19 Μαρ 2011

Τα 15 μέτρα που θα μας δώσουν 12 δις ευρώ για την πέμπτη δόση

Τα 15 μέτρα που θα μας δώσουν 12 δις ευρώ για την πέμπτη δόση
Δεκαπέντε νέα μέτρα θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του μήνα προκειμένου να εξασφαλίσει η χώρα μας την πέμπτη δόση του δανείου από την... τρόικα, ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ τον ερχόμενο Ιούνιο.

Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα πρέπει μεταξύ άλλων να έχουν μπει οι βάσεις για την κατάρτιση του ενιαίου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα και οι προϋποθέσεις αξιοποίησης της μεγάλης δημόσιας περιουσίας, ενώ στις άμεσες προτεραιότητες είναι και ο προσδιορισμός των νέων μέτρων τόσο για φέτος (που θα είναι ύψους 1,8 δισ. ευρώ) όσο και της περιόδου 2012-2015 (ύψους τουλάχιστον 23 δισ. ευρώ).

Για τον λόγο αυτό οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί βρίσκονται σε αγώνα δρόμου. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε προ ημερών με εκπροσώπους του ΛΑΟΣ, της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της Δημοκρατικής Αριστεράς προκειμένου να υπάρξει συναίνεση, αλλά εις μάτην. Η Ν.Δ., το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ εξ αρχής δήλωσαν ότι δεν αποδέχονται καν την πρόσκληση σε έναν τέτοιο διάλογο. Αλλά και όταν προσήλθαν διά των αρχηγών τους στην πρόταση του πρωθυπουργού στα μέσα της εβδομάδας πάλι δεν υπήρξε σύγκλιση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ανησυχία καθώς γνωρίζουν πως τα δεκαπέντε νέα μέτρα που θα παρθούν οσονούπω θα ξεσηκώσουν νέα θύελλα διαμαρτυρίας από τα συνδικάτα. Η τρόικα όμως ζητά να προωθηθούν οι αλλαγές χωρίς καμία παρέκκλιση για να βγει η χώρα από την οικονομική στενωπό. Ετσι, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχουν παρθεί τα εξής μέτρα:

1. Να βρεθούν οι τρόποι εξασφάλισης 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον για φέτος, καθώς τόση εκτιμά η τρόικα ότι θα είναι η απόκλιση του προϋπολογισμού. Από το οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνεται ότι αυτό δεν θα γίνει με νέα μείωση των μισθών στο Δημόσιο, αλλά θα εξευρεθούν χρήματα από το ενιαίο μισθολόγιο.
2. Να βρεθούν οι τρόποι που θα μπορέσει το κράτος να αποκομίσει τουλάχιστον 23 δισ. ευρώ από το 2012 έως το 2015. Τα μέτρα που θα παρθούν θα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τα μέσα Μαΐου από τη Βουλή.
3. Να τεθούν οι βάσεις κατάρτισης του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο.
4. Βελτίωση του ελέγχου δημόσιων δαπανών με τη συνδρομή ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών.

5. Ολοκλήρωση αναλογιστικής μελέτης για τα ταμεία για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.
6. Εκπόνηση μελέτης για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που εκτιμάται πως θα αποφέρει 50 δισ. ευρώ έως το 2015.
7. Επέκταση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και μηχανογράφησης των νοσοκομείων.
8. Νέες εγγυήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες.
9. Διασφάλιση της… ευελιξίας στην αγορά εργασίας με την εφαρμογή του νέου νόμου.

10. Σύσταση Ηλεκτρονικού Συστήματος Προμηθειών.
11. Εφαρμογή του σχεδίου απελευθέρωσης της αγοράς λιγνίτη.
12. Εφαρμογή νέου πλαισίου για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
13. Λήψη μέτρων ενίσχυσης των εξαγωγών.
14. Εφαρμογή Κοινοτικής Οδηγίας για την απελευθέρωση των υπηρεσιών.
15. Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Πηγή: www.hbnews.gr