28 Αυγ 2011

Ανακοινώνονται αύριο οι βάσεις των σχολών

Τελευταίες ώρες αγωνίας για χιλιάδες υποψήφιους στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις, καθώς αύριο το πρωί ανακοινώνονται οι βάσεις των σχολών....Το υπουργείο Παιδείας προτίθεται φέτος τα σχετικά στοιχεία, να αναρτηθούν από το πρωί στο διαδίκτυο, ενώ οι πίνακες θα αναρτηθούν και στα λύκεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τα αποτελέσματα θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 08:00, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τα πληροφορούνται μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Όνομα -Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
Φέτος θα υπάρχουν οι βάσεις εισαγωγής για το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων , (90%), αλλά και για μία από τις ειδικές κατηγορίες, δηλαδή τέκνα τριτέκνων, πολυτέκνων οικογενειών κλπ. Γι' αυτό οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν θα “διαβάζουν” τις βάσεις.

Πρέπει να είναι σίγουροι ποιες βάσεις βλέπουν. Οι εκπαιδευτικοί συμβουλεύουν να τυπώσουν από το διαδίκτυο το μηχανογραφικό τους, όπως το υπέβαλαν για να είναι πιο εύκολο το “διάβασμα” των βάσεων.

Όλες οι ενδείξεις πάντως, συγκλίνουν στο ότι θα παρατηρηθεί γενική πτώση των βάσεων ακόμη και σε υψηλόβαθμες, περιζήτητες σχολές.

Μία από τις αιτίες είναι ότι φέτος τα θέματα ήταν πολύ δύσκολα , οι επιδόσεις των υποψηφίων χαμηλότερες και ο αριθμός των αριστούχων μικρότερος από άλλες χρονιές. Η φετινή μείωση των αριστούχων (6.178 έναντι 10.571 πέρσι και 10.688 πρόπερσι) συμβάλει στην πτώση των βάσεων, ακόμη και στις ιατρικές σχολές. Οι αριστούχοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης είναι φέτος 1.009 λιγότεροι από πέρσι, οι αριστούχοι της Θετικής Κατεύθυνσης είναι 1.630 λιγότεροι, και οι αριστούχοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 είναι φέτος 1.683 λιγότεροι.

Την ίδια ώρα, όμως, σκηνικό αναταραχής προμηνύεται στα πανεπιστήμια, καθώς οι φοιτητές προγραμματίζουν γενικές συνελεύσεις από την προσεχή Τρίτη και όπως δηλώνουν πολλοί από αυτούς, ο στόχος είναι δυναμικές κινητοποιήσεις, ακόμη και καταλήψεις των σχολών.

Το γεγονός ότι μπαίνουμε στην εξεταστική περίοδο δεν έχει πτοήσει πολλούς φοιτητές. Ήδη το Ε.Μ.Πολυτεχνείο αποφάσισε τη μεταφορά της εξεταστικής για τις 5 Σεπτεμβρίου, αν όμως οι σχολές τελούν υπό κατάληψη, είναι προφανές ότι δεν θα γίνουν οι εξετάσεις. Ανάλογο αίτημα πάντως των φοιτητών, δεν έγινε δεκτό από την Σύγκλητο του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσουν οι σύγκλητοι κι άλλων πανεπιστημίων, όπως Αθηνών και Πατρών, για να εξετάσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Σε γενικές συνελεύσεις όμως θα οδηγηθούν και οι καθηγητές, ενώ οι πρυτάνεις προετοιμάζονται για έκτακτη συνεδρίαση στο τέλος της εβδομάδας. Κι όλ΄αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα των καθηγητών, χαρακτήρισε θετικές τις τελευταίες αλλαγές που έκανε στο νομοσχέδιο για την Παιδεία η υπουργός και το οποίο ψηφίσθηκε με ευρύτατη συναίνεση.