29 Σεπ 2011

Ανοιχτή Επιστολή προς τους Συναδέλφους του Συλλόγου Εσωτ. Εκμετάλλευσης ΕΛΤΑ Αθήνας

Του Γιάννη Βερίγου:
Φίλες & Φίλοι Εργαζόμενοι στον κλάδο Εσωτερικής Εκμ. ΕΛΤΑ στην Αθήνα, στις 3 & 4 Οκτώβρη...

πραγματοποιούνται οι εκλογές στο Σύλλογο σας, σε μια περίοδο που κατά γενική ομολογία είναι η χειρότερη από κάθε άποψη των τελευταίων δεκαετιών.
Οι  λαθεμένες κυβερνητικές επιλογές των τελευταίων χρόνων και η εκχώρηση ουσιαστικά από την σημερινή κυβέρνηση της διακυβέρνησης της χώρας στους ξένους δανειστές της,  οδήγησαν την πατρίδα  μας στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση.

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων μας απαιτούν και επιβάλουν τις απόψεις τους στη κυβέρνηση, που υποταγμένη εκτελεί κατά γράμμα τις εντολές τους.
Υπογράφοντας τo περιβόητo "μνημόνιo" και "μεσοπρόθεσμο", υποθήκευσε το μέλλον της πατρίδας μας για πολλά χρόνια, δεσμεύτηκε να ξεπουλήσει ότι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία και προσφέρει θυσία στο βωμό (προς εξευμενισμό) της τρόικας  τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Τα συνήθη δηλαδή υποζύγια, αφού αποδεικνύεται καθημερινά ανίκανη να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και να εισπράξει από τους φοροφυγάδες, τους έχοντες και κατέχοντες.
          Ποτέ στο παρελθόν δεν ειπώθηκαν τόσα πολλά και μεγάλα ψέματα και δεν αποκαλύφθηκαν τόσο γρήγορα. Σαν μαθητευόμενοι μάγοι κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο και ανετρέπουν της βασικές αρχές της  οικονομικής θεωρίας που διδάσκονται οι πρωτοετείς φοιτητές στα οικονομικά πανεπιστήμια βυθίζοντας τη χώρα στην ύφεση.

Με πρωτοφανείς εξοντωτικές και αντεργατικές νομοθετικές ρυθμίσεις μας μείωσαν τους μισθούς, μας αφάνισαν τα δώρα των Χριστουγέννων, του Πάσχα και το επίδομα κανονικής άδειας, αύξησαν τους φόρους και τον ΦΠΑ, συρρικνώνοντας το εισόδημα μας και καθιστώντας αδύνατη τη κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών μας. Έφτασαν στο σημείο να μειώσουν το αφορολόγητο εισόδημα κάτω ακόμη και από το όριο της φτώχειας.

Ισοπέδωσαν το ασφαλιστικό σύστημα αυξάνοντας  τα όρια ηλικίας, τα χρόνια ασφάλισης και μειώνοντας δραστικά τις συντάξεις. Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων από τη μια με το χρηματιστήριο και από την άλλη με τα δομημένα ομόλογα έχουν κάνει φτερά και κινδυνεύουν να μην πληρωθούν και αυτές οι πενιχρές συντάξεις.

Καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ότι θετικό είχε κατακτηθεί μέσω αυτών, μειώνοντας ακόμη και τον βασικό μισθό.

Ότι κεκτημένο υπήρχε σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις, το αφάνισαν και απαιτούν με σκυμμένο το κεφάλι να λέμε και ευχαριστώ που έχουμε ακόμη δουλειά, απειλώντας μας ουσιαστικά πως θα προστεθούμε στις στρατιές των ανέργων μέσω της εργασιακής εφεδρείας.

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, έχουν βγάλει και ακονίζουν τα γιαταγάνια, για νέες περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και αποζημίωση ειδικά για μας, τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και το Δημόσιο, μέσω του ενιαίου μισθολογίου.

Φίλες & Φίλοι,  Συνάδελφοι


Έχουν εξαγγείλει επίσημα την πώληση του 40% του Δημόσιου Ταχυδρομείου, την εκχώρηση της διοίκησης του σε ιδιώτη και το ξεπούλημα του 100% της θυγατρικής των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ.

Η Διοίκηση αφήνει καθημερινά τον οργανισμό να βουλιάζει και να απαξιώνεται, συρρικνώνει το δίκτυο του, μείωσε τις θέσεις εργασίας από 11.428 σε 8.697 (η απόφαση πάρθηκε με σύμφωνη γνώμη της ΠΟΣΤ), ώστε να γίνει ελκυστικότερος για τους υποψήφιους αγοραστές του.
Μια απόφαση που  παγίωσε την σημερινή τραγική κατάσταση της εντατικοποίησης της δουλειάς και που βάζει τέλος ακόμη και στο θεσμό των εποχικών - συμβασιούχων συναδέλφων.

Φίλες & Φίλοι, Συνάδελφοι


Απέναντι σ’ αυτόν τον ανελέητο αντεργατικό πόλεμο ποιος θα περίμενε πως οι φυσικοί προστάτες μας, τα συνδικάτα μας θα κιότευαν.
Ανεπαρκή, ενδοτικά, συμβιβασμένα, φοβισμένα, υποταγμένα και εξαρτημένα από τα πολιτικά κόμματα, αδράνησαν και ανέχτηκαν την ισοπέδωση όλων των κατακτήσεων, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, που με μεγάλους αγώνες και θυσίες είχαν κατακτηθεί εδώ και δεκαετίες.

Στο πρόσφατο παρελθόν αρκούσε απλά να θιχτεί το ένα εκατοστό από όσα σήμερα ισοπεδώνονται για να πάρουν κυριολεκτικά φωτιά τα συνδικάτα. Σήμερα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, απλά παρακολουθούν τις εξελίξεις και καταγράφουν τις απώλειες. . . .

Φίλες & Φίλοι, Συνάδελφοι



Εκτιμώ και σέβομαι τους εκλεγμένους εκπροσώπους του Σωματείου σας, δυστυχώς όμως οι περισσότεροι από αυτούς εγκλωβισμένοι στην κομματική τους ταυτότητα και την εξάρτηση από την ΠΟΣΤ (ΠΑΣΚΕ), δεν ξεφυγαν από τον γενικό κανόνα της συνδικαλιστικής απαξίωσης και έμειναν απλοί θεατές να παρακολουθούν σχεδόν αδιαμαρτύρητα την εργασιακή σφαγή μας.

Μια ΠΟΣΤ που αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων, απούσα από τις εξελίξεις, ηττοπαθής, ενδοτική και συμβιβασμένη με την κυβερνητική λαίλαπα, μας άφησε κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού και έσβησε τις όποιες θετικές μνήμες μπορεί να είχαμε κάποιοι από παλαιότερες αγωνιστικές διεκδικήσεις και επιτυχίες της. 


Φίλες & Φίλοι, Συνάδελφοι

Όλοι εμείς που δημιουργήσαμε την «ΠΑΚ ΕΛΤΑ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» μας ενώνει το πάθος και η αγάπη για τη δουλειά μας, η πίστη μας για την ανάγκη ύπαρξης  του Δημόσιου Ταχυδρομείου, ο συνεχής αγώνας για την υπεράσπιση των κεκτημένων μας, η κοινή προσπάθεια για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη καλυτέρευση των συνθηκών της δουλειά μας.

Ο καθένας από εμάς μπορεί να έχει την ιδεολογία του και τα ιδιαίτερα πιστεύω του, όμως πάνω από όλους και όλα βάζουμε το κοινό συμφέρον και το κοινό καλό, το συμφέρον του ΕΛΤΑ, το εργασιακό μέλλον μας.

Μακριά από μας οι κομματικοποιημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που έγιναν τάφος για τις κατακτήσεις μας και τα όνειρα μας.

Δεν έχουμε ανάγκη από προστάτες, που ανάλογα με την περίπτωση μας πουλούν εκδούλευση, ρουσφέτι, εκφοβισμό ή απειλή. Ήδη μαθαίνουμε πως κάποιοι εργατοπατέρες άρχισαν να κελαηδούν πως θα προστατέψουν από την εφεδρεία  «τους δικούς τους»

Δώσαμε πολλές ευκαιρίες στο παρελθόν σε κάποιους, τους εμπιστευτήκαμε  και μας απογοήτευσαν.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας ν’ αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο στο Ταχυδρομείο, θέλουμε να έχουμε άποψη για όσα γίνονται για μας, χωρίς εμάς. Όχι στις αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες.
Μην επιτρέπετε τα όνειρα, οι προσδοκίες και οι αγώνες σας να γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε συνδικαλιστικά  παιγνίδια.
Μην παζαρεύετε την αξιοπρέπεια σας και τα πιστεύω σας με αντάλλαγμα την ψευτοπροστασία που σας προσφέρουν οι υπάρχουσες εξαρτημένες κομματικά συνδικαλιστικές ηγεσίες.
Σπάστε τα δεσμά της συνδικαλιστικής υποτέλειας και εξάρτησης.
Αντιδράστε και Κινηθείτε.
Είναι ο μόνος τρόπος να ακούσετε τις αλυσίδες σας.
Ενώστε την φωνή σας με την δική μας, μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά.
Σας καλούμε  ν’ αγωνιστείτε μαζί μας, να φέρουμε πίσω τις χαμένες αρχές και αξίες του ακηδεμόνευτου, ταξικού συνδικαλισμού, της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της αξιοπρέπειας, των ίσων ευκαιριών για όλους, για να οικοδομήσουμε μια  νέα υγιή σχέση εμπιστοσύνης  εργαζόμενων - συνδικάτου.




Εμπιστευτείτε και στηρίξετε το ψηφοδέλτιο



ΠΑΚ ΕΛΤΑ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ



Δεσμευόμαστε πως  δεν θα  σας απογοητεύσουμε




Με Αγωνιστικούς χαιρετισμούς και εκτίμηση

Γιάννης Βερίγος