1 Αυγ 2011

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί - Ρεπουμπλικάνοι κατέληξαν σε συμφωνία για την έξοδο από την οικονομική κρίση

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σήμερα τα ξημερώματα ότι οι ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων...
κατέληξαν σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους και την αποφυγή μια χρεοκοπίας.
  "Θέλω να ανακοινώσω ότι οι ηγέτες και των δύο πλευρών επέλεξαν να συμφωνήσουν στην στρατηγική που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος και την αποφυγή της στάσης πληρωμών, επιλογή που εάν δεν γινόταν θα έφερνε καταστροφικά αποτελέσματα για τη οικονομία μας" δήλωσε ο Πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο η συμφωνία αυτή, εφ΄ όσον φυσικά, υιοθετηθεί και από το Κογκρέσο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης (04.00 ώρα Γκρίνουιτς της Τετάρτης) θα αποτρέψει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να προχωρήσει σε στάση πληρωμών.
Όπως έκανε γνωστό η συμφωνία θα συμπεριλαμβάνει την περικοπή, περίπου ενός, τρισ. δολαρίων των δαπανών για τα επόμενα δέκα και τη σύσταση επιτροπής που έως το Νοέμβριο θα πρέπει να προτείνει νέες προτάσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε ότι οι συγκεκριμένες περικοπές δεν θα πρέπει να γίνουν τόσο απότομα, ώστε να θέσουν σε κίνδυνο την εύθραυστη οικονομία των ΗΠΑ.
"Παρ΄ότι ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι διαφωνούν, πιστεύω ότι έχουμε να ζητήσει από τους πλουσιότερους Αμερικανούς και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί και όχι να εγκαταλείψουν τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τις ειδικές εκπτώσεις. Επιπλέον, πιστεύω πως παρ΄ότι ακόμη και ορισμένοι Δημοκρατικοί έχουν υποστηρίξει διαφορετικές απόψεις εάν χρειαστεί θα προβούν σε μικρές, αλλά απαραίτητες προσαρμογές σε προγράμματα, όπως το Medicare, ώστε να εξασφαλιστεί το μέλλον και των επόμενων γενεών" επισήμανε ο Μπαράκ Ομπάμα και πρόσθεσε ότι: "Οι συμβιβασμοί στους οποίους θα προβούμε, εξασφαλίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν θα αντιμετωπίσουν ανάλογη κρίση και πάλι σε έξι, οκτώ, ή , δώδεκα μήνες . Οι ηγέτες και των δύο πλευρών έχουν αποφασίσει πως θα προχωρήσουν στον απαραίτητο συμβιβασμό.".
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον αμερικανικό λαό που όπως είπε "ανάγκασε" την Ουάσιγκτον να δράσει τις τελευταίες μέρες.
"Η φωνή του αμερικανικού λαού είναι πολύ ισχυρή" είπε.
"Δεν έχουμε φτάσει στο τέλος αυτής της κρίσης ακόμη. Γι αυτό και θέλω να παροτρύνω τους βουλευτές και των δύο πλευρών να υποστηρίξουν αυτήν τη συμφωνία , ώστε να μπορέσουμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας , να αρχίσουμε να περιορίζουμε το έλλειμμα μας να πείσουμε τις επιχειρήσεις να κάνουν ότι μπορούν ώστε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, αυξήσεις των μισθών, και ανάπτυξη της οικονομίας μας ταχύτερα απ΄ ότι και σήμερα. Ο αμερικανικός λαός αυτό ζητά από εμάς και αυτό θα πράξουμε." κατέληξε ο Ομπάμα. 
Πηγή: http://www.enet.gr/