19 Ιουλ 2011

Ταξί: Απεργία διαρκείας και "στάση πληρωμών"

Στα άκρα η αντιπαράθεση κυβέρνησης- ταξιτζήδων με το υπουργείο Μεταφορών να διαμηνύει ότι η πλήρης απελευθέρωση θα...
προχωρήσει και τους αυτοκινητιστές να ετοιμάζονται για απεργία διαρκείας αλλά και "στάση πληρωμών" σε ασφαλιστικές εισφορές και δάνεια.

Παράλληλα, προειδοποιούν ότι "η κορύφωση της κινητοποιήσεις θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση" προαναγγέλλοντας στην ουσία συνέχιση των δυναμικών κινητοποιήσεων, με τον αποκλεισμό λιμανιών και αεροδρομίων. 

Στην Αθήνα, μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΣΑΤΑ στην οδό Μάρνη, αυτή την ώρα κατευθύνονται με τα πόδια στη Βουλή.

To πρωί, στη Θεσσαλονίκη,  εκατοντάδες αυτοκινητιστές, αφού στάθμευσαν τα οχήματά τους, μπήκαν στο χώρο αφίξεων στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

Στην Πάτρα οι αυτοκινητιστές είναι σε ετοιμότητα για να αποκλείσουν το νέο λιμάνι, το ίδιο συμβαίνει και στο Κατάκολο και σε άλλα περιφερειακά λιμάνια. Επίσης αυτοκινητιστές έχουν καταλάβει το αεροδρόμιο στον Αραξο.

"Δεν δεχόμεθα απειλές από την εισαγγελέα" δήλωσε ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί, Ευθύμιος Λυμπερόπουλος, αναφερόμενος στην παραγγελία να κατάσχονται τα οχήματα τα οποία παρακωλύουν τη συγκοινωνία. 

Αντιδράσεις ξενοδόχων και τουριστικών επιχειρήσεων

Νέα αρνητική εικόνα για τη χώρα και τον τουρισμό, δημιουργεί η κινητοποίηση των ιδιοκτητών ταξί, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

«Οι δυσκολίες ή και ο αποκλεισμός στην πρόσβαση στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, δημιουργούν προβλήματα στον τουρισμό, βασικό πυλώνα ανάπτυξης και ελπίδα της χώρας μας για να βγει από την κρίση», τονίζει ο ΣΕΤΕ και καλεί την Κυβέρνηση και τους ενδιαφερόμενους κλάδους να προσέλθουν με ψυχραιμία σε διάλογο και να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Σημειώνεται ότι με αντίστοιχες ανακοινώσεις τους τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) όσο και ο φορέας των τουριστικών πρακτόρων (Hatta) καταδίκασαν τον αποκλεισμό της πρόσβασης στα αεροδρόμια και τα λιμάνια ζητώντας, με τη σειρά τους, την άμεση διευθέτηση του ζητήματος.

Πολιτικές αντιδράσεις

Σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τις κινητοποιήσεις των ταξί. "Απαράδεκτη" και "χωρίς ουσιαστική αιτιολογία" χαρακτήρισε τη μορφή κινητοποίησης των ιδιοκτητών ταξί, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι "ενθάρρυνε πολιτικά τους ιδιοκτήτες στην πραγματοποίηση της απεργίας".

Απαντώντας ο κ. Μιχελάκης έκανε λόγο για "πολιτική αθλιότητα", υπενθυμίζοντας πως η ΝΔ ήταν το πρώτο κόμμα που έσπευσε να καλέσει τους οδηγούς ταξί να ανοίξουν αμέσως το αεροδρόμιο και το λιμάνι του Πειραιά.

"Με την εξόντωση των μικρών ιδιοκτητών ταξί ο στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει πόδι το μεγάλο κεφάλαιο στο φιλέτο της συγκεκριμένης αγοράς", ανέφερε το ΚΚΕ.

Στην κόντρα Κυβέρνησης- ιδιοκτητών ταξί το δίκιο είναι στην πλευρά των ιδιοκτητών ταξί. Για ό, τι συμβεί, σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη και εξόχως τουριστική περίοδο, την ευθύνη φέρει ακέραια η Κυβέρνηση και ο υπουργός Υποδομών, υπογράμμισε ο ΛΑΟΣ.

"Αυτοί οι άνθρωποι είναι σε απόγνωση, όχι μονάχα γιατί δεν έχουν να βγάλουν το μεροκάματό τους, αλλά γιατί έχουν πάρει και δάνεια για να πάρουν αυτές τις άδειες και έχουν υποθήκες και θα χάσουν και τα σπίτια τους", δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Για πλήρη ασυνέπεια των χειρισμών μεταξύ του πρώην και του νυν υπουργού Μεταφορών, έκανε λόγο η Δημοκρατική Συμμαχία.

"Οι ιδιοκτήτες των ταξί έχουν κάθε δικαίωμα στην απεργία. Πρέπει να συνυπολογίζονται, όμως, όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν στη λειτουργία της κοινωνίας και της χώρας", σύμφωνα με τη Δημοκρατική Αριστερά.

Πηγή:http://www.nooz.gr