2 Μαΐ 2011

Νέο εμπάργκο στην υγεία (πρόβλημα και με το ΤΑΠ ΟΤΕ)

Προβλημάτων συνέχεια για το χώρο της υγείας, με την εβδομάδα που ξεκινά να δημιουργούνται ακόμα περισσότερα τόσο στα νοσοκομεία όσο και για... τα φαρμακεία, αφού τόσο οι προμηθευτές νοσοκομειακών υλικών όσο και οι φαρμακοποιοί σταματούν τη συνεργασία με το δημόσιο λόγω οφειλών οι οποίες δεν έχουν εξοφληθεί.

Συγκεκριμένα, από σήμερα, Δευτέρα 2 Μαΐου έως και την Τετάρτη 4 του μήνα, τα νοσοκομεία δεν θα προμηθεύονται αναλώσιμα υλικά (γάντια, γάζες κλπ), βηματοδότες, αντιδραστήρια και άλλα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας κ. Π. Αρναούτης εκτιμά ότι οι οφειλές των Νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ανέρχονται σε 850 εκατομμύρια ευρώ. «Υπάρχουν οφειλές από το 2004, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, για προϊόντα τα οποία δεν εντάχθηκαν τότε στη ρύθμιση. Αυτή δεν περιελάμβανε ιατρικά μηχανήματα και σέρβις.

Από το 2010 μας χρωστούν περίπου 600 εκατομμύρια και έχουμε υπολογίσει άλλα 100 εκατομμύρια από τις αρχές του τρέχοντος έτους», αναφέρει ο κ. Αρναούτης. «Επίσης, υπάρχει μία οφειλή 450 εκατομμυρίων ευρώ (από το 2004 έως το 2009), η οποία παρότι είχε ενταχθεί στη ρύθμιση δεν έχει τακτοποιηθεί, διότι τα Νοσοκομεία δεν είχαν ετοιμάσει εγκαίρως τα εντάλματα πληρωμής», σημειώνει.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των προμηθευτών, τα Νοσοκομεία που έχουν μεγαλύτερα χρέη είναι τα πανεπιστημιακά, το ΚΑΤ, το Κρατικό της Νίκαιας, ο Ευαγγελισμός, το Κρατικό της Αθήνας και το Ιπποκράτειο της Αθήνας.

«Τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα το Παπανικολάου, το Παπαγεωργίου και το Ιπποκράτειο, τα πάνε πολύ καλά, αφού έχουν πληρώσει έως και το Σεπτέμβριο του 2010», προσθέτει ο κ. Αρανούτης. Οι εκπρόσωποι των προμηθευτών ζητούν την εξόφληση των παλαιών χρεών (2004 - 2009) και του 2010 χωρίς όμως να γίνει έκπτωση.

Τα φαρμακεία

Από την άλλη, οι φαρμακοποιοί της Αττικής βάζουν νέο φρένο στην επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου, των Ελεύθερων Επαγγελματιών, της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, λόγω μη καταβολής οφειλών.

Ο διοικητής του Ταμείου των Ελεύθερων Επαγγελματικών Γεράσιμος Βουδούρης δήλωσε πως σήμερα, Δευτέρα, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη καθώς το ταμείο έχει καταβάλει μέρος των οφειλών του.

«Οι φαρμακοποιοί θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις όσο τα ταμεία δεν εξοφλούν τα χρέη τους», ανταπάντησε ο Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Στέλιος Καλογερόπουλος.
Πηγή: http://www.dealnews.gr/