6 Σεπ 2011

Όξυνση της κοινωνικής οργής στην Ελλάδα «βλέπουν» τα ξένα ΜΜΕ

 Τις ελληνικές λέξεις «ψυχόδραμα» και «τραγωδία» χρησιμοποιεί η γαλλική εφημερίδα Le Figaro για να περιγράψει την «οικονομική και...
κοινωνική κρίση που οξύνεται στην Ελλάδα». Παράλληλα, για τη Monde η κυβέρνηση Παπανδρέου θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες μπροστά σε πολλαπλά εμπόδια, ενώ στην εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια αναφέρονται και οι σημερινοί Times.

Η λεκτική επίθεση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για το χρέος αναφέρεται από τη Figaro ως ενδεικτική της κατάστασης συναγερμού που βρίσκεται η ελληνική οικονομία. «Ενάμιση χρόνο μετά την εφαρμογή των πρώτων μέτρων η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο καθώς η λιτότητα έχει προκαλέσει βαθιά οικονομική ύφεση καταποντίζοντας την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά το ολοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας.
Η ανταποκρίτρια της Figaro χαρακτηρίζει «μπλόφα» τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τις αντιπροσωπείες της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ενώ σημειώνει ότι η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική έχει φτάσει τους πολίτες στα όριά τους. Επιπλέον, εκτιμά ότι η πίεση από την τρόικα για τη λήψη νέων μέτρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ θα επιτείνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και «το θυμό των Ελλήνων που θα αποκτήσει πιο ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά μετά τη θερινή ανάπαυλα».
Για τη Monde η κυβέρνηση Παπανδρέου θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες μπροστά σε πολλαπλά εμπόδια καθώς «οι φοιτητές εμφανίζονται αρνητικοί έναντι της μεταρρύθμισης των Πανεπιστημίων, οι οδηγοί ταξί αποφασισμένοι να συνεχίσουν ότι διέκοψαν προ ολίγων εβδομάδων και το κίνημα των «Αγανακτισμένων» έτοιμο να επιστρέψει στο Σύνταγμα».
Στην εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για την οικονομική πολιτική, στην ύφεση που βυθίζεται η ελληνική οικονομία και στις ανησυχίες στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης για νέες διαδηλώσεις, παρόμοιας έντασης με αυτών του Ιουλίου, αναφέρονται και οι σημερινοί Financial Times. Μάλιστα, η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στη χώρα μας υπογραμμίζει στο σχετικό δημοσίευμα, ότι η επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη εντός της εβδομάδας μπορεί να αποτελέσει αφορμή για νέες διαδηλώσεις, όπως εκτιμούν αξιωματούχοι της κυβέρνησης.
Στη συνέχεια του δημοσιεύματος, η βρετανίδα συντάκτρια υπογραμμίζει πως ακόμα και αν δεν αποφασιστεί η λήψη νέων μέτρων κατά της λιτότητας για φέτος, η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εξασφαλίσει τη χορήγηση του νέου πακέτου στήριξης.
Αναφορικά με την εφαρμογή της συμφωνίας Ελλάδας και τρόικας για μείωση των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο κατά 150.00 έως το 2014, μέσω της διαδικασίας των συγχωνεύσεων και της κατάργησης φορέων, το δημοσίευμα τονίζει ότι καταγράφονται καθυστερήσεις.
Καταλήγοντας, οι Financial Times, εκτιμούν πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα βρεθεί στο στόχαστρο στην προσπάθειά του να περιορίσει τις αντιδράσεις για τα μέτρα αλλά και στο πλαίσιο κατάρτισης ενός αξιόπιστου προϋπολογισμού για το 2012.
Πηγή: http://www.tvxs.gr/