8 Αυγ 2011

Κυβερνήσεις - Αγορές: Σημειώσατε 2

Άλλη μια Μαύρη Δευτέρα για τις αγορές όλου του κόσμου! – Στα Τάρταρα οι διεθνείς αγορές – Δεν τις σώζει ούτε ο Ομπάμα! - Πίσω στο '97 το Χ.Α.
- Κράχ στην Αθήνα - 'Εκλεισε κάτω από τις 1.000 μονάδες! 
- Μεγάλη πτώση στη Wall Street, κάτω από 11.000 μονάδες ο Dow Jones τη στιγμή της...
ομιλίας Ομπάμα
- "Δε χρειαζόμασταν έναν οίκο αξιολόγησης να μας πει ποιο ήταν το πρόβλημά μας" είπε
- Καταποντίστηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 
- 5% πτώση στο Λονδίνο, 4,6% στο Παρίσι, κοντά στο 3% σε Μιλάνο και Μαδρίτη
- Μόνο καλό νέο οτι έπεσαν τα spread - Πιέζεται το ευρώ
- Τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα την Τρίτη

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οι παγκόσμιες αγορές κλυδωνίζονται στην δίνη της υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας. Οι γενικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στις αγορές όλου του κόσμου έκλεισαν στο κόκκινο με την Αθήνα να μην βρίσκει σημείο αντίστασης και να καταποντίζεται!

Τελικά, το ελληνικό χρηματιστήριο έπεσε κάτω από το φράγμα των 1.000 μονάδων, με το γενικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 6%, εν μέσω της διεθνούς ανησυχίας για την κρίση χρέους σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 998,24 μονάδες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 84,66 εκατ. ευρώ.

Παρά τις ανακοινώσεις Τρισέ, το μόνο που αποκλιμακώθηκε ήταν τα επιτόκια των 10ετών ισπανικών και ιταλικών ομολόγων τα οποία σημείωσαν μεγάλη πτώση. Τεράστια ήταν και η "βουτιά" που έκαναν οι δείκτες των χρηματιστηρίων όλης της Ευρώπης με τη Μόσχα να βλέπει το γενικό της δείκτη να βυθίζεται σχεδόν στο -8% και να ακολουθούν Λονδίνο, Παρίσι, Μιλάνο, Μαδρίτη, Φρανκφούρτη.


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής την πρόθεσή της να αγοράσει ομόλογα χωρών της ζώνης του ευρώ που βρίσκονται σε δυσχερή θέση στην δευτερογενή αγορά.

Μαύρα τα μαντάτα και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που θα ζεί ένα νέο χρηματιστηριακό Πέρλ Χάρμπορ. 'Ηδη στο ξεκίνημα της συνεδρίασης η Wall Street ζει άλλη μια Μαύρη Δευτέρα. Με το καλημέρα σας ξεκίνησε με πτώση 2%.

Πιέσεις στο ευρώ

Το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,20% και διαμορφώνεται στα 1,4262 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 110,880 γεν, στο 0,8685 με τη στερλίνα και στο 1,08710 με το ελβετικό Φράγκο.
Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,89% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 77,730 γεν. Το δολάριο βρίσκεται στο 1,6413 με τη στερλίνα και στο 0,7628 με το ελβετικό φράγκο.

Στρουθοκαμηλίζουν; 'Η είναι άσχετοι;


Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών ήρθε να επιβεβαιώσει οτι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αγοράσει ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, εάν αποσυρθούν οι επενδυτές.

Σε συνέντευξή του σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν είπε επίσης οτι δεν υπάρχει "καμία αμφιβολία για την αποφασιστικότητα υλοποίησης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου".

Προβλημάτισε ωστόσο με την δήλωσή του για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον Standard & Poors. Είπε: "Δεν μπορούμε να δώσουμε σημασία στην απόφαση ενός οίκου αξιολόγησης μεταξύ άλλων".

To εξήγησε λέγοντας: "Οι αριθμοί που παρουσιάσθηκαν από τον οίκο αξιολόγησης πρέπει να αντιμετωπισθούν με επιφυλακτικότητα και ως προς αυτό πρέπει να πάρουμε τις αποστάσεις μας και να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας".
Και έκανε και μια ευχή: "Πρέπει να είμαστε λιγότερο εξαρτημένοι (από τους οίκους αυτούς). Αλλά δεν χρησιμεύει σε τίποτε να επιτιθέμεθα στους οίκους αξιολόγησης".

Η δεύτερη καμπάνα θα έρθει τέλος Αυγούστου για τις ΗΠΑ

Tότε θα έχει ολοκληρώσει την αναθεώρηση για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ η Fitch Ratings.

«Η αναθεώρηση θα επικεντρωθεί στα θεμελιώδη του αμερικανικού χρέους συγκριτικά με τις άλλες χώρες που έχουν αξιολόγηση "ΑΑΑ" και στις μεσοπρόθεσμες οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές υπό το φως της συμφωνίας της 2ας Αυγούστου», αναφέρει ο οίκος σε σημερινή ανακοίνωσή του.

Η Fitch προειδοποιεί ότι η πρόσφατη συμφωνία για αύξηση του ορίου δανεισμού αποτελεί ένα «σημαντικό βήμα αλλά όχι το τέλος της διαδικασίας για την υιοθέτηση ενός αξιόπιστου σχεδίου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδα που θα διασφαλίζουν την αξιολόγηση "ΑΑΑ" μεσοπρόθεσμα».
Πηγή: http://www.newsit.gr/