2 Ιουλ 2011

Ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Το Ειρηνοδικείο Αθηνών, με την υπ’ αριθ. 15/Φ1/2011 απόφασή του (28/6/2011), που αποτελεί και την πρώτη θετική δικαστική απόφαση σε όλη την Ελλάδα για τα...
υπερχρεωμένα νοικοκυριά, απέρριψε το σύνολο των ενστάσεων και αιτιάσεων των αντιδίκων Τραπεζών και ενέταξε αιτούντα δανειολήπτη στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, απαλλάσσοντάς τον από την υποχρέωση καταβολής στις Τράπεζες ενός υπέρογκου ποσού για τις δανειακές του υποχρεώσεις.
Ως γνωστόν, ο νόμος 3869/2010, που αφορά στην ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, γνωστός και ως «νόμος Κατσέλη», βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή, ενώ ήδη από τις αρχές του Μαΐου 2011 άρχισαν να δικάζονται οι πρώτες υποθέσεις στην Αθήνα και την υπόλοιπη χώρα.
«Πρόκειται για μια μνημειώδη και ιστορική απόφαση», λέει στο hbnews.gr ο συνήγορος του δανειολήπτη, δικηγόρος Αθηνών Δημήτρης Λυρίτσης, το γραφείο του οποίου ειδικεύεται σε τέτοιου είδους υποθέσεις, γιατί «με το δεδομένο ότι δεν υπάρχει προηγούμενη νομολογιακή εμπειρία εφαρμογής του νέου Νόμου, η ως άνω δικαστική απόφαση καθίσταται απόφαση - οδηγός για την περαιτέρω εφαρμογή του Νόμου και επιλύει σημαντικά ερμηνευτικά ζητήματά, όπως είναι η εξαίρεση της πρώτης κατοικίας του δανειολήπτη από την υπό ρευστοποίηση περιουσία του και η υποχρέωσή του να καταβάλει έως το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου του.
Ο κ. Λυρίτσης εξήγησε στο hbnews.gr ότι: «Με την απόφαση ξεκαθαρίζεται ότι η καταβολή του 85% δεν είναι υποχρεωτική και ότι ο Δικαστής, συνεκτιμώντας όλα τα οικονομικά δεδομένα του δανειολήπτη, μπορεί να επιβάλει και την καταβολή μικρότερου ποσού από το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου καθώς και να προβλέψει περίοδο χάριτος».
Και συνεχίζει: «Η ως άνω απόφαση καταδεικνύει στο μέγιστο δυνατό επίπεδο ότι και πρέπει και μπορούμε να εμπιστευτούμε την Ελληνική Δικαιοσύνη και τους Έλληνες δικαστές, οι οποίοι με αίσθημα ευθύνης αλλά και απόλυτης αντίληψης του ρόλου τους, συμβάλλουν με τις δικαστικές τους αποφάσεις στην ουσιαστική ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και στην γρηγορότερη δυνατή επιστροφή και ενεργή συμμετοχή τους στη κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου».
Τέλος, συμπληρώνει ότι: «Η ως άνω απόφαση – οδηγός του Ειρηνοδικείου Αθηνών δίνει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες να ελπίζουν ότι τελικά ο Νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν θα αποτελέσει κενό γράμμα, αλλά θα αντιμετωπίσει το πραγματικό, ιδιαίτερα μεγάλο και οξυμμένο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας κατά τρόπο ουσιαστικό, σύγχρονο, θεσμικό, εναρμονισμένο με τις επιταγές ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους Δικαίου.
Η ως άνω απόφαση αποτελεί μια «σφαλιάρα» για τις Τράπεζές μας, καθότι μέχρι σήμερα ενεργούσαν σαν να μην υπάρχει ο Νόμος, αρνούμενες να απαντήσουν στις αιτήσεις των δανειοληπτών για εξωδικαστικό συμβιβασμό και αρνούμενες να κάνουν ρυθμίσεις επωφελείς για τους δανειολήπτες, πιέζοντας και εκβιάζοντας καθημερινά τους εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες μέσω των εισπρακτικών τους εταιρειών, απειλώντας τους με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Πάνος Γιαννάκαινας