25 Αυγ 2011

Γιατί τώρα ? Αλήθειες & υπερβολές

Του Γιάννη Βερίγου
Η ώρα του Ταχυδρομείου πλησιάζει.
Όλα δείχνουν πως η πώληση του ΕΛΤΑ είναι πάρα πολύ κοντά.
Το τελευταίο τριήμερο όλα τα ΜΜΕ ασχολούνται συνεχώς με τα ΕΛΤΑ, τις «παράνομες» επιχορηγήσεις  προς το συνδικάτο και τους σεΐχηδες...
Ταχυδρομικούς που τόλμησαν να κάνουν διακοπές μια εβδομάδα κάθε οκτώ χρόνια σε «πεντάστερα» ξενοδοχεία.
Προετοιμάζουν και διαμορφώνουν την κοινή γνώμη!!!
Θέλουν να έχουμε όσο γίνεται λιγότερους συμμάχους στον αγώνα που πρέπει να δώσουμε για να κρατήσουμε τα ΕΛΤΑ στο δημόσιο.
Υπομονή!  Έχουμε να δούμε και να ακούσουμε ακόμη πολλά!!!

Γιατί αλήθεια ποιος πολίτης αυτής της χώρας που καθημερινά βομβαρδίζεται από τα ΜΜΕ με τίτλους ειδήσεων όπως:
«Παράνομες επιχορηγήσεις στα ΕΛΤΑ»
«Πάρτυ εκατομμυρίων στο σωματείο των ΕΛΤΑ»
«Μεγάλο φαγοπότι στα ΕΛΤΑ»
«Παράνομες επιχορηγήσεις σε ημετέρους του συστήματος»
«Πάρτυ με δημόσιο χρήμα στο σωματείο των ΕΛΤΑ»
«Δεκαέξι εκατομμύρια πήραν οι συνδικαλιστές των ΕΛΤΑ»
«Διακοπές σε πεντάστερα ξενοδοχεία οι Ταχυδρομικοί»
δεν θα πει όταν ανακοινωθεί η πώληση του ΕΛΤΑ:
«Καλά τους κάνουν και τους πουλάνε»

Για να δούμε λοιπόν τι κρύβουν όλα αυτά, που βρίσκεται η αλήθεια, που η υπερβολή και που η σκοπιμότητα.

Η παράταξη μας, απ’ ότι έχετε διαπιστώσει στα τρία χρόνια ύπαρξης της, κάνει σκληρή κριτική, διαφωνεί και αντιπαρατίθεται σε πολλές από τις  επιλογές της ΠΟΣΤ. Ακόμη και με εξώδικη δήλωση, το πρόσφατο παρελθόν, διεκδικήσαμε  διαφάνεια στο συνδικάτο, καταγγέλλοντας την μυστικοπαθή πρακτική που ακολουθεί η διοίκηση της ΠΟΣΤ.

Έχουμε δεκάδες λόγους και επιχειρήματα να καταγγείλουμε την ΠΟΣΤ για την ενδοτική, ανοχική, ηττοπαθή και την έντονα εξαρτημένη κομματικά συνδικαλιστική τακτική που ακολουθεί τα δύο τελευταία χρόνια απέναντι στις αντεργατικές κυβερνητικές πολιτικές επιλογές. 
Σίγουρα η ΠΟΣΤ έχει κάνει τεράστια λάθη και έχει οδηγήσει το συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο μας σε αδιέξοδο.

Ποτέ όμως δεν θα εκμεταλλευόμασταν την ευκαιρία να κτυπήσουμε το συνδικάτο  όταν όλοι έχουν πέσει πάνω του να το κατασπαράξουν.
Το συνδικάτο είναι θεσμός και δεν μπορεί να ταυτίζεται με κανένα πρόσωπο.

Δεν θα το κάνουμε για να μην ρίξουμε νερό στο μύλο εκείνων που επιδιώκουν την απαξίωση της δράσης και της λειτουργίας των συνδικάτων, του μοναδικού μοντέλου οργανωμένης κοινωνίας που έχει απομείνει να αντιστέκεται στις οργανωμένες επιθέσεις και πρακτικές του «δόγματος του σοκ» που έχουν αναλάβει εργολαβικά οι εκπρόσωποι των δανειστών στη χώρα μας.
Μπορεί να είμαστε απογοητευμένοι από τις υπάρχουσες συνδικαλιστικές ηγεσίες και τις πρακτικές πολλών ανώτερων συνδικαλιστικών στελεχών, που έχασαν τον προσανατολισμό τους, όμως δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Ύστερα  από την δημοσιοποίηση του πορίσματος, πιστεύουμε  πως έχουμε υποχρέωση να σχολιάσουμε όσα συμβαίνουν και να σας ενημερώσουμε για όσα εμείς αντιλαμβανόμαστε και γνωρίζουμε  και ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματα του.

Το πόρισμα μιλά για ενισχύσεις ύψους 4.198.090,19 ευρώ  προς την ΠΟΣΤ τα τελευταία δώδεκα χρόνια, εκ των οποίων τα 3.448.652,10 € αφορούν υλοποίηση όρων παλαιοτέρων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η πρώτη  εκ των οποίων υπογράφτηκε το 1994.
Να σημειώσουμε εδώ πως όλες οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μετά την υπογραφή τους, αποστέλλονται στο Υπουργείο Εργασίας, στην Επιθεώρηση Εργασίας καθώς και στο προϊστάμενο υπουργείο του ΕΛΤΑ προκειμένου να ελεγχθούν. Και αν δεν υπάρξει ένσταση περί νομιμότητας των, αυτές πλέον έχουν ισχύ νόμου. 
Άλλωστε δε, και πριν την υπογραφή οποιασδήποτε Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας οι εκάστοτε διοικήσεις του ΕΛΤΑ πάντα  έπαιρναν έγκριση από τα αρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών προκειμένου να τις υπογράψουν.


Αφού λοιπόν σύμφωνα  με το πόρισμα ο νόμος 1264/82 απαγορεύει στις  συνδικαλιστικές οργανώσεις να δέχονται ενισχύσεις από τους εργοδότες τους, γιατί ποτέ κανείς αρμόδιος από το 1994 που υπογράφτηκε ο πρώτος όρος που προέβλεπε χρηματική ενίσχυση της ΠΟΣΤ μέχρι σήμερα δεν έγειρε θέμα νομιμότητας των ενισχύσεων που προβλέπονται μέσα σε όρους Συλλογικών Συμβάσεων;;;;;
Γιατί γίνεται σήμερα;;;;

Το πόρισμα σε πολλά σημεία του αναφέρει πως η ΠΟΣΤ θα μπορούσε να ενισχύεται οικονομικά από την Εργατική Εστία και να καλύπτει τα λειτουργικά της έξοδα. Αυτό μπορεί να το προβλέπει ο νόμος, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι τόσο πολύπλοκες που για να πάρεις χρήματα να καλύψεις μια δαπάνη που έκανες φέτος, θα περάσουν δύο χρόνια.


Αξίζει να κάνουμε  αναφορά και στο ποσό των 1.300.000 € που δόθηκε μέχρι και το 2009 και αφορούσε το πρόγραμμα θερινών διακοπών των Συναδέλφων και που προβλέπεται στο όρο 4 της Συλλογικής Σύμβασης 2006-2007.
Όταν υπογράφηκε αυτός όρος στα ΕΛΤΑ εργαζόμασταν περίπου 10.000 υπάλληλοι και ο όρος προβλέπει να δίνει ο εργοδότης 50 € για κάθε εργαζόμενο ετησίως, δηλαδή συνολικά 500.000 €. Μπορεί να διανοηθεί κανείς τι θα γινόταν, αν αυτά τα χρήματα μοιράζονταν στα 55 πρωτοβάθμια σωματεία (σύμφωνα με τον νόμο 1264) και τι διαπραγματευτική ικανότητα θα είχαν για αν πετύχουν μια ικανοποιητική προσφορά από κάποιο ξενοδοχείο, όταν θα ζητούσαν π.χ. 20 δωμάτια, έναντι χιλίων ανά έτος  που διαπραγματεύεται η ΠΟΣΤ;;.
Η ΠΟΣΤ για να διαχειριστεί το θέμα δημιούργησε μια διαπαραταξιακή πενταμελή επιτροπή η οποία εκλέγεται απευθείας από το συνέδριο κάθε τρία χρόνια και η οποία διαχειρίζεται το πρόγραμμα διακοπών από τότε, κάνοντας έρευνα αγοράς και επιλέγοντας τα ξενοδοχεία. 
Εμείς σαν παράταξη δεν έχουμε εκπρόσωπο σ’ αυτή την επιτροπή και δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες για την λειτουργία της και τις επιλογές των ξενοδοχείων. Όμως δεν έχουν πέσει στην αντίληψη μας παρατράγουδα, εκτός από το πρώτο έτος λειτουργίας της που παρουσιάστηκε το φαινόμενο, κάποιοι συνδικαλιστές να προσπαθούν να κλείσουν δωμάτια για τους ψηφοφόρους τους. Φαινόμενο το οποίο στη συνέχεια βελτιώθηκε, αφού  όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις δέχτηκαν την δική μας πρόταση να δημιουργήσουμε ηλεκτρονικό αρχείο όσων Συναδέλφων κάνουν χρήση του προγράμματος διακοπών ώστε αν δεν πάνε όλοι από μια εβδομάδα να μην μπορεί να πάει κάποιος δεύτερη φορά. Ο κύκλος αυτός θα διαρκέσει οκτώ χρόνια.
Αυτό απορρέει από το γεγονός πως σε ετήσια βάση κάνουν χρήση του προγράμματος περίπου χίλιοι εργαζόμενοι και αφού ο ΕΛΤΑ έχει  8.000 εργαζομένους περίπου, ο καθένας από εμάς μπορεί να πάει μια εβδομάδα διακοπές κάθε οκτώ χρόνια πληρώνοντας ο ίδιος το μισό της συμμετοχής. Αυτό είναι το έγκλημα μας, που τολμήσαμε να πάμε  μια εβδομάδα σε κάποιο καλό ξενοδοχείο κατά την διάρκεια οκτώ χρόνων.

Δεν νομίζουμε πως πρέπει να αναφερθούμε καθόλου στα ποσά που έδωσε ο ΕΛΤΑ για τους πυροπαθείς και σεισμόπληκτους Συναδέλφους.

Για το ποσό των 11.780.091,28 € που αφορά τις εισφορές των Συναδέλφων προς το συνδικάτο τους για τα δώδεκα χρόνια 1999 - 2010
Το ποσό της εισφοράς κάθε εργαζόμενου προς το συνδικάτο του αντιστοιχεί σε 1% επί του βασικού του μισθού και είναι αποφασισμένο από όλους τους εκπροσώπους των εργαζομένων των πρωτοβάθμιων σωματείων στο συνέδριο του 1989.
Η εισφορά του κάθε εργαζόμενου σύμφωνα με τον νόμο 1264/82 πράγματι πρέπει να αποδίδεται στο πρωτοβάθμιο σωματείο του οποίου είναι μέλος ο εργαζόμενος. Το πρωτοβάθμιο σωματείο στη συνέχεια πρέπει να κρατήσει για τις ανάγκες του το 40% του ποσού και πρέπει να αποδώσει το 60% της εισφοράς στην ΠΟΣΤ  για να καλύψει τις δικές της λειτουργικές ανάγκες και να αποδώσει αντίστοιχα εισφορές στην ΓΣΕΕ και στην διεθνή οργάνωση UNI.
Η αναλογία 40% - 60% Σωματείο – ΠΟΣΤ επίσης έχει αποφασιστεί από τους εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων σωματείων στο ίδιο συνέδριο του 1989.

Τότε μπορεί εύλογα να ρωτήσει κάποιος: Γιατί  τα χρήματα αποδίδονται στην ΠΟΣΤ και όχι στα πρωτοβάθμια σωματεία;
(όπως ο 1264 προβλέπει)
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Στο ίδιο συνέδριο (1989) οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων αποφάσισαν να εξουσιοδοτήσουν την ΠΟΣΤ (τότε λεγόταν ΟΜΕ ΕΛΤΑ) να εισπράττει εκείνη για λογαριασμό τους τα χρήματα των εισφορών των εργαζόμενων και στη συνέχεια να αποδίδει το 40% στα πρωτοβάθμια σωματεία. Ο λόγος που το έκαναν ήταν καθαρά θέμα διαχειριστικής διευκόλυνσης,  γιατί από την μεριά του εργοδότη ήταν δύσκολο τα χρήματα που παρακρατούσε από τις εισφορές των εργαζόμενων να τα αποδίδει σε 70 (τόσα ήταν τότε) και πλέον διαφορετικά σωματεία σε όλη τη χώρα, χώρια που υπήρχε και το πρόβλημα με  τους δύο και πλέον  χιλιάδες διπλοεγγεγραμμένους συναδέλφους σε τοπικά και επαγγελματικά σωματεία, που τους γινόταν η κράτηση της εισφοράς του 1% για ένα συνδικάτο, αλλά το 40% αυτού του ποσού  που αναλογούσε στο ποσοστό του πρωτοβάθμιου σωματείου έπρεπε να αποδοθεί ταυτόχρονα σε δύο πρωτοβάθμια σωματεία, αφού ήταν εγγεγραμμένοι σε δύο.

Όσο για τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης των συνδικαλιστικών οργανώσεων ανήκει και προβλέπεται από τον νόμο 1264/82 στις εξελεγκτικές επιτροπές, τα μέλη των οποίων εκλέγουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Τώρα ως προς το ύψος της κράτησης (1%) είναι  νόμιμο αφού αποτελεί απόφαση συνεδρίου. Όμως όταν αποφασίστηκε το 1989 οι βασικοί μισθοί στα ΕΛΤΑ ήταν πολύ χαμηλοί και ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Από το 1989 μέχρι σήμερα οι μισθοί έχουν αυξηθεί είτε μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων, είτε μέσω των ωριμάνσεων, είτε μέσα από την ενσωμάτωση επιδομάτων, κατά συνέπεια το 1% είναι πλέον πολύ υψηλό και θα πρέπει να μειωθεί στο μισό. Η παράταξη μας έχει ήδη καταθέσει πρόταση από το προηγούμενο συνέδριο και είναι ευκαιρία φέτος στο συνέδριο να το μειώσουμε.

Τονίζουμε  πως δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας κακοδιαχείριση στα οικονομικά της ΠΟΣΤ από την διοίκηση της. Εκείνο που εντοπίζουμε είναι ένας μυστικισμός στις ενέργειες της και μια τάση εκμετάλλευσης όλης αυτής της κατάστασης για την δημιουργία συνδικαλιστικού οφέλους από την πλειοψηφούσα παράταξη, είτε με το «χάδι» στα «δικά της παιδιά», είτε με την δημιουργία ενός μηχανισμού παρέμβασης  σε όλη τη λειτουργία του ΕΛΤΑ.

Το πόρισμα θίγει επίσης το θέμα της συμμετοχής της ΠΟΣΤ στις θυγατρικές εταιρίες του ομίλου ΕΛΤΑ (ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ 0,01% & ΚΕΚ ΕΛΤΑ 30%) κατά παράβαση όπως αναφέρει του νόμου 1264.
Μια ανώνυμη εταιρία για να λειτουργήσει παίρνει άδεια από την Νομαρχία, η οποία ελέγχει αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις έναρξης εργασιών της.
Ούτε η Νομαρχία, ούτε η νομική υπηρεσία του ΕΛΤΑ αλλά ούτε και οι νομικοί των δύο θυγατρικών εταιριών έγειραν ποτέ ζήτημα παράνομης συμμετοχής της ΠΟΣΤ στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιριών.

Επειδή ήδη σας έχουμε κουράσει και επειδή το θέμα είναι μεγάλο και σοβαρό, θα επανέλθουμε και με νέα ανάρτηση.