24 Αυγ 2011

Συμφώνησαν για τις αλλαγές στα ΑΕΙ


Συμφώνησαν για τις αλλαγές στα ΑΕΙ Ευρύτερη συναίνεση για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ επετεύχθη στη... Βουλή μετά τις αλλαγές της κ. Διαμαντοπούλου στον νόμο Πλαίσιο. Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- έγιναν δεκτές οι προϋποθέσεις που έθεσε ο κ. Σαμαράς και αποτελούσαν έως σήμερα τον κύριο «σκόπελο» για την επίτευξη συναίνεσης. Οι όροι που ετέθησαν ήταν η κατάργηση του ασύλου και η εκλογή του πρύτανη από την πανεπιστημιακή κοινότητα.

ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.ΟΣ.
ψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. 
«Σήμερα γράφτηκε ιστορία. Για πρώτη φορά τα 3/4 της βουλής (250+ βουλευτές) υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση», ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου μέσω twitter.
Με την τελική διατύπωση,
οι πρυτάνεις των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θα εκλέγονται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ, από λίστα 2-3 ατόμων που θα καταρτίζονται από το εκάστοτε Συμβούλιο. Φοιτητική συμμετοχή άλλου είδους στην εκλογή των πρυτάνεων, δεν προβλέπεται. 

Η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη σημείωσε ότι συμφωνεί απόλυτα πως η μεταρρύθμιση στην ανώτατη -όπως είπε- «δεν μπορούμε να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο». Επίσης, πρότεινε η εκλογή κοσμητόρων να γίνεται άμεσα από τα μέλη ΔΕΠ κάθε σχολής, αντί να διορίζονται από το Συμβούλιο.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι απόψεις του βουλευτή Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κώστα Καρτάλη, καθώς και της βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης Χρύσας Αράπογλου.


Να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,
κάλεσε το κόμμα του ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κυρ. Μητσοτάκης, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από την μέχρι τώρα αρνητική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία πάντως εμφανίστηκε να επιζητεί την συναίνεση υπό προϋποθέσεις.

Έτσι ο εισηγητής του κόμματος κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος σε παρέμβασή του αμέσως μετά την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη διευκρίνισε «για την πρόοδο της συζήτησης», όπως είπε και «προκειμένου να καταστεί εφικτός ένας συμβιβασμός ώστε να φύγουμε από αυτή την αίθουσα έχοντας επιτύχει για πρώτη φορά την συναίνεση στο μείζον θέμα της Παιδείας», ότι «μια παρεξηγημένη έννοια όπως αυτή του συμβιβασμού στην σημερινή ημέρα έχει διαφορετικό νόημα».


Aλ. Παπαρήγα: Ευχόμαστε ο νόμος να μην εφαρμοστεί

«Ευχόμαστε αυτός νόμος να μην εφαρμοστεί και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση, με τον όρο ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και συμφωνεί η πλειοψηφία της κοινωνίας, των φοιτητών και των πανεπιστημιακών», τόνισε κατά την ομιλία της η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η κ. Παπαρήγα επέκρινε τον πρωθυπουργό για τους χαρακτηρισμούς του ότι έχουμε ένα σοβιετικό τύπου εκπαιδευτικό σύστημα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο κ. Παπανδρέου «είτε είναι μακριά νυχτωμένος, είτε σκόπιμα αλλοιώνει την πραγματικότητα, προκειμένου, με ιδεολογική τρομοκρατία, να κάμψει τις κοινωνικές, φοιτητικές και πανεπιστημιακές αντιδράσεις».

Η γγ του ΚΚΕ επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια, τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στην ΝΔ.

Αλ. Τσίπρας: Κανένα άλλοθι σε μια προσπάθεια πισωγυρίσματος

«Δεν πρόκειται να δώσουμε κανένα άλλοθι σε μια προσπάθεια πισωγυρίσματος η οποία θα βρει στην πράξη μια σειρά από δυσκολίες εφαρμογής, όχι μονάχα γιατί έχει αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά, κυρίως, και γι αυτό δε θα μπορέσει να εφαρμοστεί διότι στερείται στοιχειώδους συνταγματικότητας», σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τρίπρας.

Τόνισε επίσης ότι δεν τον εκπλήσσει η συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων. Πάντως, στρέφοντας τα πυρά του στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι «θα γραφτεί στα χρονικά αυτό το οποίο συνέβη σήμερα και χθες».

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά των αλλαγών


Ολοκληρώθηκε η πορεία των φοιτητών και καθηγητών που ξεκίνησε νωρίτερα από τα Προπύλαια, και οι οποίοι διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Φωνάζοντας συνθήματα κατά του νομοσχεδίου οι διαδηλωτές έφτασαν μπροστά από το κτίριο της Βουλής, όπου μικρή μερίδα νεαρών πέταξε μπουκάλια και διάφορα μικροαντικείμενα προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ που ήταν παρατεταγμένες μπροστά από τη Βουλή, χωρίς να υπάρχει αντίδραση από την πλευρά τους. Στη συνέχεια ο κύριος όγκος της πορείας κατευθύνθηκε προς τα Προπύλαια, όπου και διαλύθηκε.  Αυτή τη στιγμή μικρή ομάδα διαδηλωτών παραμένει στην Πανεπιστημίου, μπροστά από τα Προπύλαια.