23 Αυγ 2011

Βενιζέλος: Μεγάλη η ύφεση, ο κόσμος δεν αντέχει νέα μέτρα


Αισιόδοξος ότι παρά τη μεγαλύτερη ύφεση, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους στόχους της χωρίς να πάρει νέα μέτρα, εμφανίστηκε πριν από...
λίγο ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. 




«Δεν πρέπει να πάρουμε νέα μέτρα, ο κόσμος δεν αντέχει νέα μέτρα αλλά εφαρμόζοντας όσα έχουν ήδη ψηφιστεί μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας», δήλωσε χαρακτηρίστηκα ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος παρ’ όλα αυτά παραδέχτηκε ότι η ύφεση θα είναι σίγουρα πάνω από το 4,5% του ΑΕΠ αλλά, όπως είπε, δεν αναμένεται να υλοποιηθεί η πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψη για ύφεση στο 5,3%. 


Με δεδομένη την άφιξη της τρόικας, είπε ότι θα γίνει συζήτηση και όχι διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά την επίπτωση της βαθύτερης ύφεσης στους στόχους του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου. Όπως εξήγησε, η πρόβλεψη για έλλειμμα 7,6% του ΑΕΠ φέτος, δεν ήταν μόνο ελληνική αλλά την συνυπέγραψε και η τρόικα. Το βάθος της ύφεσης στο 3,9% του ΑΕΠ που έχει προβλεφθεί, αποτελεί επίσης πρόβλεψη και της τρόικας. 


Για όλους αυτούς τους λόγους, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι πριν αλλάξει οποιοσδήποτε δημοσιονομικός στόχος θα πρέπει να συζητηθούν με τους ελεγκτές της Ε.Ε ., ΔΝΤ και ΕΚΤ οι αιτίες των αποκλίσεων, πριν γίνει νέα διαπραγμάτευση για νέα μέτρα.


Απαντώντας για πολλοστή φορά στο πρόβλημα που έχει προκύψει μετά τη συμφωνία για παροχή εγγυήσεων στη Φινλανδία και αντίστοιχα αιτήματα από Αυστρία, Ολλανδία, Σλοβακία και Εσθονία, ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε άλλη μια φορά υπέρ της πολιτικής λύσης. Ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία ήταν πολιτικά επιβεβλημένη λόγω της ιδιαιτερότητας της χώρας, αλλά τόνισε πως η προώθηση της υλοποίησης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα αποτελεί ζωτικό θέμα για την πορεία του ευρώ. 


Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι εκτός από την δική του επιστολή προς κορυφαίους παράγοντες της Ε.Ε και ΕΚΤ, επιστολή με την οποία ζητά άμεση παρέμβαση για τη λύση του προβλήματος προς τον πρόεδρο του Eurogroup Jean Claude Junker και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Olli Rehn, απέστειλε και ο επικεφαλής του IIF Charles Dallara.


Απαντώντας στη φημολογία περί χρήσης του αυτόματου μηχανισμού ρευστότητας του ευρωσυστήματος (ELA) από κάποια ελληνική τράπεζα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν υπάρχει τίποτα έκτακτο και τίποτα το αφύσικο με την λειτουργία αυτού του μηχανισμού. Αντίθετα, πρόσθεσε ότι είναι μια από τις πτυχές της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για τη στήριξη του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.


Τέλος, απαντώντας στις αμφιβολίες που υπάρχουν για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, δήλωσε βέβαιος ότι ο στόχος για έσοδα 1,7 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου όσο και των 5 δισ. ευρώ που θα πρέπει να συγκεντρωθούν ως το τέλος του χρόνου, είναι επιτεύξιμος. Παρέπεμψε δε, σε πιο αναλυτικές ανακοινώσεις για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στην πρώτη συνεδρίαση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου που αναμένεται εντός της εβδομάδας.


Πηγή: http://www.capital.gr/