4 Μαΐ 2011

Πακέτο διάσωσης 78 δισ. ευρώ για την Πορτογαλία

Στα 78 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για περίοδο τριών...
ετών, ενώ η χώρα θα πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ έως το 2013.

Ο Σοσιαλιστής υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Jose Socrates σε τηλεοπτικό του διάγγελμα σήμερα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για τις λεπτομέρειες του προγράμματος, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Το ύψος των επιτοκίων που θα φέρουν τα δάνεια δεν έγινε γνωστό, ωστόσο ο Socrates δήλωσε ότι πρόκειται για μια "καλή συμφωνία για την Πορτογαλία" και δεν θα περιλαμβάνει περικοπές στους κατώτατους μισθούς ή την ιδιωτικοποίηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία δεν προβλέπει περαιτέρω περικοπές θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα και οι εργαζόμενοι θα κρατήσουν τον 13ο και 14ο μισθό, όπως αναφέρει το Dow Jones.

Όπως επισήμανε το πακέτο διάσωσης θα πρέπει να εγκριθεί και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης μέχρι την Τετάρτη.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ σε συνέντευξη Τύπου στη Λισαβόνα την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ "αναγνώρισαν ότι η κατάσταση της Πορτογαλίας δεν είναι παρόμοια με τις περιπτώσεις άλλων κρατών", δήλωσε ο Socrates και πρόσθεσε: "Η κυβέρνηση πέτυχε μια καλή συμφωνία. Είναι μια συμφωνία που υπερασπίζεται την Πορτογαλία".

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το έλλειμμα για το 2010 διαμορφώθηκε στο 9,1% του ΑΕΠ έναντι στόχου 7,3%. Η Λισαβόνα έχει ήδη δεσμευτεί για μείωση του ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ το 2011, στο 3% το 2012 και στο 2% το 2013.

Στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης, η χώρα θα πρέπει να πετύχει μείωση του ελλείμματος στο 5,9% του ΑΕΠ το 2011, στο 4,5% το 2012 και στο 3% το 2013, όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires. 

Πηγή: http://www.capital.gr/


Πηγή:www.capital.gr