16 Αυγ 2011

Κοινή γραμμή Merkel - Sarkozy για χρέος και έλλειμμα


Την αποφασιστική ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης  στη ζώνη ευρώ προκειμένου να εδραιωθεί η μακροοικονομική... σταθερότητα και η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών πρότειναν ο πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας μετά τη συνάντηση τους σήμερα στο Παρίσι.

Οι δύο ηγέτες θα ανακοινώσουν παράλληλα το Σεπτέμβριο την πρόταση τους για την επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ενώ συμφώνησαν ότι η δημιουργία ευρωομολόγων δεν θα οδηγούσε στην παρούσα φάση σε επίλυση των προβλημάτων της Ευρωζώνης.


Ο πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας απέκλεισαν εξάλλου την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), επισημαίνοντας ότι το Ταμείο διαθέτει επαρκή κεφάλαια και η αύξηση των κεφαλαίων του θα τροφοδοτούσε τις κερδοσκοπικές επιθέσεις.


Οι ηγέτες των δύο χώρων αναφέρθηκαν στην ανάγκη για τη συνταγματική κατοχύρωση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στις χώρες του ευρώ καθώς και στην ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης.


Υπογράμμισαν ότι επιθυμούν "μια πραγματική ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση". Σε αυτό το πλαίσιο η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy παρουσίασαν την πρόταση τους για ένα Οικονομικό Συμβούλιο της ζώνης του ευρώ με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman van Rompuy για μια περίοδο δυόμισι ετών.


Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι το συμβούλιο θα συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο με τη συμμετοχή των ηγετών των κρατών της ζώνης του ευρώ.


"Θέλουμε να υπογραμμίσουμε την απόλυτη δέσμευση μας να υπερασπιστούμε το ευρώ", δήλωσε ο Sarkozy κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.

Πηγή:www.capital.gr