10 Φεβ 2011

Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΣΤ ( και μια απαραίτητη διευκρίνιση στο εξώδικο της ΠΑΚ ΕΛΤΑ)

Στη σημερινή συνεδρίαση της Ε. Ε. της ΠΟΣΤ ο πρόεδρος αναφέρθηκε στη χθεσινή ενημέρωση που έκανε στη διαπαραταξιακή επιτροπή ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΤΑ.
[Την ενημέρωση του Διευθύνοντος Συμβούλου σας την παρουσιάσαμε χθες (διαβάστε εδώ)]
Τόνισε πως η περίοδος της κρίσης... συνεχίζεται το ίδιο έντονα, όπως και πριν και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός, πως ο μήνας Ιανουάριος έκλεισε με πτώση εσόδων του ΕΛΤΑ κατά 8%.
Ανέφερε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση το γεγονός, πως ο νέος Ταχυδρομικός νόμος (που ετοιμάζεται), αναφέρει σαν φορέα καθολικών υπηρεσιών τα ΕΛΤΑ έως το 2028 και θα πρέπει μέσα σ' αυτόν να συμπεριληφθεί το κόστος που προκύπτει στον ΕΛΤΑ (λειτουργικό - κοινωνικό), από την υποχρέωση του ως φορέας των καθολικών υπηρεσιών.
Για το κλείσιμο όσων  καταστημάτων απαιτείται, πρέπει  να γίνει με αντικειμενικά κριτήρια και δεν πρέπει να διαταράξει το εύρος του δικτύου, που αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα του οργανισμού σήμερα.
Η προσπάθεια του οργανισμού να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ είναι πολύ δύσκολη, όμως είναι ζήτημα επιβίωσης να υπάρξουν χρήματα για επενδύσεις.
Η αναδιάρθρωση των υπηρεσιακών λειτουργιών (διοικητική, διαλογής, διανομής, διαβιβάσεων, φύλαξης, συντήρησης κλπ), παρά το γεγονός πως θα χρειαστεί να ξεβολευτούμε και να ματώσουμε σαν εργαζόμενοι  είναι αναγκαία να γίνει για να υπάρξει βιωσιμότητα στο Ταχυδρομείο.
Διαπίστωσε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από την μεριά της Διοίκησης στο να πάρει πρωτοβουλίες σε θέματα ανάπτυξης του κλάδου των ταχυμεταφορών, των δεμάτων του διαφημιστικού Ταχυδρομείου κλπ.
Για το θέμα της πώλησης του 39% του ΕΛΤΑ, είπε πως όλα δείχνουν πως πηγαίνει παραπίσω, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν πρέπει να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα για την περίπτωση αιφνιδιασμού.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο εξώδικο του σωματείου οδηγών προς την Διοίκηση, ότι το σωματείο προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα, μη αποδεχόμενο ουσιαστικά την αναδιάρθρωση στις διαβιβάσεις.
Τέλος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του για το εξώδικο της ΠΑΚ ΕΛΤΑ που αναφέρεται στο χειρισμό των οικονομικών της ΠΟΣΤ με αδιαφάνεια, λέγοντας πως ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει όπως θέλει.

Στη συνέχεια πήραν τον λόγο οι επικεφαλής των παρατάξεων οι οποίοι αφού αναφέρθηκαν στα θέματα που προαναφέραμε και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους, εξέφρασαν έντονη ανησυχία και επιφύλαξη για τις εξελίξεις ειδικά στο θέμα της αναδιοργάνωσης και στη συρρίκνωση του δικτύου στα οποία τόνισαν πως θα πρέπει να έχουν λόγο οι εργαζόμενοι.

Ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ ΕΛΤΑ έβαλε επίσης το ζήτημα πως η πλειοψηφία χειρίζεται τα σοβαρά θέματα χωρίς να ενημερώνει τις άλλες παρατάξεις και στη συνέχεια τις καλεί να στηρίζουν τις επιλογές της. Τόνισε πως "αν θέλετε να είμαστε όλοι μαζί, θα πρέπει να γνωρίζουμε τις ενέργειες σας".

Ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ ΕΝΟΤΗΤΑ έκανε πρόταση, το αποτέλεσμα της διαμόρφωσης του νέου τομέα που θα προκύψει από τη χαρτογράφηση, να καλείται ο διανομέας να το υπογράφει αν συμφωνεί.


Τέλος ο εκπρόσωπος της παράταξης μας (ΠΑΚ ΕΛΤΑ) εκτός από την αναφορά του στα θέματα της ενημέρωσης, αναφέρθηκε στο θέμα του εξωδίκου των οδηγών προς τη Διοίκηση, που ανέφερε ο πρόεδρος, λέγοντας πως η Διοίκηση αθέτησε τα κατ' αρχήν συμφωνηθέντα και πως οι οδηγοί δεν έχουν πρόβλημα για την οποιαδήποτε αναδιάρθρωση, γιατί το έργο τους αποτυπώνεται και με την χρήση των σκάνερς και μέσω τηλεματικής από δορυφόρο, πράγμα που σημαίνει πως ακόμη και να ήθελαν, δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα, αρκεί να διασφαλιστούν οι ιδιαιτερότητες που προκύπτουν σε σχέση με τα περίεργα ωράρια και τη φύση του έργου τους. Άλλοι είναι οι λόγοι που η διοίκηση υπαναχώρησε, αλλά αυτά θα τα βρει το σωματείο των οδηγών.

Για το δεύτερο εξώδικο της ΠΑΚ ΕΛΤΑ σε σχέση με τα οικονομικά της ΠΟΣΤ, ο εκπρόσωπος μας διευκρίνισε στην Εκτελεστική Επιτροπή πως η λέξη "αδιαφάνεια" που αναγράφεται στο εξώδικο που έστειλε στην ΠΟΣΤ, έχει ακριβώς την έννοια που της δίνουν τα Ελληνικά λεξικά. Δηλαδή  την "έλλειψη διαφάνειας", όπου διαφάνεια σημαίνει διαύγεια, φανερή διαδικασία  και όχι εν κρυπτώ ενέργειες.
Οποιαδήποτε ταύτιση της λέξης "αδιαφάνεια" με άλλες έννοιες που εγείρουν θέματα ηθικής, κακοδιαχείρισης κλπ  είναι λανθασμένη και δεν έχει καμιά σχέση  με το εξώδικο της ΠΑΚ ΕΛΤΑ. 

Και συνέχισε: Μέχρι και σήμερα και ύστερα από  συνεχείς οχλήσεις μας τη περασμένη χρονιά, φέρνετε στις συνεδριάσεις της Ε. Ε.  μια συγκεντρωτική κατάσταση με τα συνολικά ποσά ανά λογαριασμό, χωρίς παραστατικά και χωρίς κανείς να γνωρίζει λεπτομέρειες, που δαπανήθηκαν αυτά τα χρήματα. Το καταστατικό της ΠΟΣΤ στα άρθρα 32 και 40 προβλέπει σχετικές διαδικασίες που δεν τις εφαρμόζετε.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. πήρε το λόγο και είπε, πως δεν είναι δυνατόν πρακτικά σε κάθε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, να φέρνει ο ταμίας ένα σωρό αποδείξεις και παραστατικά, όμως όποιο μέλος της Εκτελεστικής ή του Διοικητικού Συμβουλίου θέλει, μπορεί να πηγαίνει στο γραφείο του ταμία και να ελέγχει τα πάντα. 

Ο εκπρόσωπος της ΠΑΚ ΕΛΤΑ επανέλαβε τη θέση του, πως πρέπει να τηρείται το καταστατικό της ΠΟΣΤ (άρθρα 32 & 40) και όλες οι δαπάνες να έρχονται για έγκριση στην Εκτελεστική Επιτροπή.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. επέμεινε την άποψη πως δεν μπορούν να έρχονται τα παραστατικά στη Εκτελεστική και επανέλαβε: "όποιο μέλος της Εκτελεστικής ή του Διοικητικού Συμβουλίου θέλει, μπορεί να πηγαίνει στο γραφείο του ταμία και να ελέγχει τα πάντα", στη συνέχεια  έκλεισε την συνεδρίαση αναφέροντας πως, αύριο στο ΔΣ της ΠΟΣΤ θα γίνει η καθιερωμένη κοπή της πίτας της Ομοσπονδίας.