23 Αυγ 2011

Χύμα η αλληλογραφία στη Νίκαια (Λάρισας)

ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ 
*Σοβαρά προβλήματα τον τελευταίο καιρό με χαμένους και ληγμένους λογαριασμούς  
 
Σύστημα που ίσως εφαρμόζεται σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής ισχύει για τη διανομή της αλληλογραφίας στο προηγμένο κατά τα...
άλλα προάστιο της Λάρισας, στη Νίκαια.
Επιστολές, λογαριασμοί, έγγραφα διανέμονται υπαιθρίως. Στην πλατεία, κάτω από τα δέντρα, παρκάρει το φορτηγάκι των ΕΛΤΑ, τρεις-τέσσερις ταχυδρομικοί απλώνουν σε τελάρα την «πραμάτεια» και «πάρε κόσμε». Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να σπεύσουν, να στριμωχτούν στην ουρά και να αναζητήσουν τυχόν γράμματά τους. Εφόσον τα βρουν μέσα στους σωρούς. Ανεκδιήγητη κατάσταση…
Βέβαια, τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα τον τελευταίο καιρό. Μετά τη διακοπή της συνεργασίας των ΕΛΤΑ με τον ιδιώτη που εξυπηρετούσε τη Νίκαια (για λόγους που δεν δημοσιοποιήθηκαν) η αλληλογραφία αφηνόταν στο ΚΑΠΗ. Εκεί γινόταν «το έλα να δεις». Ο καθένας έψαχνε, έβρισκε ή και όχι τις δικές του επιστολές, ανακατεύοντας φυσικά κι όλες τις υπόλοιπες, έπαιρνε βεβαίως ό,τι ήθελε, γενικά χαμός και φυσικά η απόλυτη αναξιοπιστία. Περί της συνταγματικής επιταγής για το απόρρητο της αλληλογραφίας, ούτε λόγος.
Πολλά ήταν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με χαμένους και άρα ανεξόφλητους λογαριασμούς ΔΕΗ και ΟΤΕ, εκκαθαριστικά Εφορίας, άλλες οφειλές, τραπεζικές ειδοποιήσεις ή και αλληλογραφία που έφτανε καθυστερημένα με λογαριασμούς πλέον ληγμένους και άρα τις γνωστές συνέπειες. Το προπολεμικού τύπου σύστημα, που μόνο διανομή δεν συνιστούσε, προκάλεσε αναστάτωση στη ζωή και τις υποχρεώσεις των κατοίκων.
Η αλληλογραφία που κατατίθεται στα ταχυδρομεία διανέμεται φυσικά με ευθύνη των ΕΛΤΑ. Γι’ αυτό και η υπηρεσία μερίμνησε να στείλει ταχυδρομικούς στην πλατεία. Με την κατάσταση όμως να μην βελτιώνεται και πολύ.
Άλλωστε η Νίκαια δεν είναι κάποιο χωριουδάκι με λίγες δεκάδες συνταξιούχων να περιμένουν τον ταχυδρόμο αλλά μια πολυάνθρωπη, ζωντανή κοινωνία με ποικίλες δραστηριότητες. Και συνιστά παράδοξο γεγονός το ότι τα ΕΛΤΑ δεν παραδίδουν την αλληλογραφία στα σπίτια, όπως γίνεται στην πόλη. Ή έστω θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν σύστημα-που εφαρμόζουν σε άλλες περιοχές- με θυρίδες για τον κάθε παραλήπτη. Όπως και να ΄χει, η παρούσα περίπου τριτοκοσμική κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Σ. Ζ.