27 Οκτ 2010

Νέοι κανόνες για τα φορτηγά των κούριερ

Ο
 υπουργός Υποδομών, Δημ. Ρέππας Με υπουργική απόφαση του Δημήτρη Ρέππα τροποποιήθηκαν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας φορτηγών ιδιωτικής χρήσης (ΦΙΧ) κάτω των 4 τόνων σε επιχειρήσεις ταχυμεταφορών (courier). Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ B' 1664/19-10-2010).
Ο υπουργός Υποδομών, Δημ. Ρέππας Θα μπορούν πλέον να αποκτούν άδειες και οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών που δεν είναι εγγεγραμμένες οι ίδιες στο Μητρώο Ταχυδρομικών Επιχειρήσεων της ΕΕΤΤ, αλλά είναι μέλη του ταχυδρομικού... δικτύου μιας επιχείρησης που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο της ΕΕΤΤ.
Επίσης, καταργείται το όριο βάρους των δεμάτων που επιτρέπεται να μεταφέρονται με τα οχήματα βάρους κάτω των τεσσάρων τόνων.
Το κείμενο της υπουργικής απόφασης:

Άρθρο 1 Η παράγραφος 6 του κεφαλαίου Γ΄ της υπ’ αριθμ. Α2/29542/5347/1991 υπουργικής απόφασης αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Σε ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ως αντικείμενο εργασιών την παραλαβή, συγκέντρωση, συσκευασία και ταξινόμηση μικροδεμάτων, εγγράφων και άλλων αντικειμένων επειγούσης διαβίβασης (“courier”) χορηγούνται άδειες κυκλοφορίας ΦΙΧ αυτοκινήτων κοινού φόρτου, μικτού βάρους μικρότερου των 4.000 χιλιογράμμων.
Για την έκδοση των αδειών κυκλοφορίας υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
(α) Βεβαίωση της οικονομικής υπηρεσίας (BΟΥ) από την οποία προκύπτει το ανωτέρω αντικείμενο εργασιών.
(β) Βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Ταχυδρομικών Επιχειρήσεων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ή βεβαίωση της ΕΕΤΤ από την οποία προκύπτει ότι η επιχείρηση είναι μέλος του ταχυδρομικού δικτύου επιχείρησης που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ταχυδρομικών Επιχειρήσεων της ΕΕΤΤ.
Στην τελευταία περίπτωση, η βεβαίωση πρέπει να έχει εκδοθεί έως δέκα εργάσιμες ημέρες πριν την υποβολή της αίτησης για την έκδοση της άδειας κυκλοφορίας.
(γ) Υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου της επιχείρησης που είναι μέλος ταχυδρομικού δικτύου ότι, σε περίπτωση παύσης της ιδιότητας του μέλους ταχυδρομικού δικτύου, η άδεια και τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος θα κατατεθούν στην αρμόδια υπηρεσία εντός προθεσμίας ενός μηνός.
Οι άδειες κυκλοφορίας των επιχειρήσεων που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Ταχυδρομικών Επιχειρήσεων της ΕΕΤΤ έχουν διάρκεια ισχύος ίση με την αναγραφόμενη στη βεβαίωση εγγραφής της ΕΕΤΤ και ανανεώνονται με την υποβολή νεώτερης βεβαίωσης εγγραφής.
Οι άδειες κυκλοφορίας που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που είναι μέλη ταχυδρομικού δικτύου έχουν διάρκεια ισχύος έξι μηνών και ανανεώνονται με την υποβολή νεώτερης βεβαίωσης της ΕΕΤΤ από την οποία προκύπτει ότι η επιχείρηση εξακολουθεί να είναι μέλος ταχυδρομικού δικτύου.
Στις άδειες κυκλοφορίας αναγράφεται η ακριβής ημερομηνία λήξης ισχύος και η παρατήρηση ότι επιτρέπεται με το όχημα η παραλαβή, συγκέντρωση και συσκευασία μικροδεμάτων, εγγράφων και άλλων αντικειμένων επειγούσης διαβίβασης.
Η διενέργεια μεταφορών με τα ΦΙΧ αυτοκίνητα αυτής της κατηγορίας επιτρέπεται εφ’ όσον στα μικροδέματα, έγγραφα και άλλα αντικείμενα επείγουσας διαβίβασης προσαρτάται το Συνοδευτικό Bελτίο Ταχυμεταφοράς (ΣΥBΕΤΑ) σύμφωνα με τους Κανονισμούς της ΕΕΤΤ.
Στην περίπτωση μέλους ταχυδρομικού δικτύου, το ΣΥBΕΤΑ θα πρέπει να φέρει τα στοιχεία της επιχείρησης στο ταχυδρομικό δίκτυο της οποίας ανήκει η επιχείρηση που πραγματοποιεί τη μεταφορά. Αντίγραφο της βεβαίωσης της ΕΕΤΤ από την οποία προκύπτει ότι η επιχείρηση είναι μέλος του συγκεκριμένου ταχυδρομικού δικτύου θα πρέπει να βρίσκεται επί του οχήματος κατά τη διενέργεια μεταφορών».
Άρθρο 2
1. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Παραγγέλλεται η δημοσίευση της παρούσας απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
2. Από την θέση σε ισχύ της παρούσας καταργείται η υπουργική απόφαση υπ’ αριθμ. Α1/44351/3608/2005 (ΦΕΚ Β΄ 1491).
**
Η υπ' αριθμ. Α11/50640/4810/2010 υπουργική απόφαση είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου, στη διεύθυνση http://www.et.gr (αναζήτηση με αριθμό ΦΕΚ) και στην ιστοσελίδα του Προγράμματος «Διαύγεια» στη διεύθυνση http://et.diavgeia.gov.gr/f/yme (αναζήτηση με αριθμό διαδικτυακής ανάρτησης ΑΔΑ: 4ΙΞΚ1-Κ).
enet.gr 

Πηγή:http://laikoyra.blogspot.com/