13 Ιουλ 2011

Ορκίστηκε η νέα Συνήγορος του Πολίτη Κ. ΣπανούΠαρουσία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής
Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα... και του υφυπουργού Ντίνου Ρόβλια, ορκίστηκε σήμερα η νέα Συνήγορος του Πολίτη, καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών Καλλιόπη Σπανού, η οποία έως τώρα ήταν αναπληρώτρια της Ανεξάρτητης Αρχής και υπεύθυνη για τον τομέα των σχέσεων κράτους-πολίτη. 

Η κ. Σπανού διορίστηκε στη θέση του αποχωρήσαντος Συνηγόρου Γιώργου Καμίνη, για το υπόλοιπο της θητείας του έως τις 20 Φεβρουαρίου 2012.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ του κ. Ρέππα και της κ. Σπανού, για τα θέματα που απασχολούν την Ανεξάρτητη Αρχή. Ο υπουργός τόνισε την επιτυχή πορεία της Αρχής στη διαμεσολάβηση μεταξύ της δημόσιας διοίκησης και των πολιτών, για την προστασία των δικαιωμάτων τους, την τήρηση της νομιμότητας και την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης, δικαιώνοντας έτσι την επιλογή ίδρυσης του Συνήγορου του Πολίτη. Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε την εξέλιξη που είχαν οι προηγούμενοι Συνήγοροι, ο κ. Διαμαντούρος ως Ευρωπαίος Συνήγορος και ο κ. Καμίνης ως Δήμαρχος Αθηναίων, και ευχήθηκε στην κ. Σπανού κάθε επιτυχία και διάκριση.

Από την πλευρά της, η κ. Σπανού επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Αρχή από την οικονομική κρίση, η οποία καθιστά το έργο της δυσκολότερο. Και αυτό διότι, οι περικοπές προσωπικού και οι αποχωρήσεις από τη δημόσια διοίκηση καθιστούν δυσχερέστερη την ανταπόκριση της διοίκησης στα αιτήματα του Συνηγόρου του Πολίτη, για επίλυση διαφορών με τους πολίτες. Άλλωστε, όπως η ίδια δήλωσε προς το ΑΠΕ, οι πολίτες, μέσα σε αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες από την Ανεξάρτητη Αρχή.