6 Αυγ 2011

Σήμερα η εκλογική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών...

Στο Σπίτι του Πολιτισμού, στο Ρέθυμνο
Παραδίδει τα ηνία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών ο Γιώργος...
Αεράκης, σήμερα Σάββατο, οπότε θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση του Π.Σ.Κ. στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο.

Κατά τη διάρκεια της θα πραγματοποιηθούν οι εκλογικές αρχαιρεσίες για τον ...
ορισμό του νέου Προεδρείου. Βάσει του καταστατικού του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, εκτός της Ομοσπονδίας της Ευρώπης που ασκεί την Προεδρία, όλες οι άλλες Ομοσπονδίες (Αμερικής, Αυστραλίας και Ελλάδας) μπορούν να είναι θέσουν υποψηφιότητα για την Προεδρία.

Το καταστατικό του ανώτατου αυτού Οργάνου των Κρητών της διασποράς – και εδώ είναι το ενδιαφέρον – δεν επιτρέπει στην Ομοσπονδία που ασκεί την Προεδρία να είναι υποψήφια για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Θεωρεί ότι τα τρία χρόνια της θητείας είναι αρκετά ώστε να προσφέρει ο καθένας τον καλύτερο εαυτό του και να παραδώσει στον επόμενο.

Η μάχη για τη διαδοχή (ενδιαφέρονται πολλοί) αναμένεται σκληρή γιατί το να ηγείσαι των Κρητών της διασποράς, οι οποίοι υπολογίζονται περισσότεροι από τους διαμένοντες στο νησί, δεν είναι και λίγο πράγμα.

Η τριετία που έρχεται βέβαια θα είναι για τη νέα προεδρία κάτι πολύ δύσκολο μια και η Ευρώπη με το Γ. Αεράκη έβαλε ψηλά τον πήχη, ιδιαίτερα μετά το επιτυχημένο συνέδριο πέρυσι στο Λασίθι με την παρουσία του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου και του προέδρου της Βουλής κ. Πετσάλνικου κα. Εντυπωσιακή ήταν επίσης η παρουσία ηχηρών ονομάτων που τίμησαν το συνέδριο ως εισηγητές (Νανόπουλος, Γραμματικάκης κ.α) καθώς και τα θέματα που συζητήθηκαν. Η συμμετοχή δε του κόσμου ήταν πρωτοφανής για τέτοιο συνέδριο και μάλιστα αποδήμων...

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

9.30 π.μ.: Προσέλευση και εγγραφές των αντιπροσώπων των Ομοσπονδιών – Νομιμοποίηση αντιπροσώπων.

10.00 π.μ.: Έναρξη της Συνέλευσης – Καλωσόρισμα των μελών από τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, κ. Γιώργο Ελ. Αεράκη.

10.05 π.μ.: Αγιασμός

10.15. π.μ.: Χαιρετισμοί επισήμων

11.00 π.μ. – 11.30 π.μ. ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Στη συνέχεια:

Έναρξη των εσωτερικών διαδικασιών της Συνέλευσης

Εκλογή Προεδρείου της Συνέλευσης

Απολογισμός του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου

Εξέταση και αναγγελία των υποψηφιοτήτων

Παρουσίαση υποψηφίων

Εκλογή Νέου Διοικητικού Συμβουλίου για την Περίοδο 2011 - 2014


Υπενθυμίζουμε ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών είναι το γνωμοδοτικό και εισηγητικό όργανο προς την Ελληνική Πολιτεία για θέματα που αφορούν τους ανά τον κόσμο απόδημους Κρητικούς. Αποτελεί το κορυφαίο τριτοβάθμιο όργανο των Κρητών που ζουν εκτός του νησιού για τον στρατηγικό σχεδιασμό και τον συντονισμό των δραστηριοτήτων όλων των Κρητικών Ομοσπονδιών και Κρητικών Συλλόγων και αδελφοτήτων ανά τον κόσμο. Απώτερο σκοπό έχει την προβολή της Κρήτης και της κρητικής ταυτότητας.

Στηρίζεται στις Ομοσπονδίες:

-την Παγκρητική Ένωση Αμερικής (http://www.pancretan.org/),

- την Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης (http://www.pankritiki.eu/)

- την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων (http://www.poks.gr/)

- την Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας (http://www.cretan.com.au) και

-την Παγκρήτια Αδελφότητα Νοτιοτέρας Αφρικής, που όλες μαζί έχουν μέλη εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη (Τασμανία!).

Πηγή: nonews-news