17 Αυγ 2011

Συμφωνία με τη Φινλανδία για τις εγγυήσεις

Για «ενέχυρο» μιλά το Ελσίνκι • «Δεν έχει κανέναν εμπράγματο χαρακτήρα», υποστηρίζει το ΥΠΟΙΚ
Την επίτευξη συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με τις εμπράγματες εγγυήσεις που ζητούσε προκειμένου να συνεχίσει τη δανειοδότηση της...
Ελλάδας, ανακοίνωσε η Φινλανδία. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «το χρηματοδοτικό αυτό σχήμα δεν έχει κανέναν εμπράγματο χαρακτήρα».
  Η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την εξέλιξη, η οποία ανοίγει το δρόμο για τη συμμετοχή της σκανδιναβικής χώρας στο νέο πακέτο στήριξης. Δεν γνωστοποίησε, όμως, τι περιλαμβάνουν οι εγγυήσεις, στις οποίες φέρεται να συμφώνησε η Αθήνα.
Παράλληλα, επανέλαβε την αντίθεση της κυβέρνησής της στην προοπτική έκδοσης ευρωομολόγων. "Κάθε κράτος είναι υπεύθυνο για το χρέος του κα ιθα συνεχίσει να είναι και αύριο. Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση μας. Θα παραμείνουμε επικριτικοί απέναντι στα ευρωομόλογα", δήλωσε η Γιούτα Ουρπιλάινεν.
Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ
Με δηλώσεις του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιβεβαίωσε την επίτευξη συμφωνίας. Ανέφερε, όμως, ότι δεν περιλαμβάνει εμπράγματες εγγυήσεις.
Η δήλωση του υπουργού:
Η Ελλάδα και η Φινλανδία συμφώνησαν, στο πλαίσιο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21 Ιουλίου, σε ένα χρηματοδοτικό σχήμα που επιτρέπει στην Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας να αποφασίσουν τη συμμετοχή της χώρας τους στη νέα δέσμη βοήθειας προς την Ελλάδα, μέσω του EFSF. Το χρηματοδοτικό σχήμα που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες θα υποβληθεί προς έγκριση στο Euro WorkingGroup (Eurogroup σε επίπεδο των εκπροσώπων των Υπουργών). Περιττεύει να σημειωθεί ότι το χρηματοδοτικό αυτό σχήμα δεν έχει κανέναν εμπράγματο χαρακτήρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, "η Φινλανδία είχε θέσει το ζήτημα αυτό τόσο στο Eurogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, επικαλούμενη σοβαρούς εσωτερικούς πολιτικούς λόγους και μια διμερής συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας γύρω από ένα κατάλληλο χρηματοδοτικό σχήμα συμπεριελήφθη στα συμφραζόμενα της απόφασης της 21ης Ιουλίου".
Το υπουργείο καταλήγει στην ανακοίνωσή του, αναφέροντας ότι "το χρηματοδοτικό σχήμα διαμορφώθηκε τελικά σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο κ. Βενιζέλος με τη Φινλανδή ομόλογό του κ.Jutta Urpilainen τις προηγούμενες μέρες, ενώ συνεχίζεται η νομική και τεχνική επεξεργασία". 
Πηγή:http://www.enet.gr/