22 Ιουλ 2010

Κάθετη η κυβέρνηση για πλαφόν στις αυξήσεις


Προαναγγελία για νομοθετική παρέμβαση που θα καταργεί τις αποφάσεις διαιτησίας που δίνουν αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα πέραν των προβλεπόμενων στο Μνημόνιο, πραγματοποίησε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος την Τρίτη. Σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, απάντησε στις έντονες αντιδράσεις επικαλούμενος την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπέγραψαν προ ημερών η ΓΣΕΕ με τους εργοδότες και η οποία προβλέπει «πάγωμα» μισθών για το 2010, ενώ τόνισε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία του είναι απολύτως συνταγματική.
Όπως ενημέρωσε χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος, αυτό τον καιρό υπάρχουν αποφάσεις της διαιτησίας....
(ΟΜΕΔ) που δίνουν αυξήσεις μετά τις 5 και 6 Μαϊου - οπότε ψηφίστηκε ο νόμος που μετέφερε το Μνημόνιο στην ελληνική έννομη τάξη με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την εισοδηματική πολιτική στον ιδιωτικό τομέα - 1,5% και σε μία περίπτωση, αύξηση για το 2010 στο 3%.
«Εμείς ως Πολιτεία έχουμε την υποχρέωση να περιφρουρήσουμε όσα έχουμε συμφωνήσει» τόνισε ο υπουργός Εργασίας και προανήγγειλε για την επόμενη εβδομάδα νομοθετική παρέμβαση, με την οποία «αυτού του είδους τις αποφάσεις οι οποίες αντιστρατεύονται τις συλλογικές προσπάθειες όλων μας στην Ελλάδα, θα τις καταργήσουμε».
«Σε αυτό το πλαίσιο των μεγάλων δυσκολιών και του αγώνα που δίνουμε με αυταπάρνηση για να φύγει η Ελλάδα από αυτή την περιπέτεια» δεν μπορεί κάποιοι καθόλου έξυπνοι αλλά ιδιαιτέρως πονηροί να επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους τον ρόλο του καλού και να δείχνουν τους κάποιους υπόλοιπους σαν τους κακούς της ιστορίας. «Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους» κατέληξε.

Παράλληλα
ο υπουργός Εργασίας συνεχάρη τους κοινωνικούς εταίρους οι οποίοι - όπως είπε «συνδιαμόρφωσαν με την νέα Γενική Εθνική Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψαν μισθολογικούς όρους εργασίας για την επόμενη τριετία που και μέσα στο πλαίσιο του Μνημονίου είναι και έχουν σπέρματα κοινωνικής δικαιοσύνης».
Αντιδράσεις
«Αντικοινωνικό πραξικόπημα» με το οποίο «απαγορεύεται στους ιδιώτες να δίνουν αυξήσεις στους εργαζόμενους, εκεί που τα συμφώνησαν στη διαιτησία» και για «κατάργηση μιας συνταγματικά κατοχυρωμένης κατάκτησης των ελλήνων εργαζομένων» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόποιυλος. «Τίθεται σε κρίση και η συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων; Υπάρχει βούληση της κυβέρνησης, όλη αυτή η διαπραγμάτευση να τεθεί και αυτή κάτω από τις προδιαγραφές του Μνημονίου;», αναρωτήθηκε.
«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά ότι είναι οι πιο αδίστακτοι υπερασπιστές της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της καταλήστευσης των εργαζομένων. Αυτό δείχνει τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση που θα καταργεί αποφάσεις της διαιτησίας ή τις συλλογικές συμβάσεις που δίνουν αύξηση πάνω από τα οριζόμενα στο μνημόνιο που η κυβέρνηση εφαρμόζει με ευλάβεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
«Πρόκειται για μια ακόμα πρόκληση, που η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αγνοήσουν και να αντεπιτεθούν, προκειμένου να αχρηστεύσουν στην πράξη τις κυβερνητικές επιδιώξεις», καταλήγει η ανακοίνωση.
«Ο ίδιος ο υπουργός προσωπικά, αλλά και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το Σύνταγμα (άρθρο 22) για ένα και μόνο λόγο: Για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και του κεφαλαίου στη χώρα μας», σχολίασε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτό το αντισυνταγματικό και αντιδραστικό μέτρο σε βάρος των εργαζομένων του Ιδιωτικού Τομέα ουδεμία συμβολή έχει στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας - το οποίο η κυβέρνηση επικαλείται - αλλά αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων μέσω της λεηλασίας των εργατικών εισοδημάτων. Το νέο Ιουλιανό κυβερνητικό νομοθετικό πραξικόπημα της κυβέρνησης δεν πρέπει να περάσει», τόνισε ο Δημήτρης Στρατούλης.
Την απόφαση του Υπουργού Εργασίας καταγγέλλει και το ΠΑΜΕ. «Ο υπουργός προφανώς αναπολεί τις αλήστου μνήμης πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, το γνωστό άρθρο 4, για να επιβεβαιώσει για μια ακόμα φορά ότι η άλλη όψη των αντεργατικών, αντιλαϊκών πολιτικών είναι ο αυταρχισμός, τα «αποφασίζομεν και διατάζομεν», η καταστολή. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, καλεί την εργατική τάξη, όλους τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να παραμερίσουν αυτές τις πολιτικές του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιβάλλουν δυναμικά τα δικαιώματα των σύγχρονων λαϊκών αναγκών», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.
Πηγή: http://tvxs.gr/news