28 Ιουν 2011

Γυναίκα-αφεντικό στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Εξελέγη πριν από μερικά λεπτά η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν...
Λαγκάρντ, στη θέση του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά την παραίτηση του επίσης Γάλλου, Ντομινίκ Στρος-Καν, λόγω των γνωστών κατηγοριών που αντιμετωπίζει.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ «συνεδρίασε σήμερα το διοικητικό συμβούλιου και επέλεξε την Κριστίν Λαγκάρντ ως τη νέα Γενική Διευθύντρια».


Όπως τονίζεται «η θητεία της είναι πενταετής και ξεκινά από τις 5 Ιουλίου».


Παρότι η Ευρώπη διατηρεί για ακόμη μία φορά την παραδοσιακή πλέον ηγεσία του ΔΝΤ, πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο πόστο.


Η επιλογή ήταν πλέον αναμενόμενη, αφού η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη εκτός των ευρωπαίων και των αναδυόμενων οικονομιών, όπως της Κίνας, της Ρωσίας και της Βραζιλίας.


Υπενθυμίζεται ότι η Λαγκάρντ ήταν η επικρατέστερη υποψήφια έχοντας αντίπαλο τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού, Αγκουστίν Κάρστενς.


Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και ιδίως στην Ελλάδα θα είναι από τα πρώτα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει από τις πρώτες ημέρες της θητεία της.


Παράλληλα, οι αναπτυσσόμενες χώρες επιδιώκουν να αποκτήσουν μεγαλύτερο βάρος στη λειτουργία του Ταμείου και να διευρύνουν την επιρροή τους.

Πηγή: http://www.newsbeast.gr/