31 Αυγ 2011

Φοιτητική "επανάσταση" κατά του νόμου για τα ΑΕΙ

Διευρύνεται το μέτωπο των καταλήψεων στα πανεπιστήμια όλης της χώρας, με τους φοιτητές να αντιδρούν στον νέο... νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ.
Η μία μετά την άλλη οι σχολές στο Αριστοτέλειο αρχίζουν κατάληψη, με αποτέλεσμα να είναι κλειστά τα τμήματα  Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτονικής, Ηλεκτρολόγων - Μηχανικών και Φυσικής.
Την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, οι φοιτητές θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο μπροστά από το κτίριο της Πολυτεχνικής Σχολής, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου για να αποφασίσει τις περαιτέρω κινητοποιήσεις.
Ανάστατο το Πανεπιστήμιο Αθηνών
Την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου της Αθήνας κατέλαβαν χθες μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.
Κατάληψη σχολών του Παντείου Πανεπιστημίου άρχισε χθες καθώς οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους κατά του νέου νόμου-πλαισίου για την Παιδεία.
Στον χορό των καταλήψεων και η συμπρωτεύουσα
Στον χορό των κινητοποιήσεων έχουν μπει οι φοιτητές σε όλη τη χώρα, με αφορμή το νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Μετά την κατάληψη στο πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο και το Πολυτεχνείο Κρήτης, σε κατάληψη του κτιρίου της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου προχώρησαν σήμερα το πρωί φοιτητές-μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).
Το ΜΑΣ προγραμματίζει συλλαλητήριο την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου στις 7.30 στο άγαλμα του Βενιζέλου, καθώς και συμβολικές καταλήψεις σε άλλα κτίρια του ΑΠΘ.
Σήμερα και αύριο οι σχολές θα κάνουν Γενικές Συνελεύσεις για να καθορίσουν κινητοποιήσεις διαρκείας στο πανεπιστήμιο.
Κατάληψη πραγματοποιούν από χθες και για μία εβδομάδα φοιτητές της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης.
Σε καταλήψεις των σχολών τους προσανατολίζονται και άλλοι σύλλογοι του Πολυτεχνείου και της Παιδαγωγικής, αντιδρώντας στην εφαρμογή του νόμου για τις μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση.
Κινητοποιήσεις και στην Κρήτη
Μετά το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πάντειο, σε κατάληψη του ιδρύματος προχώρησαν και οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ύστερα από σχετική απόφαση στη χθεσινή Γενική Συνέλευση των φοιτητών.
Σύμφωνα με την απόφαση της Συνέλευσης, η κατάληψη θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη και είναι η «απάντησή» του πανεπιστημίου στο νέο νόμο για τα ΑΕΙ που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση και ο οποίος δεν τους βρίσκει σύμφωνους.
Στον «αέρα» θα μείνει η εξεταστική για περίπου μια εβδομάδα, ενώ όσα μαθήματα εξεταστικής χαθούν εξαιτίας των κινητοποιήσεων των φοιτητών ή καθηγητών, θα μεταφερθούν στο τέλος της εξεταστικής περιόδου.
Υπενθυμίζεται ότι η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης, ανακοίνωσε την Παρασκευή την απόφασή της να κινηθεί προς κάθε νόμιμη κατεύθυνση επικαλούμενη την αντισυνταγματικότητα του νέου νόμου.
Πηγή: http://www.hbnews.gr/