21 Ιουλ 2011

Συντάξεις: Τι ισχύει τώρα με τις παρακρατήσεις...


Εγκύκλιο με οδηγίες για τις αυξημένες παρακρατήσεις από 1/8/2011, οι οποίες οδηγούν σε νέα μείωση τα εισοδήματα των συνταξιούχων, απέστειλε το ΙΚΑ. Πρόκειται για εφαρμογή διατάξεων του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου. Ετσι:...
 
* Σε ό,τι αφορά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, εκτός από τους συγκεκριμένους συντελεστές, στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι από την υιοθέτηση των νέων μέτρων δεν θίγονται συνταξιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν από το σύνολο των Ταμείων σύνταξη κάτω των 1.700 ευρώ τον μήνα. Για συνταξιούχο (π.χ. ενός Ταμείου ΔΕΚΟ ή του Δημοσίου ή του ΙΚΑ) που λαμβάνει σύνταξη 2.500 ευρώ τον μήνα, μέχρι σήμερα η εισφορά ήταν 6%, δηλαδή 150 ευρώ τον μήνα. Με την αναπροσαρμογή του συντελεστή, η κράτηση θα αυξηθεί στα 225 ευρώ.

n Η επιπλέον μηνιαία εισφορά στους συνταξιούχους του ΙΚΑ που δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους και λαμβάνουν σύνταξη μεγαλύτερη των 1.700 ευρώ υπολογίζεται στο συνολικό ποσό της σύνταξης, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (και καταλήγει να είναι μεγαλύτερο των 1.700 ευρώ).

Η ανωτέρω παρακράτηση διακόπτεται τον επόμενο μήνα από τη συμπλήρωση του 60ού έτους. Αυτή η παρακράτηση δεν θίγει:

1. Τους συνταξιούχους που προέρχονται από υποχρεωτική ή αυτοδίκαιη απόλυση (π.χ. συνταξιούχοι Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων).

2. Τις μητέρες με ανήλικα τέκνα οι οποίες έλαβαν σύνταξη βάσει ειδικών ασφαλιστικών διατάξεων πριν από το 60ό έτος.

Η ειδική εισφορά αφορά κατά κύριο λόγο κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως:

n Συνταξιούχους των ΔΕΚΟ με χρήση ειδικών διατάξεων συνταξιοδότησης πριν από το 60ό έτος, καθώς και των ευνοϊκών διατάξεων της εθελουσίας εξόδου.

n Συνταξιούχους του δημόσιου τομέα με ηλικία συνταξιοδότησης μικρότερη του 60ού.


Ενα παράδειγμα. Συνταξιούχος 57 ετών ο οποίος βγήκε στη σύνταξη κάνοντας χρήση ειδικών διατάξεων και λαμβάνει σύνταξη 2.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί:

α) Από την αύξηση της εισφοράς υπέρ του του Λογαριασμού Αλληλεγγύης (από τον συντελεστή 5% στο 7%) με 40 ευρώ.

β) Από τη θέσπιση ειδικής εισφοράς 6% για συντάξεις 1.700-2.300 ευρώ τον μήνα (μετά την παρακράτηση της εισφοράς) με 112 ευρώ τον μήνα. Ετσι, συνολικά η μείωση της σύνταξής του θα φτάσει τα 152 ευρώ τον μήνα.

Από 1/9/2011 καθιερώνεται έκτακτη εισφορά και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

Ηλίας Γεωργάκης / NEA