17 Αυγ 2011

Οι κερδοσκόποι θα επιστρέψουν ξεκούραστοι από τις διακοπές τους αποφασισμένοι να «πιουν αίμα»!

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
(mignatiou@aol.com - Twitter: @mignatiou)

Μετά το Δεκαπενταύγουστο, όταν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να επιστρέψει από τις διακοπές του, θα αντιμετωπίσει μύρια προβλήματα παρότι παρέδωσε την οικονομία (και όχι μόνο) στον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγ. Βενιζέλο.
 
Το πλέον σημαντικό είναι η...
διαπίστωση και ξένων αξιωματούχων, ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η κυβέρνησή του «κάθισε» και οι αρμόδιοι δεν υλοποίησαν όσα ο ίδιος υποσχέθηκε στους δανειστές της Ελλάδας.

Βέβαια, οι υπουργοί μπορεί να μην απέδωσαν τα αναμενόμενα, αλλά έχουν έτοιμη τη δικαιολογία ότι ο αρχηγός τους, που ανέλαβε την ευθύνη του συντονισμού, απέτυχε και σε αυτό το ρόλο. Είναι, όντως, θλιβερό το φαινόμενο να βλέπει κανείς φωτογραφίες του Ελληνα πρωθυπουργού με το κανό του να συντονίζει μέσα από τη θάλασσα το κυβερνητικό έργο!


Οι πάντες χρειάζονται ξεκούραση και πρέπει να γίνονται σεβαστές οι διακοπές, όπως είχε πει και ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά η περίπτωση της Ελλάδας του 2011 είναι διαφορετική και ο καθένας που αντιλαμβάνεται την τραγικότητα της κατάστασης, δικαιολογημένα δυσανασχετεί. Δεν ήταν μόνο ο κ. Παπανδρέου που «έκλεισε το μαγαζί» και αγνάντευε το Αιγαίο Πέλαγος, το οποίο δυστυχώς διαπραγματεύεται με τον Ταγίπ Ερντογάν. Εξαφανίστηκαν από τα γραφεία τους όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου μας ενημέρωσε την Πέμπτη ότι και ο πρόεδρος Ομπάμα θα λείψει μερικές ημέρες σε θέρετρο της Μασαχουσέτης.

Αν θυμάμαι καλά, μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, όλοι αυτοί οι ηγέτες και άλλοι πολύ περισσότεροι κινδυνολογούσαν και μας έλεγαν πως έρχεται το τέλος του κόσμου και η παγκόσμια οικονομία καταστρέφεται. Και αν δεν με απατά η μνήμη μου, όλα ξεχάστηκαν στις αρχές της δεύτερης εβδομάδας του μήνα και άλλοι πήραν τα βουνά, άλλοι τις θάλασσες και άλλοι τα λαγκάδια. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν το θέμα διακοπές οι ηγέτες του κόσμου, χάλασε δικαιολογημένα πολλούς ανθρώπους και τα σχόλια που ακούστηκαν δείχνουν την απώλεια της εμπιστοσύνης απέναντι στους ηγέτες τους. Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι είναι καθολική η απαξίωση.

Ο Σεπτέμβρης θα είναι ένας δύσκολος μήνας για πολλές χώρες του κόσμου και ειδικά την Ελλάδα. Οι ηγέτες θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες των οικονομιών των χωρών τους, αλλά και τους κερδοσκόπους που θα επιστρέψουν ξεκούραστοι από τις διακοπές τους αποφασισμένοι να «πιουν αίμα». Οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί των χωρών της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν αποδειχθεί κατώτεροι των περιστάσεων.

Και είναι εμφανέστατο το κενό που άφησαν ο Μιτεράν και ο Κολ, οι οποίοι είχαν όραμα για την Ευρώπη και δεν τη χρησιμοποιούσαν σαν «παχιά αγελάδα». Το ίδιο πρόβλημα ηγεσίας παρατηρείται και στην Ελλάδα. Σε άλλες εποχές, ίσως, ο Γιώργος Παπανδρέου να εξελισσόταν στον καλύτερο πρωθυπουργό της Ελλάδας, αν και η μανία του με το αμερικανικό μοντέλο διακυβέρνησης τον κατέστησε «επικίνδυνο» για τα ελληνικά εθνικά θέματα. Σίγουρα, στη σημερινή Ελλάδα δεν είναι ο αρμόδιος για να την βγάλει από την κρίση, για την οποία έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Ακόμα και χθες, που η Ελλάδα τιμούσε την Παναγία, ο κ. Παπανδρέου προτίμησε τον «ξύλινο» λόγο, σαν να μιλούσε σε... Ελβετούς, που δεν βγάζει κανένα απολύτως συναίσθημα. Φάνηκε να έκανε αγγαρεία...

Η επιστροφή από τις διακοπές θα είναι δύσκολη, καθώς θα έχει να αντιμετωπίσει και τη σκληρή πραγματικότητα, ότι ο λαός που τον ανέδειξε πρωθυπουργό πριν από δύο χρόνια, εάν έχει την ευκαιρία, με ικανοποίηση θα ψηφίσει την πολιτική του συνταξιοδότηση...

ΗΜΕΡΗΣΙΑ