23 Αυγ 2011

Αίμα και ψέματα στη μάχη της Τρίπολης


Σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας, ως προς την εγκυρότητα των πληροφοριών που μεταδίδουν πηγές των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη...
Λιβύη για την εξέλιξη της μάχη εναντίον του καθεστώτος Gaddafi, προκάλεσε η ξαφνική εμφάνιση μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες του «αιχμάλωτου» γιου του συνταγματάρχη, Saif al-Islam, νωρίς τα ξημερώματα της Τρίτης.

Ο καταζητούμενος από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας γιος του Gaddafi, εμφανίστηκε στην είσοδο του ξενοδοχείου «Rixos», το οποίο παραμένει υπό το έλεγχο του καθεστώτος και το τελευταίο διάστημα έχουν καταλύσει οι δημοσιογράφοι και οι ανταποκριτές των διεθνών Μ.Μ.Ε..
Ευδιάθετος όσο ποτέ άλλοτε και σχηματίζοντας με το χέρι του το σήμα της νίκης, ο Saif al-Islam μίλησε στο δημοσιογράφο του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου BBC, Matthew Price, και ορκίστηκε ότι δεν αφήσει την χώρα του να πέσει στα χέρια των επαναστατών.«Σπάσαμε την ραχοκοκαλιά των επαναστατών», δήλωσε. «Ήταν μια παγίδα, τους κάναμε τη ζωή μαρτύριο. Επομένως, κερδίζουμε».Σημειώνεται ότι μόλις πριν από ένα εικοσιτετράωρο οι αντικαθεστωτικοί διοχέτευαν μέσω των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, ότι τόσο ο Saif όσο και τα αδέλφια του, Mohammad και Al-Saadi, είχαν συλληφθεί από τους αντάρτες. Η αλήθεια, ωστόσο, αποδείχθηκε πως ήταν πολύ διαφορετική. Τα διεθνή Μ.Μ.Ε. έπεσαν μέσα στον «επικοινωνιακό λάκκο» που έσκαψαν οι πληροφοριοδότες των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Μαίνονται οι μάχες στην πρωτεύουσα


Την ίδια στιγμή, σφοδρές μάχες διεξάγονται στους δρόμους της Τρίπολης, περιμετρικά του κτηριακού συγκροτήματος στο προάστιο της Bab al-Aziziya, όπου βρίσκεται το «στρατηγείο» του Muammar Gaddafi.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των Επαναστατών (NTC) ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει τουλάχιστον το 95% της λιβυκής πρωτεύουσας. Ωστόσο, την ίδια ώρα, το χρονικό όριο των 15 ωρών που είχαν δώσει από το πρωί της Δευτέρας οι αντάρτες, προκειμένου να καταλάβουν το αρχηγείο των κανταφικών δυνάμεων, έχει εκπνεύσει προ πολλού, καθώς θωρακισμένα άρματα μάχης και ισχυρές δυνάμεις οπλισμένων στρατιωτών που ανήκουν στην ελίτ του Λίβυου συνταγματάρχη έχουν κατορθώσει να κρατήσουν μακριά τους επαναστάτες από το κτήριο-φρούριο της Bab al-Aziziya.

Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος διατηρούν υπό τον έλεγχό τους τόσο την πόλη Μπρέγκα, όπου βρίσκεται η «καρδιά» της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας αλλά και ο σταθμός του πετρελαίου, καθώς και τη Σίρτη, γενέτειρα του Muammar Gaddafi.

Πού βρίσκεται ο Gaddafi;


Στο ερώτημα αυτό δεν μπορεί να απαντήσει κανείς. Ούτε οι αντικαθεστωτικοί, ούτε οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ούτε καν τα «γεράκια» των Η.Π.Α. έχουν κατορθώσει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να γνωρίζουν πού βρίσκεται ο συνταγματάρχης.

Πολλοί λένε ότι παραμένει ταμπουρωμένος στο αρχηγείο του στην Τρίπολή, άλλοι λένε ότι έχει καταφύγει στο νότο της χώρας, με σκοπό να διαφύγει σε γειτονικές χώρες, στο Τσαντ και αλλού. Όμως όλα αυτά είναι εικασίες. Τα διεθνή Μ.Μ.Ε. τελούν υπό πλήρη σύγχυση και πλέον χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την αξιολόγηση των πληροφοριών που διοχετεύονται μέσω των ειδησεογραφικών πρακτορείων για την τύχη του Λίβυου συνταγματάρχη.

Πηγή: http://www.zougla.gr/