17 Αυγ 2011

Δημοσίευμα για το πόρισμα του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή που αφορά την επιχορήγηση της ΠΟΣΤ από τα ΕΛΤΑ

ΕΛΤΑ: Παράνομες κρίθηκαν οι επιχορηγήσεις στους εργαζομένους

ΕΛΤΑ: Παράνομες κρίθηκαν οι επιχορηγήσεις στους εργαζομένους
Ένα νέο πόρισμα που συντάσσεται ήδη από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή και το οποίο αναμένεται να...
παραδοθεί τις επόμενες μέρες στον υπουργό Υποδομών, Γιάννη Ραγκούση, έρχεται να ταράξει τα νερά καθώς χαρακτηρίζει παράνομες τις επιχορηγήσεις, ύψους εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε τα τελευταία 11 χρόνια η ομοσπονδία των εργαζομένων στα Ελληνικά Ταχυδρομεία από τις εκάστοτε διοικήσεις των ΕΛΤΑ.
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αλλά το διαφορετικό με την περίπτωση αυτή είναι ότι για τα χρήματα που έπαιρνε η Ομοσπονδία των ταχυδρομικών από τις εκάστοτε διοικήσεις δεν όφειλε να δώσει κανένα λογαριασμό για το που πήγαιναν τα χρήματα.
Από την έρευνα που έκαναν οι επιθεωρητές στα ΕΛΤΑ διαπιστώθηκε ότι από το 1999 έως το 2009, η ομοσπονδία των ταχυδρομικών έλαβε βάση συλλογικών συμβάσεων εργασίας επιχορήγηση ύψους 3,7 εκατομμυρίων ευρώ από τις εκάστοτε διοικήσεις των ΕΛΤΑ με σκοπό να διατεθούν για θερινές διακοπές των εργαζομένων, παιδικές εκδηλώσεις, σεμινάρια κλπ.
Σύμφωνα με το πόρισμα, οι επιχορηγήσεις δόθηκαν παρανόμως από τις διοικήσεις των ΕΛΤΑ καθώς απαγορεύεται ρητά από το νόμο περί συνδικαλισμού να επιδοτούνται δευτεροβάθμιες οργανώσεις από τις διοικήσεις των οργανισμών.
Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφονται στο πόρισμα από το 1999 έως το 2010 πάλι μέσω συλλογικών συμβάσεων που υπέγραψε η ομοσπονδία με τις διοικήσεις των ΕΛΤΑ, παρακρατήθηκαν και συνεχίζουν να παρακρατούνται εισφορές από τους 8.500 στα ταχυδρομεία, με την ομοσπονδία να συγκεντρώνει έτσι 12 εκατομμύρια ευρώ, διαδικασία την οποία χαρακτηρίζει παράνομη το πόρισμα καθώς αυτό επιτρέπεται μόνο για πρωτοβάθμια σωματεία.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των εργαζομένων, Γιώργος Βασιλόπουλος, είπε στο MEGA ότι όλα γίνονταν και γίνονται σύννομα με βάση συλλογικές συμβάσεις που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι με τις κατά καιρούς διοικήσεις των ΕΛΤΑ ενώ τόνισε ότι αυτά που επικαλέστηκε με την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και θα επικαλεστεί και με τα ΕΛΤΑ ο κ. Ρακιντζής αποτελούν διασταλτική ερμηνεία του νόμου.
Όσο για το ότι δεν απέδιδαν τιμολόγια για τις δαπάνες στη διοίκηση για τις επιχορηγήσεις που έλαβαν μας είπε ότι η ίδια η διοίκηση δεν ήθελε να κάνει τον ελεγκτή και ότι η ομοσπονδία είναι ανοιχτή για έλεγχο από τον ΣΔΟΕ ο οποίος αναμένεται.
Πηγή: http://www.megatv.com/