23 Ιουλ 2011

Ναυάγιο στον Λευκό Οίκο


Σε τέλμα οδηγούνται καθώς φαίνεται οι συνομιλίες μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ, σχετικά με την αύξηση του ορίου του χρέους,...

με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπέρνερ, να δηλώνει την αποχώρηση του από τις συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Οι συνομιλίες είχαν ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού η προθεσμία για την...επίτευξη συμφωνίας προκειμένου ν’ αποφευχθεί μια στάση πληρωμών στις ΗΠΑ, λήγει στις 2 Αυγούστου.
Ο Μπένερ, απευθυνόμενος χθες το βράδυ στους συναδέλφους του της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε ότι «δεν ήταν ποτέ κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας» και ότι δεν μπόρεσε να βρει τρόπο να «συνεννοηθεί» με τον Αμερικανό πρόεδρο εξαιτίας «των διαφορετικών οπτικών τους για τη χώρα». Ο Μπένερ ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ζητούσε να αυξηθεί υπέρμετρα η φορολογία.
Ο Μπαράκ Ομπάμα από την πλευρά του, σε δήλωσή του στον Τύπο, επιβεβαίωσε την αποτυχία των συνομιλιών με τον Τζον Μπένερ, όσον αφορά στην αύξηση του ορίου του χρέους, ενώ επέμεινε ότι οι προτάσεις τους προς τους Ρεπουμπλικάνους ήταν «εξαιρετικά δίκαιες».
Η προτεινόμενη από τον Ομπάμα συμφωνία περιελάμβανε περικοπές 650 δισ. δολαρίων από κοινωνικά προγράμματα, ενώ προέβλεπε περικοπές δαπανών 1 τρισ. δολαρίων και έσοδα 1,2 τρισ. δολαρίων, που θα προέρχονταν από την αύξηση στη φορολογία των εισοδημάτων.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πεπεισμένος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα βρεθούν στο σημείο να κηρύξουν στάση πληρωμών. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται δημοσίως σ’ αυτό τον όρο.