29 Αυγ 2011

Κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων ζητάει η τρόικα

Εντείνει η τρόικα τις πιέσεις της για τα εργασιακά, επιμένοντας στη διεύρυνση της ελαστικοποίησης, ιδιαίτερα των αμοιβών. Κατά την...
επίσκεψή της στο υπουργείο Εργασίας τέθηκε ερώτημα για κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, με το αιτιολογικό ότι αποδεικνύεται στασιμότητα των επιχειρησιακών.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Εργασίας, πάντως, επιμένει στις επιχειρησιακές συμβάσεις, μελετώντας «αντιγραφειοκρατικά» μέτρα ενίσχυσής τους (κατάργηση των αιτιολογικών επιθέσεων, επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρησιακών σωματείων κ.λπ.).
Οι εκπρόσωποι της τρόικας έδειξαν εμμονή σχετικά με τη μείωση των γιατρών του Ενιαίου Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας, αλλά και των αμοιβών τους. Το κυβερνητικό σχέδιο είναι να μειωθούν οι απασχολούμενοι γιατροί σε 21.000 (από 32.000 σήμερα), ενώ οι αμοιβές θα κυμαίνονται από 900 έως 2.800 ευρώ.
Αναφορικά με τις συντάξεις υπήρξε ενδιαφέρον για τη μείωση των Επικουρικών, με βάση τις αναλογιστικές μελέτες με νέα -ενιαία για τις χώρες της Ε27- χαρακτηριστικά. Επιμονή υπήρξε επίσης για διευκρινίσεις στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης απάντησε ότι οι μισθοί στο ιδιωτικό τομέα έχουν ήδη μειωθεί αρκετά, τόνισε την ανάγκη για σεβασμό των θεσμών και υπογράμμισε ότι ο στόχος για τον περιορισμό της αύξησης της δαπάνης για τα Ταμεία κάτω από 2,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί και κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα νέου ασφαλιστικού.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο Ενιαίος Οργανισμός Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΕΟΠΥ) θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο και σύντομα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. Επίσης σύντομα ολοκληρώνονται οι αναλογιστικές μελέτες για τα Επικουρικά Ταμεία και θα ανακοινωθούν τα μέτρα για την εξάλειψη των ελλειμμάτων ως το 2015, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν μέτρα για τα ΒΑΕ και το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.
Συνολικά, ο κ. Κουτρουμάνης επισημαίνει ότι δεν αμφισβητήθηκαν τα οικονομικά στοιχεία του 2011 για τα Ταμεία (πλεόνασμα 2,95 δισεκ. ευρώ στο σύνολο του συστήματος παρά τα προβλήματα σε τμήματά του, όπως στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ καταλήγοντας ότι δεν θα χρειασθούν πρόσθετες επιχορηγήσεις. Στη βάση των σημερινών προβλέψεων για την ύφεση και την ανεργία, συμπληρώνει, δεν θα χρειαστούν ούτε πρόσθετα μέτρα, ούτε πρόσθετα κονδύλια.
Γενικώς, το υπουργείο χαρακτήρισε καλή τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Πηγή: http://voria.gr/