7 Αυγ 2011

Κίνα: Προς ένα νέο σταθερό και ασφαλές παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα!

Η Κίνα έχει "τώρα κάθε δικαίωμα να απαιτήσει από τις ΗΠΑ να ασχοληθούν με το πρόβλημα του χρέους τους", μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, μετά από την ανακοίνωση της υποβάθμισης από τον οίκο Standard&Poor’s.
"Η Κίνα, ο μεγαλύτερος πιστωτής της μοναδικής υπερδύναμης του κόσμου, έχει τώρα κάθε δικαίωμα να απαιτήσει από τις ΗΠΑ να ασχοληθούν με τα δομικά προβλήματα του χρέους τους" ανέφερε το κινεζικό πρακτορείο.
"Πρέπει να εισηγηθεί η διεθνής επιτήρηση σχετικά με το... ζήτημα των αμερικανικών δολαρίων και ένα νέο σταθερό και ασφαλές παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μία επιλογή προκειμένου να αποτραπεί η πρόκληση μιας καταστροφής από μία μοναδική χώρα" πρόσθεσε.

Η υποβάθμιση της αξιολόγησης του χρέους των ΗΠΑ από τον οίκο Standard&Poor’s μπορεί να ενισχύσει την αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών των Φιλιππίνων.

"Εκτός και αν οι ΗΠΑ ασχοληθούν με τα θεμελιώδη ζητήματά τους, πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε μπει σε μία εποχή λιγότερο προβλέψιμων και σταθερών αγορών" ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Σέζαρ Πουρισίμα, προσθέτοντας ότι η αμερικανική υποβάθμιση είναι πιθανό ακόμη και να επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομία.

Λίγο νωρίτερα και ο προεδρικός εκπρόσωπος των Φιλιππίνων εξέφρασε την ανάγκη η Ουάσιγκτον να ασχοληθεί με τα οικονομικά προβλήματά της.


Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να επενδύει στα αμερικανικά ομόλογα.

"Αρκετοί εξακολουθούν να βλέπουν την αμερικανική αγορά ομολόγων ως έναν ασφαλή παράδεισο" ανέφερε.

Συγκρατημένες ήταν οι αντιδράσεις από την πλευρά της Ινδίας.

"Δεν πιστεύω ότι η Ινδία θα επηρεαστεί πολύ (από την υποβάθμιση) πέρα από την προσωρινή νευρικότητα της αγοράς" δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Σ. Ρανγκαραχάν, επικεφαλής της ομάδας των οικονομικών συμβούλων του πρωθυπουργού.

"Οι ΗΠΑ πρέπει να δείξουν ότι έχουν ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής σταθερότητας και είναι σαφές ότι η πρόσφατη συμφωνία δεν είναι αρκετή" πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη στην Ινδία θα φτάσει το 8,2% για αυτό το δημοσιονομικό έτος.