28 Ιουν 2011

Επεισόδια αυτή την ώρα στο Σύνταγμα

Με επεισόδια, που προκάλεσε πολυάριθμη ομάδα κουκουλοφόρων, επισκιάζεται η συγκέντρωση των...
"Αγανακτισμένων" στο Σύνταγμα. Οι κουκουλοφόροι, που συγκρούονται με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, προξένησαν εκτεταμένες φθορές στις εισόδους των καταστημάτων και των ξενοδοχείων επί της πλατείας, έβαλαν φωτιές και  έστησαν οδοφράγματα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για 4 τραυματίες αστυνομικούς και τρεις διαδηλωτές, ενώ έχει γίνει άγνωστος αριθμός προσαγωγών.

Λεπτό προς λεπτό


Στις 17.15, τα ΜΑΤ προχώρησαν σε μαζική ρίψη δακρυγόνων σε κάθε πλευρά της πλατείας, επιχειρώντας έτσι να απομακρύνουν τους ταραξίες, πλην όμως προκαλούν προβλήματα στους ειρηνικούς διαδηλωτές, οι οποίοι υποχωρούν προς την Πανεπιστημίου και προς το Ζάππειο, για να επιστρέψουν όταν καθαρίσει ο αέρας. Εκκλήσεις από τα μεγάφωνα των "Αγανακτισμένων" για ψυχραιμία, ειρηνική διάθεση και επιστροφή στην πλατεία.

Στις 16.55, οι δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν σε γενικευμένη κυκλωτική επίθεση προς τον πυρήνα των κουκουλοφόρων στην λ. Αμαλίας, προχωρώντας σε προσαγωγές. Έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών.

Στις 16.45, σημειώθηκε νέα κλιμάκωση της έντασης, καθώς οι δυνάμεις των ΜΑΤ, απαντώντας στη ρίψη αντικειμένων από κουκουλοφόρους στη λ. Αμαλίας, απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών, δακρυγόνων και κρότου λάμψης προκειμένου να απομακρυνθούν οι ταραξίες. Η ατμόσφαιρα έγινε εκ νέου αποπνικτική με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν πρόσκαιρα οι ειρηνικοί διαδηλωτές.

Στις 16.30, η κατάσταση πρόσκαιρα εκτονώθηκε καθώς οι περισσότερες διμοιρίες των ΜΑΤ απομακρύνθηκαν από την πλατεία, παίρνοντας θέση περιμετρικά. Οι διαδηλωτές επέστρεψαν, ωστόσο υπήρχαν σημεία έντασης στην Όθωνος και Αμαλίας, όπου κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον των ΜΑΤ, που απάντησαν με δακρυγόνα. Οι ειρηνικοί διαδηλωτές οδηγήθηκαν και πάλι σε φυγή. Συμπλοκές ανάμεσα σε διαδηλωτές και κουκουλοφόρους.

Στις 16.15, επικρατούσε κλεφτοπόλεμος ανάμεσα σε ΜΑΤ και κουκουλοφόρος σε διάφορα σημεία της πλατείας. Ο μεγάλος όγκος των "Αγανακτισμένων" απωθήθηκε προς την Πανεπιστημίου, ωστόσο συνεχώς επιχειρεί να επιστρέψει στην πλατεία, η οποία έχει "πνιγεί" από τα χημικά της ΕΛ.ΑΣ.

Στις 16.00, ομάδες ειρηνικών διαδηλωτών κατάφεραν με χειροκροτήματα και συνθήματα να απομακρύνουν τις δυνάμεις των ΜΑΤ στο κάτω μέρος της πλατείας.

Στις 15.45 εκκενώθηκε η πλατεία. Τα επεισόδια είχαν επεκταθεί στη λεωφόρο Αμαλίας, ενώ συγκρούσεις σημειώνοντας στη γωνία Μητροπόλεως και Φιλελλήνων. Πολλοί διαδηλωτές υποχρεώθηκαν σε άτακτη φυγή λόγω των χημικών που είχαν μετατρέψει σε αποπνικτική η ατμόσφαιρα. Μία σύλληψη ατόμου με κουκούλα. Φωτιά σε βαν κινητής τηλεφωνίας.

Στις 15.30 τα ΜΑΤ εκτόξευσαν χημικά και δακρυγόνα μέσα στην πλατεία. Ο περισσότερος κόσμος έχει απομακρυνθεί, ωστόσο γίνονται συνεχώς εκκλήσεις από τα μεγάφωνα των "Αγανακτισμένων" για ψυχραιμία και επιστροφή στη θέση τους μπροστά από τον "Άγνωστο Στρατιώτη".

Στις 15.15, οι δυνάμεις των ΜΑΤ πραγματοποίησαν μία ανθρώπινη αλυσίδα, αποκλείοντας τους ταραξίες, αλλά και τους ειρηνικούς διαδηλωτές, μέσα στην πλατεία Συντάγματος. Ομάδες "Αγανακτισμένων", που παρέμειναν επί τόπου  επιχειρούν να αποκλιμακώσουν την ένταση. Κάποιοι μάλιστα χόρευαν και τραγουδούσαν μπροστά από τα ΜΑΤ.

Στις 14.45 ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ πραγματοποίησαν επιχείρηση. Εισήλθαν ακόμα και μέσα στην πλατεία, έχοντας κάνει χρήση χημικών. Ομάδες κουκουλοφόρων εκτόξευσαν μολότοφ και βροχή από πέτρες εναντίον τους.

Πως άρχισαν τα επεισόδια


Η ένταση πυροδοτήθηκε λίγο πριν τις 14.00, όταν ομάδα κουκουλοφόρων προξένησε ζημιές στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, όπου βρίσκεται στεγασμένο και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων, ενώ εκτόξευσαν εκατοντάδες βόμβες κρότου-λάμψης.

Το πεδίο της έντασης επικεντρώθηκε κατόπιν στο κάτω μέρος της πλατείας, κυρίως στο τρίγωνο Σταδίου, Β. Γεωργίου και Καραγεώργη Σερβίας. Από την άλλη πλευρά της πλατείας, στη Φιλελλήνων, στήθηκαν οδοφράγματα.

Οι κουκουλοφόροι προξένησαν υλικές ζημιές στα McDonalds και στο γειτονικό κτίριο όπου στεγάζεται το πολυκατάστημα Public. Μεταξύ άλλων τυλίχθηκαν στις φλόγες οι μεγάλες ομπρέλες μπροστά από τις καφετέριες, στο συγκεκριμένο σημείο.

Κατόπιν οι νεαροί ταραξίες προχώρησαν σε φθορές στην είσοδο των ξενοδοχείων επί της Β. Γεωργίου.

Κουκουλοφόροι έκαψαν και ελληνικές σημαίες.

Οι συγκεντρωμένοι, που δεν συμμετέχουν στα επεισόδια, απομακρύνονται πρόσκαιρα για να προστατευτούν από το "νέφος" των χημικών και κατόπιν επιστρέφουν στο κέντρο της πλατείας.

Από τα μεγάφωνα της "Λαϊκής Συνέλευσης" μεταδίδονται εκκλήσεις για ηρεμία.

Η ένταση πυροδοτήθηκε όταν ομάδα διαδηλωτών
- πιθανόν του αναρχικού μπλοκ- επιχείρησε να λιντσάρει τουλάχιστον 5 άτομα, που θεώρησαν ότι ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο, ενώ κατήγγειλαν ότι ένας εξ αυτών κρατούσε μαχαίρι.

Οι αντιεξουσιαστές κυνήγησαν τους προαναφερθέντες, οι οποίοι κρύφτηκαν στη στοά της Όθωνος 10. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας εξ αυτών τραυματίστηκε- πιθανόν μαχαιρώθηκε- και διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα μετέδωσαν σε απευθείας σύνδεση τα επεισόδια στο Σύνταγμα.

Δείτε τα ρεπορτάζ του BBC, του SkyNews, του CNN.

Αντιδράσεις

"Όλως περιέργως οι διάφορες ομάδες κουκουλοφόρων εμφανίζονται μαζί με τα ΜΑΤ τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων. Ο λαός και η νεολαία έχουν ένα επιπλέον στοιχείο για να συμπεράνουν ότι το κίνημα που πρώτα απ’ όλα φοβούνται το σύστημα, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί και τα άλλα μέσα που το υπηρετούν, είναι το κίνημα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις, το κίνημα της εργατικής τάξης, που δίνει στο λαό προοπτική. Το ταξικό εργατικό, το ριζοσπαστικό λαϊκό κίνημα ξέρει να παλεύει και να περιφρουρείται από τους προβοκάτορες. Οι αγώνες συνεχίζονται αμείωτοι", σημειώνει, σε ανακοίνωση του, το ΚΚΕ.

"Το μικρότερο κακό είναι να αποτελούν τα επεισόδια έργο προβοκατόρων, και το μεγαλύτερο είναι να έχει φτάσει η οργή σε εμπρησμούς, βανδαλισμούς και τραμπουκισμούς", δήλωσε εκ μέρος του ΛΑΟΣ, ο Κ. Αϊβαλιώτης, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία "για να μην επιβεβαιωθεί τελικά ο κ. Πάγκαλος".

"Για αστυνομική επιχείρηση καταστολής της μαζικής ειρηνικής συγκέντρωσης των χιλιάδων αγανακτισμένων πολιτών ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, με την αξιοποίηση της τυχοδιωκτικής στάσης ανώνυμων κουκουλοφόρων", μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για "δράση των κουκουλοφόρων που επιχείρησαν να αμαυρώσουν τον ειρηνικό και μαζικό χαρακτήρα των σημερινών κινητοποιήσεων", κάνει λόγο η Δημοκρατική Αριστερά
.