19 Σεπ 2011

Σκηνικό έντασης με τουρκικές απειλές

Σκηνικό έντασης στην ανατολική Μεσόγειο στήνει η Τουρκία, με αφορμή την έναρξη των ερευνών για φυσικό αέριο από την Κύπρο. Η Άγκυρα διεμήνυσε...
ότι αν συνεχιστούν οι έρευνες θα προχωρήσει σε δικές της, με την προστασία πολεμικών σκαφών.

Στις δηλώσεις αυτές προχώρησε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Tανέρ Γιλντίζ, λέγοντας ότι "η σχεδιαζόμενη υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Άγκυρας και του ψευδοκράτους θα οδηγήσει την τουρκική πετρελαϊκή εταιρία TPAO να επιδιώξει την παρουσία της στα ανοικτά της Βόρειας Κύπρου".

Ο ίδιος πρόσθεσε: "Είμαστε σε θέση να πούμε ότι πλοία του τουρκικού ναυτικού ενδεχομένως να συνοδεύσουν τα σκάφη που πραγματοποιούν σεισμικές έρευνες στην Μεσόγειο θάλασσα".

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Τουρκία να απόσχει από οποιαδήποτε απειλή ή ενέργεια, που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις απειλές της Άγκυρας στο θέμα των ερευνών στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Στέφαν Φούλε, δήλωσε ότι "η Τουρκία πρέπει να απόσχει από οποιαδήποτε απειλή ή πηγή έντασης ή ενέργεια, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση συνοριακών διαφορών".

Η Μάγια Κοτσίγιαντιτς υπογράμμισε, επίσης, ότι η Επιτροπή έχει τονίσει τη σημασία που έχει η επίτευξη προόδου στην εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με όλα τα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η εκπρόσωπος τόνισε ότι για την ΕΕ στόχος είναι να επικεντρωθούν οι προσπάθειες των δύο ηγετών στην επίτευξη μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό.

Η ίδια πρόσθεσε ότι όλα τα μέρη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να διευκολύνουν την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επίλυση του Κυπριακού.
Πηγή:
http://www.nooz.gr