8 Ιουν 2011

Δεκάωρο "σφυροκόπημα" βουλευτών - ανοιχτός σε βελτιώσεις ο Παπακωνσταντίνου

Της Μαρίνας Μάνη
Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το Μεσοπρόθεσμο, από τους υπουργούς Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ραγκούση, Δημήτρη Ρέππα, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Λούκα Κατσέλη.
Ο υπουργός Οικονομικών...
Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εμφανίστηκε αυτοκριτικός («κάναμε λάθη και είχαμε αστοχίες») και ανοιχτός στο να χαλαρώσουν κάποια από τα σκληρά μέτρα. Δήλωσε ωστόσο ότι εξοργίζεται όταν ακούει την κατηγορία ότι η κυβέρνηση απέτυχε, απαριθμώντας ένα προς ένα τα μέτρα που ελήφθησαν και τους  λόγους για τους οποίους κάποια δεν απέδωσαν. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έφερε ως παράδειγμα τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τα τελευταία πέντε χρόνια λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το 2009 το έλλειμμα ήταν 31 δισ. ευρώ και το 2010 2 δισ. "για να ξέρουμε τι λέμε", όπως τόνισε. Επίσης, ανέφερε τα σημεία σύγκλισης με τις προτάσεις της ΝΔ λέγοντας ότι θα επιμείνει στο να υπάρξει συναίνεση επ΄αυτών.

Βελτιώσεις

Από τις προτάσεις της ΝΔ ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε θετικός στην κατάργηση του πόθεν έσχες για την  κατοικία. Αυτή η θέση αναφέρεται μάλιστα ρητά και σε πολυσέλιδο non paper που διένειμε ο υπουργός Οικονομικών πριν από λίγο στους βουλευτές που συμμετέχουν στο ΚΤΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες εμφανίζεται επίσης θετικός και στη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου, κάνοντας αποδεκτή πρόταση του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου να  μπει ειδικό τέλος αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα – φόρος 3% στους πρώτους και 1% στους δεύτερους (0,5% στους εργαζόμενους και 0,5% στους εργοδότες). Ο Γερμανοτραφής κ. Πετσάλνικος άντλησε αυτή την ιδέα από την πρακτική που είχε ακολουθήσει η κυβέρνηση της Γερμανίας αμέσως μετά την «πτώση του τείχους» και την προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τα εκρηκτικά οικονομικά προβλήματα της συνένωσης. Κατά τη διευκρίνισή του αυτό το τέλος αλληλεγγύης δεν θα καταβληθεί για μια χρονιά μόνο, αλλά για όσο χρειαστεί.

Ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το non paper που έδωσε στους βουλευτές, αποσαφηνίζει και τις υπόλοιπες προτάσεις της ΝΔ και προσανατολίζεται να κάνει αποδεκτές προτάσεις όπως η οριστική επίλυση του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης (νομιμοποίηση αυθαιρέτων), η προώθηση της τουριστικής κατοικίας, και το πάγωμα στις αντικειμενικές αξίες.

Εβδομήντα ομιλητές

Μέχρι τις 20.00 συνεχίζονταν με αμείωτο ρυθμό (από τις 11.00 το πρωί) οι τοποθετήσεις βουλευτών. Σημειώνεται ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των ομιλητών το υπουργικό συμβούλιο που είχε προγραμματιστεί για αύριο, μετατίθεται για την Πέμπτη, ενώ αναβάλλεται για αύριο το πολιτικό συμβούλιο το οποίο είχε προγραμματιστεί για σήμερα το βράδυ

Οι περισσότεροι βουλευτές απ’ όσους έχουν μιλήσει ζήτησαν, είτε σε έντονο ύφος είτε σε ήρεμο, εξηγήσεις για τους λόγους που δεν απέδωσε η πολιτική σε αυτό τον ένα χρόνο και εγγυήσεις ότι θα αποδώσουν τα νέα μέτρα.

Η όξυνση οφείλεται σε ένα βαθμό και στο γεγονός ότι πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατάλαβαν, έστω με καθυστέρηση,  ότι ναι μεν ξεκαθαρίστηκε ότι το Μεσοπρόθεσμο δεν θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δηλαδή σε δυο μόλις ημέρες, ωστόσο το περιεχόμενό του θα συμπυκνωθεί σε ένα και μόνο άρθρο. Που σημαίνει ότι θα κληθούν να ψηφίσουν με ένα "ναι" ή με ένα "όχι" είτε διαφωνούν με επιμέρους διατάξεις είτε συμφωνούν με άλλες.

Τον τόνο, όπως αναμενόταν, έδωσε η Βάσω Παπανδρέου, η οποία άσκησε σκληρή κριτική στο οικονομικό επιτελείο, και προσωπικά στο Γιώργο Παπακωνσταντίνου. «Ήρθα στο γραφείο σου το Νοέμβριο του 2009, σου μίλησα για την ανάγκη να ληφθούν αμέσως μέτρα και εσύ με αντιμετώπισες σαν ούφο», ήταν η φράση της.

Η κυρία Παπανδρέου (η οποία είναι πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής), κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αντιμετώπισε την κρίση με σχέδιο «ούτε πέρσι, ούτε φέτος», τόνισε ότι η ακριβή δανειοδότηση μιας φτωχής χώρας δεν οδηγεί πουθενά και σε ακόμα πιο εξοργισμένο ύφος πρόσθεσε: «Αυτά που κάνετε έχουν κοντά ποδάρια, αφήστε τα κόλπα». Χαρακτήρισε την περίφημη ανοιχτή διαβούλευση (opengov) «συγκάλυψη επιλογών κολλητών», ενώ αναφερόμενη στην κρίσιμη ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο και απευθυνόμενη στους υπουργούς είπε ότι όποιος  εκβιάζει τον κοινοβουλευτισμό δολοφονεί τη δημοκρατία.

Ο Χρήστος Μαγκούφης, ενεχείρισε επιστολή στον κύριο Παπακωνσταντίνου, με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό, με την οποία εκφράζει την σφοδρή του διαφωνία στο φορολογικό και προτείνει μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις.

Αντίθετος στο δημοψήφισμα εμφανίστηκε ο Κώστας Γείτονας, διότι όπως είπε είναι προθάλαμος εκλογών και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχασε το επικοινωνιακό παιχνίδι διότι αντί να ενημερώνεται μέσω ενημέρωσης τα καταγγέλλει. Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος επανέφερε την πρότασή του για εισφορά αλληλεγγύης προκειμένου να μην μειωθεί το αφορολόγητο. Ο Παναγιώτης Κουρουπλής τόνισε ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει» και ότι διευρύνεται το έλλειμμα της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά «αδειάσαμε τις τράπεζες από τις καταθέσεις και γεμίσαμε τις πλατείες με κόσμο, ενώ αναφερόμενος στο περίφημο βίντεο με τα επιτεύγματα του κυβερνητικού 20μηνου που κυκλοφόρησε το Μαξίμου το Σαββάτο είπε ότι «φοβάμαι ότι έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα».

Ο πρώην υπουργός Δημήτρης Κρεμαστινός εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για το σύνθημα που ακούγεται στις διαδηλώσεις «να καεί... η Βουλή» επικαλούμενος τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ στη Γερμανία που έφερε το Χίτλερ στην εξουσία.

«Δεν είναι στραβός ο γιαλός, εμείς αρμενίζουμε στραβά» είπε ο Εκτωρας Νασιώκας, υποστηρίζοντας  ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές αλλά κυβέρνηση εθνικής ενότητας με παραιτήσεις (νυν) υπουργών.

«Πώς θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα πάρουμε άλλα μέτρα;», ρώτησε η Έλενα Παναρίτη, εστιάζοντας στις δομικές αλλαγές που δεν έχουν γίνει ακόμη. «Παίρνουμε νέα μέτρα επειδή δεν υπάρχει ανάπτυξη», τόνισε

«Οι μισοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι σε κατάθλιψη και οι άλλοι μισοί στις πλατείες» είπε ο Δημήτρης Καρύδης θέτοντας το ερώτημα τι θα γίνει εάν «έξω από τη Βουλή είναι μισό εκατομμύριο διαδηλωτές και εμείς μέσα ψηφίζουμε αμέριμνα το Μεσοπρόθεσμο».

Κάποτε κάποιοι που κορόιδεψαν το λαό πήγαν στο Γουδή. Εάν πάτε να ξεπουλήσετε βιομηχανίες της Θράκης και κτήματα της Θράκης να το σκεφτείτε καλά ήταν, σύμφωνα με πολλούς βουλευτές η φράση – απειλή του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη. Μια ώρα ωστόσο αργότερα ο ίδιος διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι, ό,τι είπε το είπε σε κλειστή κομματική σύσκεψη και ουδέποτε μίλησε για κρεμάλα και Γουδή.

«Δεν είμαστε λογιστές, ήρθαμε εδώ να μιλήσουμε πολιτικά για να περάσει το Μεσοπρόθεσμο» τόνισε ο Γιάννης Αμοιρίδης. Συμπλήρωσε ότι πρέπει να κατέβουμε όλοι στον κόσμο να τον πείσουμε για τις πολιτικές μας διότι «αν δεν περάσει το σχέδιο από τον κόσμο δεν θα περάσει ούτε από την Βουλή».

«Η κρίση υπερβαίνει την παράταξη και χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για να την αντιμετωπίσει» υποστήριξε ο Δημήτρης Λιντζέρης ενώ κατηγόρησε τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι με περισσή αλαζονεία ανακοινώνει νέα μέτρα χωρίς αυτοκριτική.

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η κριτική της Τόνιας Αντωνίου η οποία ήταν σε αυτούς που πρωτοστάτησαν για την επιστολή των «16» προς τον πρωθυπουργό. Επικαλέστηκε το επιχείρημα του Strauss Kahn και του Olli Rehn, όταν μίλησαν στη Βουλή των Ελλήνων, ότι έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα από το 2008. «Εμείς τα πήραμε την άνοιξη του 2010» είπε με δηκτικό ύφος.

Προέβλεψε ότι η τύχη του δεύτερου μνημονίου θα είναι ίδια με του πρώτου, δηλαδή θα αποτύχει, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι ξεκομμένη από την κοινωνία («απαντήσαμε στη συγκέντρωση της Κυριακής με το... βίντεο για τα επιτεύγματά μας») και μίλησε για την ανάγκη πολιτικής νομιμοποίησης, δηλαδή εκλογές.

«Το δημοψήφισμα  είναι πολιτική ανικανότητα» ανέφερε ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

 «Τα ‘βογκητά’  να ακουστούν όχι από τις  πλατείες, αλλά από τα Βόρεια  Προάστια με τους φόρους που  πρέπει να μπουν στα εισοδήματα  και στην ακίνητη περιουσία», ζήτησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης.

«Δεν μπορούμε να βάζουμε νέα μέτρα την ώρα που στο υπουργείο Ανάπτυξης υπάρχουν τρεις Οργανισμοί που κοστίζουν 10 εκατ. ευρώ το χρόνο», παρατήρησε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Οι Βασίλης Γερανίδης και Δημήτρης Βαρβαρίγος έδειξαν ως διέξοδο τις εκλογές. Έτσι όπως πάμε δεν θα τις αποφύγουμε σε τρεις-τέσσερις μήνες», είπε ο πρώτος, «αν δεν γίνει κατορθωτό να ψηφισθεί το Μεσοπρόθεσμο από 180 βουλευτές να πάμε σε εκλογές», πρόσθεσε ο δεύτερος.

«Δεν καταλαβαίνω  γιατί προχωράμε σε νέα δανειακή σύμβαση που θα ανεβάσει το χρέος  στα 355 δισεκατομμύρια το 2014, είπε η Κατερίνα Μπατζελή.

«Αφόρητο λαϊκισμό του έμμεσου εκβιασμού» κατήγγειλε η Χρύσα Αράπογλου και ζήτησε, μεταξύ άλλων, χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση. Μίλησε επίσης για «κουτοπόνηρες κατηγορίες για «βαθύ ΠΑΣΟΚ» και διερωτήθηκε «ποιος κρατά στα συρτάρια του υπουργείου 1000 επενδυτικές προτάσεις». Ειδικά για την ΕΥΑΘ υποστήριξε ότι «τα έσοδα της πενταετίας θα είναι ίσα με την τιμή πώλησή της αύριο το πρωί», γι΄αυτό πρότεινε να τιτλοποιηθούν τα κέρδη της επόμενης δεκαετίας

«Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να επιβεβαιώσουμε τη φράση του Ντοστογιέφσκι που μιλούσε για το δικαίωμα του απελπισμένου στην επανάσταση», ήταν η πινελιά του Γιάννη Βούρου.

«Τι άλλαξε μετά τους πανηγυρισμούς της 25ης Μαρτίου» και «πώς εξηγείται ο πανικός για την 5η δόση που μετά είπαμε ότι εξασφαλίστηκε;», αναρωτήθηκε ο Γιάννης Αμοιρίδης. Και πρόσθεσε αιχμηρά ότι «το 30% εδώ μέσα δεν πιστεύει σε αυτό που πάμε να κάνουμε»…

Πηγή: http://www.capital.gr/


Πηγή:www.capital.gr