19 Μαΐ 2011

Κι όμως, θα γίνουν και απολύσεις στο Δημόσιο!

Άλλα λέει ο Ραγκούσης, άλλα ο Παπακωνσταντίνου...
Τα χειρότερα για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο είναι ακόμα μπροστά, αφού ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει ακόμα και μαζικές απολύσεις στον...
ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Λίγες ώρες μετά τις διαβεβαιώσεις Ραγκούση πως η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιαστική διλήμματα του τύπου «ή απολύετε 200.000 υπαλλήλους ή χρεοκοπείτε» (βλ.
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=122852), ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να μην σκεφτόμαστε απολύσεις». Τόνισε μάλιστα ότι «οι μετατάξεις δεν αποδίδουν πια».

Συγκεκριμένα, περιέγραψε το σχέδιο της κυβέρνησης για μείωση του μισθολογικού κόστους ως εξής: ήδη μειώθηκε κατά 10% ο αριθμός των απασχολουμένων στο δημόσιο τομέα, και ως το 2015 θα μειωθεί κατά 150.000 (ή 20% επιπλέον). Για να συμβεί αυτό, όπως ανέφερε:


-Παγώνουν (ή περιορίζονται δραστικά) οι νέες προσλήψεις,


-Απολύονται συμβασιούχοι,


-Εξαγγέλλονται προγράμματα εθελουσίας εξόδου από το δημόσιο τομέα,


-Θα κλείσουν πολλές ΔΕΚΟ και φορείς του Δημοσίου.


-Όσοι δεν απορροφηθούν αλλού, θα περνάνε από αξιολόγηση και τότε θα απολύονται.


Ταυτόχρονα, προϊδέασε για νέα συμπίεση μισθών με το νέο μισθολόγιο.


Ο Γ. Παπακωνσταντίνου περιέγραψε όμως και μέτρα άμεσης απόδοσης, που θα λάβει «εδώ και τώρα» η κυβέρνηση για μείωση των ελλειμμάτων. Θα περιλαμβάνουν επιλεκτικές περικοπές μισθών στο Δημόσιο και νέα φοροεισπρακτικά μέτρα.


Τα σχέδιά του αυτά, για πρόσθετα μέτρα πάνω από 6 δισ. ευρώ και συνολικά 26 δισ. έως το 2015, θα ενταχθούν στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε πάντως ότι στην παρούσα φάση δεν θα προχωρήσει σε οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων, ούτε σε αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.

Πηγή: http://www.protothema.gr/