30 Δεκ 2011

Έρχονται δυο πολυνομοσχέδια... κοπτοραπτικής

Αναβολή της έναρξης φορολόγησης επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, των εσόδων από διαφημίσεις, αλλά και νέες παρεμβάσεις διάσωσης τραπεζών, εξαιρέσεις...
επί του  μισθολογίου, ρύθμιση χρεών δήμων και δεκάδες άλλες διατάξεις περιλαμβάνουν δύο νομικά κείμενα.

Οι υπουργοί μαζεύουν όλες τις εκκρεμότητες του 2011  σχετικά με το μνημόνιο στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εγκρίθηκε για δεύτερη φορά χθες από το υπουργικό συμβούλιο, έχοντας πολύ μεγάλες διαφορές σε σχέση με το αρχικό κείμενο που είχε «περάσει» μία εβδομάδα πριν. Πολλές νέες διατάξεις εντάχθηκαν αλλά και πολλές άλλες φέρεται να  «βγήκαν».

Με τη λογική η Πράξη να περιλαμβάνει μόνο όσα είναι απολύτως αναγκαία για  το κλείσιμο του έτους, πληροφορίες αναφέρουν ότι απεντάχθηκαν οι ρυθμίσεις για την ταχύτερη κατά 6 μήνες απελευθέρωση της αγοράς φορτηγών αλλά και  παρεμβάσεις στο καθεστώς δημιουργίας εταιρειών δικηγόρων.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι οι τελευταίες, μαζί με πλειάδα φορολογικών παρεμβάσεων θα περιλαμβάνονται σε πολυνομοσχέδιο – σκούπα, αντίστοιχης φιλοσοφίας που... γεμίζει, με στόχο να εγκριθεί τις πρώτες ημέρες του νέου έτους από το υπουργικό συμβούλιο και να κατατεθεί με το άνοιγμα της Βουλής περί τις 10 Ιανουαρίου προς ψήφιση.

Ερώτημα είναι σε ποιο κείμενο τελικά θα περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για  τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (σε 60 δόσεις ή χωρίς προσαυξήσεις για καταβολή εφάπαξ), αλλά και οι παρεμβάσεις για τη βοήθεια στο σπίτι και τα χρέη των δήμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου  θα προβλέπει μεταξύ άλλων:

*Τους κανόνες χρηματοδότησης μίας νέας τράπεζας που προκύπτει μετά από τον διαχωρισμό υγιών δραστηριοτήτων από μία bad bank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων.

* Αναβολή για 3 μήνες στην φορολόγηση  της υπεραξίας των μετοχών (45%) που θα ξεκινούσε από την αρχή του έτους.

* Αναβολή κατά 1 ακόμη χρόνο στην φορολόγηση των  εσόδων από διαφημίσεις (20%).

* Νομική υπόσταση στην απόφαση του ΥΠΕΚΑ για δίμηνη παράταση (τέλος Φεβρουαρίου) στην ρύθμιση αυθαιρέτων.

* Εξαιρέσεις από το μισθολόγιο. Αυξημένες υπερωρίες για  υπαλλήλους που εργάζονται σε  Τελωνεία και ΣΔΟΕ. Εξαίρεση των δημοσιογράφων σε ΕΡΤ και στο δημόσιο από το μισθολόγιο. Εξαίρεση από το πλαφόν αμοιβών σε ΔΕΚΟ που εποπτεύονται από το υπουργείο Οικονομικών αν έχουν υψηλά εκπαιδευτικά  προσόντα.

* Πλαφόν μείωσης αποδοχών στις ΔΕΚΟ. Ορίζεται ότι η περικοπή (με στόχο το μέσο εισόδημα να φτάνει στα 1.900 ευρώ ανά εταιρεία)  μείωσης το πολύ στο 65% των απολαβών που είχαν στο τέλος του 2009.

* Από την εφεδρεία εξαιρούνται 20 υπάλληλοι του ΙΓΜΕ, οι οδηγοί και οι τεχνικοί σε  ΟΣΣΥ, ΤΑΣΥ, ΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ  αλλά και τα γραφεία τύπου πρεσβειών.   Μπορούν να παραμείνουν στην υπηρεσία τους και Γενικοί Διευθυντές άνω των 60 ετών επί 3 έτη εφ όσον το ζήτησαν.  Καθορίζεται η μεταφορά αρμοδιοτήτων φορέων που κλείνουν στο αρμόδιο υπουργείο.  

* Το Παρατηρητήριο για την Ψηφιακή Ελλάδα συγχωνεύεται τελικά με  την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ αντί να οδεύσει στην ΕΛΣΤΑΤ που είχε αρχικά οριστεί.

* Δίνεται λύση στο Σύζευξις  με ρύθμιση για την  έγκριση προμηθειών υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και πληροφορικής οι οποίες παρασχέθηκαν από το 2010.

Πηγή: http://www.capital.gr/


Πηγή:www.capital.gr