13 Ιουν 2011

Ραγδαίες εξελίξεις – Τα βρίσκουν ΕΚΤ-Γερμανία για το ελληνικό χρέος και πάμε αύριο σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup

- Συμβιβασμός Τρισέ-Σόιμπλε για την ελληνική διάσωση για να μην τιναχθεί η Ευρωζώνη στον αέρα
- Η παρασκηνιακή μάχη... για την εμπλοκή των τραπεζών στη συμφωνία διάσωσης
- Εσπευσμένα αύριο στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης – Πληροφορίες για κείμενο στήριξης της Ελλάδα
- Συμφωνία ευλογία για τα άδεια ταμεία του Δημοσίου

Πριν από λίγο ανακοινώθηκε για αύριο Τρίτη έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Αποκλειστικό θέμα δεν θα είναι άλλο από το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Όπως φημολογείται μάλιστα η συνεδρίαση θα επισφραγιστεί από ένα πολυπόθητο για τη χώρα μας κείμενο στήριξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, το κείμενο αυτό θα είναι το ''κλειδί'' καταρχήν για να ξεμπλοκάρει η εκταμίευση της 5ης δόσης αλλά και για να μπουν οι τελικές υπογραφές από τους ευρωπαίους ηγέτες στο νέο σχέδιο στήριξης στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής.

Λίγο νωρίτερα από την ανακοίνωση για έκτακτο Eurogroup, προηγήθηκε, ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΥΧΑΙΑ, ένα δημοσίευμα του Bloomberg με τίτλο ''Πιθανός συμβιβασμός ΕΚΤ - Γερμανίας για το ελληνικό χρέος''.

Για ποιό λόγο ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ''σκοτώνονταν'' μέχρι τέλους θυμίζοντας πιστολέρο της Άγριας Δύσης;
Για το βάρος που θα σηκώσουν στις ''πλάτες'' τους οι τράπεζες για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τι θα γίνει με τα ομόλογα που έχουν στα συρτάρια τους και λήγουν στην τριετία που διανύουμε.

Πως περιγράφει το Bloomberg την ανάγκη ''συμφιλίωσης'' των δύο αντρών;
''Η διάσταση απόψεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Γερμανίας αναφορικά με τη διάσωση της Ελλάδας απειλεί να προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά ώστε οι δύο πλευρές ίσως αναγκαστούν να συμβιβαστούν''.
Και το σημερινό δημοσίευμα συνεχίζει ως εξής:'' Ο συσχετισμός δυνάμεων στην ευρωζώνη είναι περίπου όπως ήταν στον Ψυχρό Πόλεμο: και οι δύο πλευρές δείχνουν όπλα, τα οποία θα ήταν τρομακτικό να χρησιμοποιήσουν.Όλα θα "παιχτούν" στο αν γίνεται να παραταθούν οι ωριμάνσεις του χρέους χωρίς να θεωρηθεί αυτό πιστωτικό γεγονός''.

Τη μονομαχία πιθανότατα θα σταματήσει με διπλωματικό τρόπο ο ρεαλιστής Τρισέ, αφήνεται να εννοηθεί στο δημοσίευμα: ''Οι χαράσσοντες την πολιτική στην Ευρώπη παίζουν ένα παιχνίδι πόκερ στο οποίο διακυβεύονται πολλά και ο Τρισέ δεν είναι ακόμη έτοιμος να ανταποκριθεί.Ωστόσο, η ιστορία μας έχει δείξει ότι ο Τρισέ θα είναι πραγματιστής αν τεθεί θέμα διάσωσης του ευρώ''.

Το παζλ δείχνει να συμπληρώνεται από μία νέα δήλωση του Τρισέ που ''κολλάει'' σαν γάντι: '' Εκείνοι που αμφισβητούν τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης με βάση την οικονομική ετερογένεια παραπλανούνται.Οι διαφορές μεταξύ των οικονομιών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης δεν είναι μεγαλύτερες από εκείνες που έχουν οι πολιτείες των ΗΠΑ''.

 
Άλλος δρόμος, άλλος τρόπος για την Ελλάδα δεν φαίνεται να υπάρχει καθώς τα ταμεία στέρευσαν πολύ νωρίτερα από ότι εκτιμούσε, για τα μέσα Ιουλίου, ο Γ.Παπακωσταντίνου που τώρα ψάχνεται για το πως θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.