1 Ιουν 2011

Οι Αγανακτισμένοι μπλόκαραν τη Βουλή

Περισσότεροι από 50.000 πολίτες βρέθηκαν την Τρίτη στο κέντρο της Αθήνας, ωστόσο αργά το βράδυ επικράτησε ένταση στη Βουλή, καθώς οι...
Αγανακτισμένοι συγκεντρώθηκαν έξω από τις δύο βασικές εισόδους της αποδοκιμάζοντας έντονα βουλευτές και υπαλλήλους. Τα ΜΑΤ σχημάτισαν λωρίδα ασφαλείας σχεδόν μέχρι την Ηρώδου Αττικού ενώ εκεί παρατάχθηκαν και μηχανές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Κλούβες παρατεταγμένες σε σχήμα Π διευκόλυναν την είσοδο και την έξοδο των βουλευτών και των εργαζομένων στο κοινοβούλιο. Στη Βασιλίσσης Σοφίας, η κατάσταση αγρίεψε όταν βουλευτές, με πρώτο τον κ. Μάκη Βορίδη επιχείρησαν να βγουν από το προαύλιο της Βουλής. Οι αποδοκιμασίες των Αγανακτισμένων ήταν έντονες και εν συνεχεία αποφασίστηκε η έξοδος να γίνεται μόνο με αυτοκίνητα, πολλά εκ των οποίων δέχτηκαν αυγά, μπουκάλια και νεράντζια από το πλήθος. Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τις στιγμές έντασης

Τίποτα δεν φαίνεται να σταματά τους «Αγανακτισμένους Ελληνες»!

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, η διαδήλωση των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα έγινε ένα με την εκδήλωση κατά του μνημονίου και το κάλεσμα του Μίκη Θεοδωράκη που πραγματοποιήθηκε απόψε στα Προπύλαια.


Πλήθος κόσμου κατηφόρισε την Πανεπιστημίου και κατέκλυσε τους γύρω δρόμους. Η συμμετοχή του κόσμου στο κάλεσμα του Θεοδωράκη ήταν εντυπωσιακή και ουσιαστικά με το πήγαινε - έλα των πολιτών στην Πανεπιστημίου, η συγκέντρωση των Προπυλαίων και η συγκέντρωση των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα έχουν γίνει ένα.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ξεκίνησε να αποχωρεί σταδιακά ο μεγαλύτερος όγκος των συγκεντρωμένων από την πλατεία Συντάγματος σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων 7 ημερών, ενώ πολλοί είναι αυτοί που παραμένουν. Από τις 5.30 το απόγευμα 12.000 «Αγανακτισμένοι Ελληνες» είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το κοινοβούλιο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση.


Το απόγευμα της Τρίτης στα Προπύλαια διεξήχθη ομιλία με πρωτοβουλία του Πρύτανη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Πελεγρίνη όπου ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης και οι καθηγητές, Γιώργος Κασιμάτης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νότης Μαριάς, Κώστας Μπέης και Κώστας Χρυσόγονος.


Με μια 20λεπτη ομιλία ο Μίκης Θεοδωράκης ξεσήκωσε ρίγη ενθουσιασμού στους περίπου 12.000 Αθηναίους που είχαν κατακλείσει τα Προπύλαια με σκοπό να ενώσουν τη φωνή τους μαζί με αυτή του κορυφαίου Έλληνα μουσουργού και των καθηγητών πανεπιστημίου που ζήτησαν τον ξεσηκωμό του ελληνικού λαού απέναντι στη σκλαβιά του Μνημονίου.


Ο Μίκης Θεοδωράκης τραγουδώντας το «Ένα το χελιδόνι», είπε χαρακτηριστικά πως πρέπει και οι ζωντανοί να δώσουν το αίμα τους έτσι ώστε αυτή την ύστατη στιγμή να σώσουμε την πατρίδα από το επιχειρούμενο ξεπούλημα.


Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προχώρησε χωρίς την λαϊκή εντολή στην υπογραφή του Μνημονίου, πράξη την οποία ζήτησε από τον ίδιο τον λαό να ακυρώσει με την διαμαρτυρία του.


Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αν μαζευτούμε 2 εκατ. Έλληνες και φυσήξουμε θα φύγουν από εδώ».


«Αέρα, αέρα να φύγει η χολέρα», απάντησαν οι συγκεντρωμένοι στο κάλεσμα του Μίκη. Ο κ. Μίκης Θεοδωράκης κάλεσε τον ελληνικό λαό σε ένα λαϊκό ξεσηκωμό, ζητώντας μια ειρηνική επανάσταση  που θα ανατρέψει το υπάρχον αρρωστημένο πολιτικό σύστημα.


Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δεν παρέλειψε να χαιρετήσει το νεανικό σκίρτημα των αγανακτισμένων του Συντάγματος το οποίο χαρακτήρισε «γνήσια λαϊκή αντίδραση».


Με τη λήξη της ομιλίας οι συγκεντρωμένοι των Προπυλαίων προσήλθαν στην πλατεία Συντάγματος όπου και ενώθηκαν με τους ήδη συγκεντρωμένους οι οποίοι σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπέρασαν τις 50.000.


Οι συγκεντρωμένοι απέκλεισαν και τις δύο βασικές εισόδους από την Αμαλίας και την Βασιλίσσης Σοφίας και πετούσαν νεράντζια, μπουκάλια και πέτρες σε κάθε αυτοκίνητο που έμπαινε στον προαύλιο χώρο της Βουλής. Η αστυνομία είχε παρατάξει τις κλούβες σε σχήμα Π για να διευκολύνει την είσοδο στη Βουλή των βουλευτών που θα παρίστατο στην ολομέλεια της Βουλής.


Σήμερα 1η Ιουνίου όγδοη και πανευρωπαϊκή μέρα των συγκεντρώσεων το protothema.gr θα καλύππει με ζωντανό video και live chat τις εξελίξεις μπροστά από το κοινουβούλιο.
Πηγή: http://www.protothema.gr/