6 Σεπ 2011

Σαρωτικές αλλαγές με απολύσεις στο Δημόσιο, ενιαίο μισθολόγιο και αποκρατικοποιήσεις

 
Από το: Πρώτο Θέμα 
Δραματικές αποφάσεις ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της...
κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, έπειτα από τις αποφάσεις που έλαβε ένα από τα κρισιμότερα υπουργικά συμβούλια στην Ιστορία της χώρας.

Απολύσεις και μερική απασχόληση στο Δημόσιο τομέα, αποκρατικοποιήσεις εξπρές, ενιαίο μισθολόγιο και μπόνους για τους καλούς δημόσιους υπαλλήλους, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα με χαμηλότερες αμοιβές και επιτάχυνση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων είναι μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που (ξανά) βγαίνουν στο προσκήνιο, έπειτα από δύο χρόνια ουσιαστικής αδράνειας.


Υπό την πίεση της Τρόικας για άμεση εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου, ανακοινώθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:


- Ιδιωτικοποιήσεις: Με στόχο μέσα στο 2011 να εισπραχθούν 5 δισ. φέτος ανακοινώθηκαν η επέκταση αδείας του ΟΠΑΠ και οι νέες άδεις στον τζόγο, η ανανέωση της σύμβασης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, η συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας, η πώληση των Ελληνικών Πετρελαίων και της ΔΕΠΑ καθώς και το sale and lease back ακινήτων του Δημοσίου.


- Αναδιάρθρωση δημόσιου τομέα: Προχωρούν άμεσα οι καταργήσεις, συνενώσεις, συρρικνώσεις φορέων.


- Άμεση ενεργοποίηση και διεύρυνση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας και στους οργανισμούς που δεν καταργούνται. Το πλεονάζον προσωπικό θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία, υπάρχουν δυνατότητες επανεκπαίδευσης και επανακατάρτησης. Για το στενό δημόσιο σημείωσε πως η κυβέρνηση προχωρά στον κρατικό υπάλληλο και όχι σε αυτόν συγκεκριμένου υπουργείου, και έτσι, όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, μπορεί να γίνει μεγάλη αναδιάταξη του προσωπικού.


-  Θα γίνουν άμεσες αλλαγές στην αγορά εργασίας, ενώ η κυβέρνηση προχωρά και στον ενιαίο φορέα φόρων και εισφορών, στο πλαίσιο και της κατάρτισης του εθνικού φορολογικού συστήματος.


- Κλείνουν όλα τα κενά που έχουν μείνει με το άνοιγμα των επαγγελμάτων.


- Το εθνικό φορολογικό σύστημα θα αποκαταστήσει αδικίες, ανισότητες και συγκρούσεις που υπάρχουν με τη κοινή λογική


- Μισθολόγιο: Tο ενιαίο μισθολόγιο θα είναι πραγματικά ενιαίο και διαφανές. Θα καθιερωθεί σύμβαση παραγωγικότητας για μπόνους και πριν παραγωγικότητας.


- Στον ιδιωτικό τομέα θα προωθηθούν οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις με αμοιβές κάτω από τις κλαδικές.


Αν δεν προχωρήσουμε, δεν θα βγάλουμε ποτέ το κεφάλι μας από το νερό, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΌ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

-Iδιωτικοποιησεις αμεσα μέσα στο 2011: ΟΠΑΠ νέες άδειες και επέκταση της υφιστάμενης. ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, Ελ. Βενιζέλος, Ακίνητα του Δημοσίου.

-Πραγματικό μισθολόγιο με ενιαίο μισθό σε όλα τα υπουργεία και πριμ παραγωγικότητας. Δεν θα εφαρμοστεί η προσωπική διαφορά.


-Κρατικοί οι δημόσιοι υπάλληλοι. Θα μεταφέρονται από υπηρεσία σε υπηρεσία.


-Εργασιακή εφεδρεία σε όλο το Δημόσιο και καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων μέσα στο φετινό χρόνο.


-Επανεξέταση όλων των κλειστών επαγγελμάτων για άμεσο άνοιγμα.


-Ασφαλιστικές εισφορές δύο ταχυτήτων. Θα ευνοούνται οι εταιρίες που δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας


-Νομοσχέδιο για το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα. Θα παρουσιαστεί σε 3 εβδομάδες και θα προβλέπει νέους συντελεστές και αντικειμενικά κριτήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες.


-Προώθηση των επιχειρησιακών συμβάσεων και της σύνταξης νέου καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών