9 Ιουν 2011

Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Εργαζομένων του Ταχ. Ταμιευτηρίου

Σήμερα, 8 Ιουνίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Παλαιού Χρηματιστηρίου Αθηνών, συνέντευξη Τύπου από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Ταχ. Ταμιευτηρίου με...
θέμα τις κυβερνητικές εξαγγελίες για ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μίλησαν οι κ.κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, νομικός σύμβουλος του συλλόγου εργαζομένων του ΤΤ, Γεώργιος Βασιλόπουλος, Πρόεδρος Π.Ο.Σ.Τ., Γεώργιος Σίδερης, Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων ΤΤ, Σταύρος Κούκος, Πρόεδρος ΟΤΟΕ και Έκτορας Καββαδίας, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων ΤΤ.
Ακολουθεί η ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Γεώργιου Σίδερη:
«Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ιδρύθηκε σε περιόδους κρίσης για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της κοινωνίας και το δημιούργησε η ίδια η κοινωνία για να προστατευτεί από την κερδοσκοπία των τότε τοκογλύφων.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 110 χρόνια της ζωής του, εκπληρώνει απόλυτα τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε:

·         Καλλιεργεί και αναπτύσσει το πνεύμα της αποταμίευσης
·         Διοχετεύει την αποταμίευση σε αναπτυξιακά έργα
·         Συμβάλλει ουσιαστικά και διαχρονικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αφού όλες οι κυβερνήσεις το είχαν ως πηγή για τη χρηματοδότηση μεγάλων κοινωφελών έργων ( από την κατασκευή της Λίμνης του Μαραθώνα και τη χορήγηση δανείων σε όλες σχεδόν τις ΔΕΚΟ, έως την πρόσφατη χρηματοδότηση της Εγνατίας Οδού με ποσό 400 εκ. ευρώ)
·         Χορηγεί χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας
·         Χορηγεί καταναλωτικά δάνεια σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους που πλήττονται σήμερα βάναυσα από το μνημόνιο
·         Παρεμβαίνει με την χρηματοοικονομική πολιτική του στη δημιουργία ρευστότητας στην Ελληνική αγορά
·         Στηρίζει την Ελληνική οικονομία με την αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου
·         Εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο στην επαρχία, στην ορεινή και νησιώτικη Ελλάδα, σε όλες τις άγονες περιοχές
·         Το εκτεταμένο δίκτυο των 1000 σημείων ( ΤΑΧ. ΤΑΜ. – ΕΛ.ΤΑ.) εξυπηρετεί και έχει την εμπιστοσύνη 3.000.000 πελατών που θεωρούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δικό τους οργανισμό. Γι’ αυτό μας έχουν εμπιστευτεί τα 12,5 δισ. ευρώ καταθέσεων και μας διαχωρίζουν από τις εμπορικές τράπεζες με τα υπερκέρδη, τα υψηλά επιτόκια και τα «ψιλά γράμματα»
Σήμερα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι η πρώτη Τράπεζα σε κεφαλαιακή επάρκεια στην Ελλάδα και η τρίτη στην Ευρώπη.
Η Τράπεζα που έχει το μεγαλύτερο δίκτυο στην Ελλάδα (σε συνεργασία με τα ΕΛ.ΤΑ) και το μικρότερο αριθμό εργαζομένων (2500) σε σχέση με άλλες τράπεζες
Συνολικά τα τελευταία χρόνια από το 2003 μέχρι σήμερα κατεβλήθησαν στο Δημόσιο 3 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο ανά έτος 400 εκ. περίπου.
Παρουσιάζει κάθε χρόνο σημαντικά κέρδη και δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ σε κανέναν.
Δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε ένα ευρώ.
Έχει χορηγήσει το τελευταίο διάστημα 400.000 χαμηλότοκα καταναλωτικά δάνεια σε υπαλλήλους του Δημοσίου – στρατιωτικούς – αστυνομικούς, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΔΕΚΟ.
Η Τράπεζά μας έχει ενεργητικό 16,5 δισ. ευρώ με καταθέσεις 13 δισ. ευρώ, δάνεια 8,2 δισ. ευρώ και έχει αποδειχθεί σημαντικός παράγοντας σταθεροποίησης στο τραπεζικό σύστημα.
Η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής του μνημονίου που επέβαλλαν στην ελληνική κυβέρνηση η Τρόικα και οι διεθνείς κερδοσκόποι αναδεικνύεται στην κυβερνητική ανακοίνωση για πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Η ανακοίνωση της πώλησης και άλλων σημαντικών περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, αποκαλύπτει την αμηχανία και ταυτόχρονα την αδυναμία της κυβέρνησης να υπερασπίσει βασικούς τομείς της οικονομίας απέναντι στις απαντήσεις της Τρόικας.
Η οικονομική κρίση και οι πιέσεις των αγορών και της Τρόικας, απαιτούν πρωτοβουλίες με πραγματικό αναπτυξιακό περιεχόμενο και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν την πώληση των πάντων και την ολοκληρωτική αποχώρηση του κράτους από κερδοφόρους τομείς του Δημοσίου με αναπτυξιακή προοπτική.
Δεν υπάρχει καμία σοβαρή χώρα του κόσμου που το κράτος αποσύρθηκε εσπευσμένα από κάθε λογής οικονομική δραστηριότητα.
Λιγότερο και αποτελεσματικότερο κράτος, δεν σημαίνει καθόλου κράτος στους βασικούς τομείς της οικονομίας.
Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την πώληση, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν στηρίζεται σε οικονομικά και αναπτυξιακά κριτήρια, αλλά εξυπηρετεί ευκαιριακές σκοπιμότητες.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποτελεί ένα ισχυρό πιστωτικό ίδρυμα, λαϊκής βάσης και θα μπορούσε να αποτελέσει το βασικό συστατικό ενός δημόσιου πυλώνα τραπεζών (που μέχρι πρόσφατα ήταν κεντρική κυβερνητική πολιτική) προκειμένου να συμβάλλει αποφασιστικά στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας για το ξεπέρασμα της κρίσης, θυσιάζεται στο βωμό του εκβιαστικού διλήμματος που θέτει η Τρόικα και υποκύπτει η Ελληνική κυβέρνηση «Ή ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΕΤΕ Ή ΘΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΤΕ»
Η αποκάλυψη της αποτυχημένης αυτής πολιτικής που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα, αντί να οδηγήσει την κυβέρνηση – όπως θα περίμενε κανείς – σε σκέψεις αναθεώρησης και διορθωτικών κινήσεων με κοινωνικό περιεχόμενο και με πραγματικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, χωρίς εκποίηση της κρατικής περιουσίας, νέους φόρους και μειώσεις εισοδημάτων, την οδηγεί – όπως φαίνεται από την ανακοίνωση των μέτρων – σε νέες συνταγές που δεν αντιμετωπίζουν την κρίση αλλά οδηγούν στα ίδια τραγικά αδιέξοδα.
Στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που μαστίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το ΤΤ αποτελεί μια όαση εγγύησης και ασφάλειας.
Ο δημόσιος έλεγχος του ΤΤ προσφέρει στο κράτος ένα ισχυρό εργαλείο ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα προς όφελος των αδύναμων τμημάτων του ελληνικού λαού.
Η στήριξη ενός ισχυρού και αποτελεσματικού «ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΥΛΩΝΑ» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα διασφαλίσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, θα προστατεύσει τον καταναλωτή – δανειολήπτη και θα στηρίξει καθοριστικά την πραγματική οικονομία.
Το ΤΤ, ισχυρός βραχίονας του δημόσιου πυλώνα, θα λειτουργεί ως μοχλός για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης και αυτό, με κοινωνική υπευθυνότητα (με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον – υπηρετώντας τον άνθρωπο και όχι μόνο τους αριθμούς ).
Στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πέσουμε θύματα μόνο των αριθμών. δεν μπορούμε να συναινέσουμε στα παιχνίδια του αδηφάγου τραπεζικού κατεστημένου, που εξακολουθεί να βλέπει μια περιουσία του ελληνικού λαού ως την «πολύφερνη νύφη» που θα τους εξασφαλίσει ηγετικές θέσεις στις αγορές και υπερκέρδη στους ίδιους.
Περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΤΤ θα εμφανιστεί ως επιβράβευση σε όλους αυτούς που με τις λαθεμένες επιλογές τους δημιούργησαν τη κρίση.
Η ελληνική κοινωνία και 3 εκ. πελάτες μας, ζητούν την ενδυνάμωση του Δημοσίου και Κοινωνικού χαρακτήρα του ΤΤ.
Όπως συμβαίνει και με τα Ταμιευτήρια σε όλο τον κόσμο, χρέος μας είναι, να υπερασπιστούμε και να στηρίξουμε το Δημόσιο συμφέρον, την οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας και την κοινωνική συνοχή.
Κανένα Ταμιευτήριο στο κόσμο δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω πως κανένας σοβαρός οικονομολόγος δεν προτείνει πώληση μετοχών όταν η τιμή της μετοχής είναι χαμηλή.
Όσοι το πράξουν αγγίζουν τα όρια του ποινικού δικαίου.
Είναι η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών.
Οι δύο μετοχοποιήσεις του 2006 και 2007 πραγματοποιήθηκαν με 12,50 τιμή εισαγωγής και 18,25 τιμή πώλησης αντίστοιχα.
Η παρούσα χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής του ΤΤ είναι 3 ευρώ. Το Δημόσιο κατέχει το 34,43%, αριθμός μετοχών 96.840.748. Δηλαδή η σημερινή χρηματιστηριακή αξία είναι περίπου 300 εκ. ευρώ.
Μόνο η επιπολαιότητα, η αλαζονεία, η ανικανότητα και η επιφανειακή γνώση των στοιχείων μπορούν να οδηγήσουν κάποιον στην απόφαση να πουλήσει το ΤΤ όταν :
ü      Οι προηγούμενες μετοχοποιήσεις έγιναν με υπερπολλαπλάσια τιμή
ü      Έχουμε μεγάλη ροή εσόδων από το ΤΤ προς το Ελληνικό Δημόσιο και
ü      Το προσωπικό εργάζεται για παραπάνω αποτελέσματα δίχως να επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό».


Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Κούκος, σημείωσε μεταξύ άλλων:  «Η ΟΤΟΕ δεν μπορεί παρά να είναι μπροστά σε αυτόν τον αγώνα. Παρατηρούμε το κράτος να αποσύρεται από τις κοινωνικές του υποχρεώσεις. Θα απολογηθούμε για όλα αυτά και στις επόμενες γενεές. Δεχόμαστε έναν βομβαρδισμό εκβιαστικών διλημμάτων, που πρέπει να τον εξατάσουμε σε βάθος χρόνου. Είναι χρέος μας να συμβάλλουμε ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση με διαχρονικούς όρους. Το «εργαλείο» για να συμβεί αυτό είναι να διατηρήσουμε έναν κρατικό πυλώνα, ο οποίος θα παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας. Ο ρόλος που καλούμαστε να διαδραματίσουμε είναι βαθιά αναπτυξιακός, πολιτικός και κοινωνικός. Σ’ αυτήν την εθνική προσπάθεια θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε, συνδικαλιστικές, πολιτικές και νομικές. Δε θα επιτρέψουμε με μια μονοκοντυλία, με μια νομοθετική ρύθμιση να σβηστεί ο,τι έχει δομηθεί τα τελευταία 50 χρόνια».

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Τι εννοείτε όταν λέτε ότι την υπόθεση του ΤΤ «θα την φτάσετε μέχρι τέλους»? Και ότι «κάποιοι θα μπουν φυλακή»?
Σίδερης: η πώληση του ΤΤ δε μπορεί να θεωρείται σημείο προς διαπραγμάτευση. Έχουμε στο πλευρό μας την κοινωνία και τους πελάτες μας. Δεν μπορεί να δοθεί το 34% που κατέχει το δημόσιο. Έτσι θα σταματήσει η προσφορά του ΤΤ στην ελληνική κοινωνία, άρα η κοινωνία θα δεχθεί πλήγμα.
Καββαδίας: Έχουμε συστήσει νομικό γραφείο, με έμπειρους νομικούς, που θα διερευνήσει την υπόθεση από την αρχή μέχρι το τέλος: τις διαδικασίες, την πρόσληψη συμβούλων και το τίμημα της πώλησης. Δεν θα τους αφήσουμε σε ησυχία. Θα ψάξουμε κάθε διαδικασία. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι τελεσφορεί η πώληση, που αποκλείεται να γίνει, θα κυνηγήσουμε κάθε πιθανό αγοραστή. Θα το φτάσουμε μέχρι τέλους είτε στην ελληνική, είτε στην ευρωπαική, είτε στην παγκόσμια δικαιοσύνη.
Πετρόπουλος: Με αφορμή την υπόθεση του ΤΤ, είναι μια καλή ευκαιρία να διερευνηθούν κάποιες διαδικασίες που αφορούν γενικότερα τις πρακτικές εκποίησης δημόσιας περιουσίας.

Αν δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση στην υπόθεση της πώλησης και η Εθνική εκδηλώσει ενδιαφέρον συγχώνευσης  θα ήσασταν θετικοί?
Σίδερης: Είμαστε υπέρ ενός δημόσιου πυλώνα εφόσον διατηρήσουμε την αυτονομία μας, τα χαρακτηριστικά που μας διαφοροποιούν από το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα και εφόσον δεν απολυθούν εργαζόμενοι. Με αυτές τις προϋποθέσεις είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση.