17 Οκτ 2011

Διαφωνούν πολλοί, αλλά...

ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ
Δεν είναι λίγα τα μέλη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ που προβληματίζονται σοβαρά για τη στάση που θα τηρήσουν στην ψηφοφορία της Πέμπτης.
Σε κρίσιμο «κρας τεστ» εξελίσσεται για την κυβέρνηση η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την ερχόμενη Πέμπτη. Με αιχμή των αντιδράσεων...
το άρθρο 37, που καταργεί την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τηρούν στάση αναμονής και επιφυλλάσονται για την ψήφο τους, αναλόγως των τροποποιήσεων που τελικώς θα γίνουν.
 Δεν είναι λίγα τα μέλη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ που προβληματίζονται σοβαρά για τη στάση που θα τηρήσουν στην ψηφοφορία της Πέμπτης. Εξαίρεση αποτελεί η Λούκα Κατσέλη, που επιμένει στην αρχική της θέση να καταψηφίσει το άρθρο και είχε ανοίξει το χορό των αντιδράσεων με παρέμβασή της στο περασμένο φύλλο της «Κ.Ε.». Η ίδια, μάλιστα, στο άκουσμα από τον Ευ. Βενιζέλο ότι η αναστολή της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων θα ισχύει όσο διαρκεί το πρόγραμμα στήριξης, αποχώρησε από την αίθουσα όπου συνεδρίαζε η κοινοβουλευτική επιτροπή. Είχε προηγηθεί και η προτροπή του Ευ. Βενιζέλου προς τους βουλευτές να ρίξουν εάν τολμούν την κυβέρνηση, εάν τη θεωρούν ανήθικη και ανίκανη, όπως και η επανειλημμένη επισήμανσή του ότι το άρθρο 37 αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της έκτης δόσης. Ρήση για την οποία ο Δ. Κρεμαστινός είπε ότι ο υπουργός υπερέβη τα εσκαμμένα.
Η Σοφία Γιαννακά ήταν εκείνη που με μεγαλύτερα βήματα έναντι όλων των συναδέλφων της ακολούθησε το δρόμο της Λούκας Κατσέλη. «Εάν δεν καλυτερεύσει ή δεν το πάρουν πίσω» δήλωσε ότι δεν προτίθεται να το ψηφίσει. Ωστόσο, προχθές κύκλοι την έφεραν να αναθεωρεί τη στάση της.
Η Σούλα Μερεντίτη δεν ξεκαθάρισε τι προτίθεται να πράξει, σημειώνοντας ότι στην ίδια είναι αδιανόητο να δεχτεί ότι οι βουλευτές «θα ανοίξουμε κερκόπορτα».
Η Κατερίνα Μπατζελή επιφυλάσσεται να δημοσιοποιήσει την απόφασή της εντός των επόμενων ημερών, όπως και η Αννα Νταλάρα, που είναι υπό σκέψη.
Φωνές αντιδράσεων ύψωσαν και άλλοι, χωρίς ωστόσο να εξειδικεύσουν για τη στάση τους. Ο Λ. Γρηγοράκος μίλησε για κυβέρνηση που δεν αντιλαμβάνεται ότι οι πολίτες είναι σε απόγνωση. Ο Δ. Λιντζέρης αναμένει τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου και τυχόν τροποποιήσεις, εκφράζοντας και αντιρρήσεις για ρυθμίσεις που αφορούν το ΙΚΑ.
Αλλά και η Βάσω Παπανδρέου, ως προεδρεύουσα της επιτροπής, κατά την ακρόαση των εκπροσώπων των φορέων προκάλεσε ενδοκυβερνητικές τριβές με φράσεις της όπως «θα τα πείτε στο επόμενο νομοσχέδιο, που θα καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις» και «να τα πείτε στην τρόικα που κάνει κουμάντο».
Σε αλλεπάλληλες επαφές και συζητήσεις με τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι ο Χρ. Πρωτόπαπας, ο οποίος δημοσίως δηλώνει ότι πρέπει να γίνουν βελτιώσεις συνολικά στο νομοσχέδιο.
Ο Θ. Ρομπόπουλος προανήγγειλε ότι αύριο θα ανακοινώσει την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα. «Είμαι ξεκάθαρος. Θα παραιτηθώ τη Δευτέρα και ας πάρει την έδρα μου ο επόμενος», δήλωσε το πρωί της Παρασκευής. «Δεν μπορώ να είμαι σε μία Βουλή που δεν μπορώ να αποφασίζω», είπε. Τον περασμένο Ιούνιο, παραμονή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή, έλεγε ότι θα το καταψηφίσει, αλλά την τελευταία στιγμή αναθεώρησε τη στάση του: «Δεν μπορώ να πτωχεύσω εγώ τη χώρα, ούτε να διαλύσω την Ευρωπαϊκή Ενωση», έλεγε τότε. 
Πηγή: http://www.enet.gr/