8 Ιουν 2011

Reuters: Ως 100 δισ. το νέο δάνειο

Τα σχέδια για έναν δεύτερο δανεισμό της Ελλάδας "μορφοποιούνται", με μία πρόταση για ένα τριετές "πακέτο" δανεισμού ύψους 80 ως 100 δισ. ευρώ, "που θα είναι... έτοιμο μέσα στις ερχόμενες δύο εβδομάδες", ανέφεραν πηγές από τις Βρυξέλλες στο Reuters.

Οι πηγές αυτές δήλωσαν- με την προϋπόθεση της ανωνυμίας- ότι η τρέχουσα συλλογιστική είναι ότι περίπου 25-30 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις
αποκρατικοποιήσεις.
Τα 30 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την ανταλλαγή παρόντων ληξιπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων με νέα, εξοφλητέα μεταγενέστερα.

Το υπόλοιπο ποσό, δηλαδή 30 - 40 δισ. ευρώ, θα δοθούν υπό μορφή δανείων από το ΔΝΤ (κατά το ένα τρίτο) και τον Χρηματοπιστωτικό Μηχανισμό Σταθερότητας της ΕΕ (κατά τα δύο τρίτα).

"Το εκτιμώμενο μέγεθος του δανεισμού είναι τα 100 δισ. ευρώ, με καίρια παράμετρο τον βαθμό της εθελοντικής συμμετοχής εκ μέρους των ιδιωτών κατόχων ληξιπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων,
που θα κληθούν να συνεισφέρουν το ένα τρίτο, ή και περισσότερο, αυτού του δανεισμού", ανέφερε μιλώντας στο Reuters μία υψηλόβαθμη πηγή της ευρωζώνης, που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις για τον δανεισμό της Ελλάδας.


Handelsblatt: Αναμονή μέχρι το φθινόπωρο

Η απόφαση επί ενός δευτέρου σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα είναι πιθανόν να μην ληφθεί πριν από το
φθινόπωρο, εξαιτίας της αντίστασης που υπάρχει εντός της ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής  Handelsblatt.

Είναι πιθανόν να μην υπάρξει συμφωνία κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 20 Ιουνίου, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη "υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή". Στο δημοσίευμα διευκρινίζεται ότι η απόφαση συναντά εμπόδια κυρίως εξαιτίας της αντίθεσης της
Σλοβακίας.

Όμως και οι
τράπεζες, κυρίως οι γερμανικές τράπεζες, κωλυσιεργούν για να αποδεχθούν μία "εθελοντική κίνηση" που τους ζητούν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η οποία συνίσταται στο να μην εξαργυρώσουν τις επενδύσεις τους σε ελληνικά ομόλογα και, αντιθέτως, να τις μετακυλήσουν σε κατοπινές λήξεις.

"Οι τράπεζες το αρνούνται κατηγορηματικά", δήλωσε ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος. Όμως, η εμπλοκή των τραπεζών
έχει τεθεί ως προϋπόθεση, κυρίως από το Βερολίνο, σε κάθε νέα προσπάθεια υπέρ της Ελλάδας.
Η ΕΚΤ επανέλαβε, από την πλευρά της, ότι μία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε ένα σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας "δεν πρέπει να αποτελεί παρά ύστατο μέτρο".

Ευρωζώνη: Τιτλοποίηση των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις


Οι χώρες της Ευρωζώνης-δανειστές της Ελλάδας, πιέζουν για να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Ελλάδα. Ως λύση "σκέφτονται την
τιτλοποίηση των εσόδων από την πώληση κρατικής περιουσίας", γράφει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Πρακτικά, η διαδικασία αυτή σημαίνει ότι "το υπό σύσταση ταμείο διαχείρισης δημόσιας περιουσίας θα προσδιορίσει τα ακίνητα που είναι προς πώληση και θα εκδώσει πιστωτικούς τίτλους. Ενδιαφερόμενοι μπορούν να τους αγοράσουν αμέσως", εξηγεί η εφημερίδα. "Αργότερα και όταν το ταμείο διαχείρισης πουλήσει πράγματι τα ακίνητα, ο κάτοχος των τίτλων θα πάρει τα λεφτά του πίσω συν τους τόκους".


Όπως τονίζεται σχετικά, το "πλεονέκτημα" που έχει αυτή η διαδικασία για το κράτος είναι ότι θα εισπραχθούν άμεσα τα χρήματα, χωρίς να έχει προχωρήσει πραγματικά η πώληση της κρατικής περιουσίας και χωρίς να χρειάζεται να περιμένει την τεχνικά δύσκολη και χρονοβόρα διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών.
Πηγή: http://www.nooz.gr/