5 Σεπ 2011

Απεβίωσε ο Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης, πολιτικός- μαχητής του Δικαίου

Απεβίωσε σε ηλικία 89 χρόνων ο Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης,   υπουργός της πρώτης κυβέρνησης εθνικής ενότητας μετά τη χούντα, τριών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, εξέχων...
καθηγητής του ποινικού δικαίου, αγωνιστής του αντιναζιστικού και αντιδικτατορικού αγώνα και διωχθείς, παρ΄ ότι ήταν γιος του βουλευτή Κυκλάδων Αντώνη Μαγκάκη και σύζυγος της Αγγελικής, κόρης του πρώην πρωθυπουργού Στυλιανού Γονατά.
 Από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε ότι με πρωτοβουλία του uπουργού Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη, η κηδεία του Γ. Α Μαγκάκη θα γίνει Δημοσία Δαπάνη και με τιμές υπουργού Εν Ενεργεία.
Ο Γ.Α Μαγκάκης, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη διάρκεια της κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΔΕΣ. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως δικηγόρος το 1947. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Ποινικού Δικαίου από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου το 1953 και το 1955 εξελέγη υφηγητής του Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ από το 1962 ως το1963 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ της Γερμανίας ως επισκέπτης καθηγητής. Το 1968 εξελέγη παμψηφεί έκτακτος καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, αλλά απομακρύνθηκε από τη Χούντα λόγω των πεποιθήσεών του και τον   Ιούλιο του 1969 συνελήφθη, βασανίστηκε  και το 1970 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών. Το 1972 αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας και έφυγε στη  Γερμανία όπου εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης .
Το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα και μετείχε στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ως υπουργός Δημοσίων Έργων (24/07/1974-09/10/1974). Αργότερα, εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε υπουργός   Δικαιοσύνης, Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων   και αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών .
Πηγή: http://www.eklogika.gr/