8 Σεπ 2011

ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Απογοητευτικά τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία

Σε βαθιά ύφεση εξακολουθεί να βρίσκεται η οικονομία στη χώρα μας, με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) να μεταβάλλει τις αρχικές εκτιμήσεις της για...
το β΄ τρίμηνο του 2011, και, ως αποτέλεσμα, το ΑΕΠ να εμφανίζει για το α΄ εξάμηνο εφέτος αρνητικό ρυθμό 7,7%.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., το β΄ τρίμηνο εφέτος, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 7,3%, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για μείωση κατά 6,9%. Η διαφορά των 0,4 μονάδων οφείλεται στη διαθεσιμότητα νέων στοιχείων και κυρίως των δεικτών κύκλου εργασιών στον τομέα των υπηρεσιών. Μετά και τη «βουτιά» του ΑΕΠ κατά 8,1% στο α΄ τρίμηνο, στο α΄ εξάμηνο εφέτος η ύφεση στην ελληνική οικονομία ανέρχεται σε 7,7% (από -2,35% το α΄ εξάμηνο 2010).


Η κύρια αιτία για την πτώση της ανάπτυξης και το β΄ τρίμηνο βρίσκεται στη μεγάλη μείωση των επενδύσεων και της καταναλωτικής ζήτησης.


Ειδικότερα, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 17,9% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2010. Η συνολική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 6,8%, με την ιδιωτική κατανάλωση να περιορίζεται κατά 6,1% και τη δημόσια κατά 9,7% (λόγω της δραστικής περικοπής των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου).


Στον αντίποδα, η πτώση του ΑΕΠ αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση κατά 26,5% στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 1,4% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 3,8%). Ενώ, μείωση 7,6% σημείωσαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 7,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 9,2%).


Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου 

Πηγή: http://www.zougla.gr/