19 Σεπ 2011

«Κάτω οι Φιλελεύθεροι Ζήτω οι Πειρατές!»

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 2% ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ, 9% ΟΙ «ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ»
Σόκαρε η ήττα του κόμματος των Γερμανών Φιλελευθέρων στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου που διεξήχθησαν χθες, καθώς...
οι Φιλελεύθεροι παρά τις ευρωσκεπτικιστικές κορόνες τους έπεσαν στο 1,9%, χάνοντας έξι ποσοστιαίες μονάδες και καθιστώντας εξαιρετικά δυσεπίλυτα τα προβλήματα της Ανγκελα Μέρκελ.
 Οπαδοί των «Πειρατών» πανηγυρίζουν τη νίκη τους. Μαζί με τους Πράσινους, ξεπερνούν σε ποσοστό τους Χριστιανοδημοκράτες! (Ass. Press) Νικητές οι Σοσιαλδημοκράτες (28,6%) και Πράσινοι (17,4%, αύξηση της τάξης του 4%), αλλά και μεγάλη έκπληξη το κόμμα των Πειρατών, που έφτασε στο ποσοστό του 9%.
Οι Χριστιανοδημοκράτες με ποσοστό 23,2% -όπως ήταν αναμενόμενο- ήρθαν δεύτεροι, ήταν όμως η έκτη ήττα τους στις επτά τοπικές εκλογικές μάχες που πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία μέσα στο 2011 και από σήμερα θα πρέπει να σκεφθούν πολύ καλά το αν θα συνεχίσουν την κυβερνητική συνεργασία τους με τους Φιλελευθέρους, οι οποίοι δείχνουν να εξαφανίζονται από την πολιτική σκηνή της χώρας.
Ηττα του λαϊκισμού
«Οι εκλογές του Βερολίνου έδειξαν στον υπουργό Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, ότι ο λαϊκισμός, με την προβιά του ευρωσκεπτικισμού, δεν πέρασε στο Βερολίνο», σχολίασε το πρώτο κρατικό δίκτυο της γερμανικής τηλεόρασης.
Οπως δήλωσε ο πρόεδρος των Πρασίνων, Τζεμ Εζντεμίρ: «Η ήττα των Φιλελευθέρων είναι μια καλή είδηση για τη Γερμανία και την Ευρώπη. Οι ψηφοφόροι έδειξαν ότι ο αντι-ευρωπαϊκός λαϊκισμός δεν έχει θέση σε αυτή τη χώρα».
Από τη μεριά τους, στελέχη των Φιλελευθέρων δήλωσαν ότι η ευρω-σκεπτικιστική στάση τους δεν ήταν μόνο για την προεκλογική περίοδο στο Βερολίνο, αλλά είναι μια στάση αρχών, η οποία και θα συνεχιστεί, καθώς το κόμμα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εσωτερικό δημοψήφισμα για το εάν θα υπερψηφίσει το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα στην Ομοσπονδιακή Βουλή.
Ολα τα παραπάνω βάζουν φωτιά στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ανγκελα Μέρκελ, ενώ σχόλια του Τύπου μιλούν για μεγάλη πιθανότητα να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.
Σημαντικές αναμένεται να είναι και οι εξελίξεις μέσα στο Φιλελεύθερο κόμμα, καθώς ο ηγέτης του, Φίλιπ Ρέσλερ, από τη στιγμή που ανέλαβε έχασε και τις τρεις τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις.
Στο Βερολίνο, για τρίτη πενταετία, θα κυβερνήσει πιθανότατα με τους Πράσινους ο Σοσιαλδημοκράτης Κλάους Βόιβερατ, ο οποίος μετά και τη χθεσινή νίκη του έχει σοβαρές πιθανότητες να είναι αυτός ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για τις εκλογές στην καγκελαρία το 2013.
Εξελέγησαν όλοι
Μεγάλη έκπληξη στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου αποτέλεσαν τα ποσοστά που πήρε το κόμμα των Πειρατών, με 9%. Το κόμμα αυτό, από το μηδέν, βρέθηκε στο τοπικό Κοινοβούλιο της γερμανικής πρωτεύουσας, υποσχόμενο μια εναλλακτική λύση στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Εξελέγησαν και οι δεκαπέντε υποψήφιοί του, κυρίως νέοι άνθρωποι κάτω των 30 ετών.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 80% των ψηφοφόρων τους τούς επέλεξε ως κόμμα διαμαρτυρίας στο πολιτικό κατεστημένο. Και όπως έγραψε χθες το περιοδικό «Σπίγκελ»: «Στη Μαδρίτη και την Αθήνα, οι αγανακτισμένοι νέοι βγαίνουν στους δρόμους. Στο Βερολίνο, πάνε και ψηφίζουν». * 
Πηγή: http://www.enet.gr/