12 Φεβ 2011

Πωλείται ό,τι μπορεί να πουληθεί...

Τρόικα: Για τουλάχιστον 50 δισ. έως το 2015 δεσμεύθηκε η κυβέρνηση. Κρατικές εταιρείες θα ιδιωτικοποιηθούν, δημόσιες εκτάσεις θα εκποιηθούν.
Συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για αποκρατικοποιήσεις τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνάει κατά πολύ τα 7 δισ. που είχαν προγραμματιστεί μέχρι και το 2013, προανήγγειλε κατά τη συνέντευξη τύπου της τρόικας ο... Σερβάς Ντερούζ. Λίγο νωρίτερα ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα, Μπομπ Τράα είχε προτείνει στην Ελλάδα να επαναγοράσει χρέος, πουλώντας κρατική περιουσία. 
Ειδικότερα για την περίοδο μέχρι το 2012 οι ιδιωτικοποιήσεις θα ανέλθουν σε 15 δισ. ευρώ, από τα 7 που προβλέπονταν στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Αποκρατικοποιήσεις ύψους 35 δισ. ευρώ θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και το 2015.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας, έκαναν λόγο για πρόοδο του ελληνικού προγράμματος σημειώνοντας όμως ότι καταγράφονται και καθυστερήσεις.
Σε κάθε περίπτωση τόνισαν ότι υπάρχει ανάγκη προγραμματισμού και υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της φορολογίας, της υγείας και της δημόσιας εργασίας. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά "δεν υπάρχει τομέας του Δημοσίου που δεν θα επηρεαστεί από τις μεταρρυθμίσεις".
Όσον αφορά στους επόμενους μήνες, τόνισαν ότι είναι εξέχουσας σημασίας για την πορεία της Ελλάδας, καθώς θα φανεί η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ανταπεξέλθει στις αντιδράσεις που θα συναντήσουν τα μέτρα που θα εφαρμόσει.
Στην ομιλία του ο Σερβας Ντερούζ δήλωσε πως η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώνεται και θα βελτιωθεί μέσα στο 2011. Όσον αφορά στον πληθωρισμό τόνισε πως το 2011 θα διαμορφωθεί στο 2,5% και σχολίασε πως ήδη κινείται σε χαμηλό επίπεδο.
Όσον αφορά στην τέταρτη δόση, οι ελεγκτές άναψαν το πράσινο φως, όπως ήταν αναμενόμενο.
Λίγο νωρίτερα με ομιλία του σε συνέδριο, ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα Μπομπ Τράα, έκανε πρόταση για επαναγορά χρέους της Ελλάδας μέσω της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της χώρας.
Την ώρα πάντως που σχεδιάζονται αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ περιλαμβάνει την παροχή 30 δισ. στις τράπεζες - μέσω νέων εγγυήσεων- για να σπρώξουν ρευστότητα στην αγορά.

Από εταιρείες του Δημοσίου και κρατική περιουσία τα 50 δισ.

Οι ιδιωτικοποιήσεις θα αφορούν σε εταιρείες του Δημοσίου, στα περιουσιακά τους στοιχεία και στην κρατική περιουσία απάντησαν τα στελέχη της τρόικας σε ερώτηση για το εάν θα ενέκριναν την πώληση ενός αρχαίου μνημείου.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν υπάρχουν σημαντικές πηγές ιδιωτικοποιήσεων και πουλώντας κρατικές εταιρείες, μειώνεται το χρέος με δύο τρόπους. Αφενός μέσω των χρημάτων που εισπράττονται και αφετέρου μέσω των ελλειμμάτων που πλέον δεν θα παρουσιάζουν οι εταιρείες αυτές.
Μάλιστα, όπως τόνισαν, με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να εφαρμοστούν μέτρα, (π.χ. απολύσεις και μειώσεις μισθών) που δεν θα ήταν δυνατό να εφαρμοστούν σε δημόσιες επιχειρήσεις.
Σε ερώτηση για το εάν αναγνωρίζουν λάθη στο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα, διαφώνησαν και τόνισαν ότι έχει αποδώσει, φέρνοντας ως παράδειγμα την μείωση του ελλείμματος, παραβλέποντας να σχολιάσουν ότι δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.
Όσον αφορά στις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις των Ελλήνων, ο Τόμσεν τις χαρακτήρισε περιορισμένες κάτι που ερμήνευσε ως αποδοχή του προγράμματος από τον λαό της χώρας. 
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ