28 Μαρ 2011

Ραγκούσης για Δημόσιο: Έρχονται 40ωρο, απογευματινή βάρδια και νέο πειθαρχικό Δίκαιο

Όχι μόνο ανυποχώρητος ο υπουργός Εσωτερικών στην επαναφορά της 40ωρης εργασίας στο Δημόσιο 20 ακριβώς χρόνια μετά τη μείωσή της κατά δυόμισι εργάσιμες ώρες, αλλά προαναγγέλλει και απογευματινό ωράριο.. υπηρεσιών και «πειθαρχικό δίκαιο» για τους επίορκους. Ο κ. Ραγκούσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» και στον δημοσιογράφο Π. Παπαδιόχο, δηλώνει ότι μέσα σε 4χρόνια (2009-2013) θα έχουν μειωθεί κατά περίπου 200.000 οι εργαζόμενοί του Δημοσίου. Γνωστοποιεί για πρώτη φορά ότι με τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» καταργήθηκαν «πάνω από 30.000 οργανικές θέσεις υπαλλήλων, πέρα από τις 25.000 θέσεις αιρετών και τις δεκάδες χιλιάδες θέσεις μελών διοικήσεων των νομικών προσώπων»...

Αναλυτικότερα ερωτηθείς ο υπουργός Εσωτερικών για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο έως 4,6 δισ. ευρώ που ζητά το ΔΝΤ, απαντά:
«Παραλάβαμε το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο στα 22 δισ. και στο τέλος της θητείας μας θα έχει περιοριστεί στα 16 δισ. Αυτό συνιστά μείωση της τάξης του 30%, μια πρωτοφανής μείωση που κατεβάζει το κόστος στα χαμηλότερα επίπεδα των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. Το ενιαίο μισθολόγιο θέλει να κάνει πράξη την αρχή της ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας. Γιατί αυτή είναι το θεμέλιο της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αύξησης της παραγωγικότητας καθώς και της ορθολογικής αξιοποίησης και κινητικότητας του ανθρώπινου δυναμικού».
Για το 40ωρο στον δημόσιο τομέα

Για την εφαρμογή του 40ωρου, ο κ. Ραγκούσης, επανέρχεται δριμύτερος:
«Το σαραντάωρο στο Δημόσιο έχει μεγάλη αξία για την εξυπηρέτηση του πολίτη και την οικονομία - ισοδυναμεί με 45.000 προσλήψεις - ιδίως τη δύσκολη αυτή περίοδο για τη χώρα. Θυμίζω ότι το ωράριο των 37,5 ωρών καθιερώθηκε τον Μάιο του '81 από την Κυβέρνηση του Γ. Ράλλη, χωρίς πότε να επεκταθεί στον ιδιωτικό τομέα. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δουλεύουν 40ωρο - το λιγότερο - μη έχοντας μάλιστα και την ασφάλεια της μονιμότητας».

Στην ερώτηση εάν δεσμεύεται ο υπουργός ότι θα παραμείνουν στο Δημόσιο μόνιμοι υπάλληλοι, όταν οι οργανισμοί όπου απασχολούνται κλείσουν απαντά:
«Καταρχάς, μια από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης ήταν η κατάργηση των δεκάδων χιλιάδων ψευδεπίγραφων συμβάσεων stage. Και το πιο σημαντικό, το πρώτο κλειστό επάγγελμα που ανοίξαμε είναι εκείνο των συμβασιούχων του Δημοσίου, αφού καταργήσαμε το φαύλο καθεστώς των πελατειακών μονιμοποιήσεων μέσω φωτογραφικών διατάξεων ευνοϊκής προσαυξημένης μοριοδότησης. Πραγματικότητα που με κανένα τρόπο δεν πρόκειται να μεταβληθεί. Λάβετε υπόψη ότι με την εφαρμογή των περιορισμών στις προσλήψεις, και τη μείωση των συμβασιούχων, χωρίς καμιά απόλυση δημοσίου υπαλλήλου στο τέλος του 2013, ο αριθμός των μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο θα είναι κατά περίπου 200.000 μειωμένος σε σχέση με το 2009».
Μεταξύ όλων των άλλων, ο κ. Ραγκούσης αφού επισημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι η πρώτη  «που δεν έκανε ούτε μία πελατειακή πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ, που δεν έκανε ούτε μία κομματική προαγωγή προϊσταμένου», ανακοινώνει «ότι εντός του 2011 θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την πραγματοποίηση του πρώτου εθνικού γραπτού διαγωνισμού, βασικό πια κριτήριο για την επιλογή γενικών διευθυντών, διευθυντών και προϊσταμένων. Ενώ θα υπαγάγουμε επίσης, ακόμα και τις διαδικασίες των μετατάξεων στον αντικειμενικό έλεγχο του ΑΣΕΠ. Πρέπει να έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η αξιοκρατία ή θα είναι παντού και ανεξαίρετη ή δεν θα υπάρχει».

Οι επερχόμενες αλλαγές
Ο υπουργός Εσωτερικών περιγράφοντας τις επόμενες κινήσεις στο υπουργείο του, μνημονεύει τα εξής:
«Το δεύτερο κύμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών που είναι ήδη σε εξέλιξη, περιλαμβάνει ακόμα έξι νομοθετικές πρωτοβουλίες: τον νόμο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τον νόμο που θα θεμελιώσει μια νέα εποχή για τη δημόσια διοίκηση, χτυπώντας στην καρδιά το πρόβλημα της γραφειοκρατίας. Η ρύθμιση για το σαραντάωρο και το νέο ωράριο λειτουργίας των υπηρεσιών ώστε να διευκολύνονται οι πολίτες τις απογευματινές ώρες, το νέο μισθολόγιο, το νέο πειθαρχικό δίκαιο για να σταματήσει επιτέλους η ατιμωρησία στο Δημόσιο, με την άμεση επιβολή ποινών στους επίορκους και τον νέο νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων και το πόθεν έσχες των πολιτικών. Τέλος, το πρόγραμμα για την αναμόρφωση του κράτους, τον Καλλικράτη της Κεντρικής Διοίκησης.

Όλα αυτά, μαζί με το δραστικό περιορισμό του κράτους και το νοικοκύρεμα της απογραφής, συνιστούν επαναστατικές αλλαγές και ανοίγουν τον δρόμο για μια νέα εποχή, και είναι αποφάσεις που λάβαμε χωρίς ούτε μια στιγμή να σκεφτούμε το πολιτικό κόστος. Αλλά όλα αυτά δεν θα ολοκληρωθούν, αν δεν συνοδευτούν από την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η σκοτεινή πλευρά της μεταπολίτευσης είχε δύο δίδυμους πυλώνες που πρέπει να γκρεμίσουμε: το πελατειακό κράτος και το πελατειακό κομματικό σύστημα».

 Πηγή: www.eklogika.gr