23 Ιουν 2011

Νέες αναταράξεις λόγω Μεσοπρόθεσμου στο ΠΑΣΟΚ

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενημερώνει τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας μετά την συνάντησή του με τους...
επικεφαλής της τρόικας νωρίτερα, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τον Εφαρμοστικό του νόμο. Αρκετοί βουλευτές, μεταξύ αυτών και η Βάσω Παπανδρέου, εξέφρασαν εκ νέου ενστάσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Μεσοπρόθεσμου. Η επίσημη ανακοίνωση των μέτρων από τον κ. Βενιζέλο θα γίνει στις 17.00 το απόγευμα.



Σύντομη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, είχε στο ενδιάμεσο της συνεδρίασης της ΚΤΕ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος διέκοψε την ενημέρωση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, στην οποία συζητείται ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για την Οικονομία, και είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος αμέσως μετά αναχώρησε για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά το απόγευμα. Γύρω στις 14.00 έγινε γνωστό πως ο κ. Βενιζέλος δεν θα μεταβεί τελικά στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Πίσω στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Τύπος ο κ. Βενιζέλος φέρεται να αναγνώρισε τις δυσκολίες της κατάστασης, χαρακτηρίζοντας το κλίμα «ζοφερό», διερωτούμενος «εάν θα μπορέσει κάποια στιγμή να επιστρέψει το μισό δώρο του Πάσχα». Ακόμη, είπε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι δέχτηκε μεγάλη πίεση το πρωί από την τρόικα για ορισμένα μέτρα, όπως είναι η εξίσωση του φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης και ότι ο ίδιος προσπάθησε να διαπραγματευτεί όσο το δυνατόν πιο σκληρά.
Και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου έκανε λόγο για ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας, επισημαίνοντας: «Ήταν σε εξέλιξη μία διαπραγμάτευση όπου και οι δύο πλευρές πρόβαλαν θέματα. Βέβαια υπάρχει ηλεκτρισμός. Εδώ πάμε να δεσμευτούμε όλοι ως χώρα και να δεσμευθούν και πολλές άλλες χώρες απέναντί μας με μία συμφωνία πολυετή. Αυτά δεν είναι αστεία. Βεβαίως υπάρχει ένταση. Αλίμονο». Σύμφωνα με τον ίδιο, κύριο σημείο τριβής είναι αφορά στις εγγυήσεις που ζητούν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Στο ΚΤΕ, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους βουλευτές για αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, όπως το αφορολόγητο όριο, το οποίο θα μειωθεί στις 8000 ευρώ. Από την μείωση θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, οι νέοι έως 30 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Για τα ακίνητα, πρότεινε να μειωθεί το ατομικό αφορολόγητο για την ακίνητη περιουσία στις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία, από 400.000 ευρώ σήμερα, ενώ φαίνεται ότι τελικώς δεν θα επιβληθεί τέλος ακίνητης περιουσίας, το οποίο θα ενσωματωνόταν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Σε ότι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή του θα αυξηθεί κατά 5% και η εξομοίωση της τιμής με εκείνη του πετρελαίου κίνησης θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2013. Ο κ. Βενιζέλος είπε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι δέχτηκε μεγάλη πίεση το πρωί από την τρόικα για την εξίσωση του φόρου με το πετρέλαιο κίνησης και ότι ο ίδιος προσπάθησε να διαπραγματευτεί όσο το δυνατόν πιο σκληρά.
Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος είναι και η αύξηση στο 5% του υψηλότερου συντελεστή για την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα, για τους βουλευτές, τους δημάρχους, τους περιφερειάρχες και τα ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης.
Αύριο στη Βουλή, παρουσία του κ. Βενιζέλου, θα συνεδριάσει ηΔιαρκής Επιτροπή Οικονομικών, για τη δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπρόθεσμου. Την ίδια ημέρα, θα δοθεί στα κόμματα το κείμενο του εφαρμοστικού νόμου, ώστε να μπορέσουν να το επεξεργαστούν έως την έναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης.
Μεσοπρόθεσμο και εφαρμοστικός θα έχουν ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής μέχρι την Πέμπτη 30 Ιουνίου. Η συζήτηση και ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου θα ολοκληρωθεί σε 3 συνεδριάσεις. Η πρώτη συνεδρίαση θα ξεκινήσει τη Δευτέρα το απόγευμα, 27 Ιουνίου, θα συνεχιστεί Τρίτη 28 Ιουνίου την ίδια ώρα και η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, με πρωινή συνεδρίαση. Η συζήτηση και ψήφιση του Εφαρμοστικού νόμου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα γίνει σε μία συνεδρίαση, την Τρίτη 28 Ιουνίου, ενώ θα ολοκληρωθεί μετά από δύο συνεδριάσεις που θα διεξαχθούν τις αμέσως επόμενες δύο μέρες, Τετάρτη απόγευμα 29 και Πέμπτη πρωί 30 Ιουνίου.
Για τις 28 και 29 Ιουνίου, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν 48ωρη γενική απεργία, αντιδρώντας στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου.
Επιφυλάξεις και προτάσεις βουλευτών
Κριτική στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση άσκησε εκ νέου η Βάσω Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως «Δεν υπάρχει ορίζοντας, δεν ξέρω που πάμε». Η ίδια εκτίμησε ότι η χώρα δεν «βγαίνει» αν είναι υποχρεωμένη να πληρώνει 23 δισ. ευρώ τόκους τον χρόνο. Η κ. Παπανδρέου πρότεινε τα μέτρα και οι συμφωνίες με τους δανειστές να μην κυρώνονται μόνο με την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, αλλά να έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή.
Και ο Ανδρέας Μακρυπίδης, ο οποίος πρόσφατα παραιτήθηκε από εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο, αμφισβήτησε ότι θα εισπραχθούν 5 δισ. από αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος του έτους και υπογράμμισε πως «αν για την κάλυψη του κενού χρειαστεί η λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων το 2012, αυτό θα είναι η «ταφόπλακα» της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητάς μας».
Η Τόνια Αντωνίου εξέφρασε αμφιβολίες για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, διερωτώμενη τι έχει κάνει η κυβέρνηση τους τελευταίους 18 μήνες για την Ανάπτυξη. Από την πλευρά του, ο Νίκος Σαλαγιάννης δήλωσε: «Δεν γίνεται τρεις μέρες πριν, να μην ξέρουμε τα μέτρα που θα ψηφίσουμε», προσθέτοντας πως είναι «αδιανόητο, να λέμε επί 18 μήνες ότι δεν μπορούμε να χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή».
«Μας μιλάτε συνέχεια για φόρους, αλλά δε μάς λέτε πώς θα μειώσετε το Δημόσιο και πώς θα καταργήσετε τους παρασιτικούς οργανισμούς, όπου υπάρχουν μισθοί 6.000 ευρώ»., δήλωσε ο Μίμης Ανδρουλάκης, προκαλώντας την παρέμβαση της Μιλένας Αποστολάκη, η οποία του απάντησε: «Μίμη, υπάρχουν κι άνθρωποι που αμείβονται με 800 ευρώ τον μήνα». «Εσείς τους διορίσατε», ανταπάντησε ο κ. Ανδρουλάκης.
Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κατέθεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόταση για επιβολή έκτακτης εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 5% στα πολύ υψηλά εισοδήματα και σε όσους ασκούν δημόσια διοίκηση, δηλαδή σε δήμαρχους, περιφερειάρχες και υψηλόβαθμα στελέχη της κρατικής μηχανής. Δικαιότερους φορολογικούς συντελεστές, συντονισμό των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, πρότεινε ο Χρήστος Μαγκούφης, ενώ η Κατερίνα Μπατζελή ζήτησε την κατάργηση του «πόθεν έσχες» προκειμένου να κινηθεί η αγορά.