31 Αυγ 2011

Για το 2012 μετατίθεται η πώληση «νερών» και λιμανιών – Έσοδα 600 εκατ. ευρώ από την διάθεση των 35% των ΕΛΠΕ – Επί τάπητος σήμερα οι αποκρατικοποιήσεις στη συνάντηση Τρόικας - Βενιζέλου

Για το 2012 ετοιμάζεται να μεταθέσει η κυβέρνηση την πώληση των πακέτων μετοχών που διατηρεί σε «νερά» και λιμάνια, εφόσον βέβαια αποσπάσει και την έγκριση  της... Τρόικας.
Η ανακατανομή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να τεθεί επί τάπητος κατά τη σημερινή συνάντηση των Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Το οικονομικό επιτελείο διαπραγματεύεται την ανακατανομή του προγράμματος εξαιτίας του αρνητικού χρηματιστηριακού κλίματος.  Είναι χαρακτηριστικό ότι αν σήμερα πουλούσε το Δημόσιο τα ποσοστά που διατηρεί στις 12 εισηγμένες επιχειρήσεις,  το ποσό που θα  εισέπραττε δεν θα ξεπερνούσε το 1,5 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να πηγαίνουν προς τα πίσω η πώληση των εισηγμένων επιχειρήσεων υδάτων και των λιμανιών, δηλαδή η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ.
Εν τούτοις, μια επιχείρηση φαίνεται να εξαιρείται: τα Ελληνικά Πετρέλαια. Αν και το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει την πώληση των ΕΛΠΕ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, το υπουργείο Οικονομικών απηύθυνε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για οικονομικό σύμβουλο και μάλιστα τάχιστα, καθώς η προθεσμία λήγει την ερχόμενη Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου.
Την επομένη του τραπεζικού deal, μεταξύ Λάτση (Eurobank), Κωστόπουλου (Alpha Bank) και Κατάρ, η κυβέρνηση επισπεύδει την πώληση των ΕΛΠΕ, στα οποία ο όμιλος Λάτση είναι μέτοχος με 41,2%.
Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου σημείωναν ότι από την πώληση του 35% των ΕΛΠΕ, το δημόσιο μπορεί να αντλήσει πάνω από 600 εκατ. ευρώ, που είναι και τα περισσότερα χρήματα που μπορεί να μαζέψει από την πώληση εισηγμένης επιχείρησης.
Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με την υπό αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ, όπου το δημόσιο κατέχει το 65% και τα ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35%.
Στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας, που είχε προγραμματιστεί χθές και αναβλήθηκε, θα τεθούν εκτενώς και άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η επίσπευση του ενιαίου μισθολογίου, του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων και των άλλων διαρθρωτικών μέτρων, ενώ θα τεθούν οι βάσεις για τη φορολογική μεταρρύθμιση και θα διερευνηθούν οι αποκλίσεις στους στόχους και δη του ελλείμματος (7,6% φέτος) με ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Μ. Χριστοδούλου
Πηγή: www.bankingnews.gr