22 Δεκ 2009

Συνεδρίαση Δ.Σ. ΠΟΣΤ 18-12-2009

Συνεδρίασε την Παρασκευή 18-12-2009 το Δ Σ της ΠΟΣΤ.
Η εισήγηση του προέδρου της Ε.Ε. ήταν η παρακάτω:

1. Δεν έχει τοποθετηθεί νέα διοίκηση στον οργανισμό και η άσχημη οικονομική κατάσταση συνεχίζεται, με τα ελλείμματα να έχουν σταθεροποιηθεί πάνω από τα τριανταεπτά (37) εκατομμύρια ευρώ.

2. Το τελευταίο διάστημα έχουμε κύμα συνταξιοδοτήσεων συναδέλφων, εξαιτίας των κυοφορούμενων αλλαγών στην φορολογία (πιθανή φορολόγηση της αποζημίωσης).

3. Το εκλογικό επίδομα, εφόσον διαμορφωθεί η κατανομή του από επιτροπή, μάλλον θα πληρωθεί στους συναδέλφους αρχές Φεβρουαρίου.

4. Η ΠΟΣΤ θα προγραμματίσει ένα επόμενο Δ Σ να ασχοληθεί μόνο με το θέμα των ληστειών και πως αντιμετωπίζεται καλύτερα η έξαρση του φαινομένου.

5. Η απαίτηση της ΠΟΣΤ προς την νέα διοίκηση, όταν αυτή αναλάβει, θα είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ( με τις ιδιαιτερότητες βέβαια που δημιουργεί η κυβερνητική εξαγγελία των μη προσλήψεων ).

6. Θετικό μέτρο η κατάργηση του θεσμού των ενοικιαζομένων υπαλλήλων στις Ταχυμεταφορές.

7. Στο νέο διοικητικό συμβούλιο του ΤΤ δεν τοποθετήθηκε εκπρόσωπος του ΕΛΤΑ, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Στάλθηκε επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.

8. Απαίτηση της ΠΟΣΤ είναι, τα μέλη στα Δ Σ των θυγατρικών του ΕΛΤΑ να μην είναι αποκλειστικά επιλογές του εκάστοτε υπουργού, αλλά να έχει άποψη η μητρική εταιρία.

9. Αλλαγή του διαχειριστή στο παραθεριστικό του Κερασοχωρίου. Έχει βρεθεί κάτοικος του χωριού, που τώρα έχει και την ευθύνη της ταβέρνας, και σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής παραθεριστικών προτείνεται η πρόσληψη του.

10. Μετά την αποχώρηση από την εκτελεστική επιτροπή του γραμματέα δημοσίων σχέσεων, ο οποίος χειριζόταν και τα θέματα τύπου, προτείνεται η πρόσληψη ενός δημοσιογράφου, ήδη έχει επιλεγεί μια κυρία που ενημερώνεται για το έργο που η ομοσπονδία χρειάζεται, και αν συμφωνήσουμε θα την προσλάβουμε. Αυτό το θέμα θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες με τους επικεφαλής των παρατάξεων.

Οι απόψεις της παράταξης της ΠΑΚ ΕΛΤΑ επί των παραπάνω θεμάτων :

Μια επιχείρηση όπως ο ΕΛΤΑ, και ειδικά αυτή την περίοδο που υποτίθεται πως έπρεπε να διαχειριστεί την αυξημένη εορταστική αλληλογραφία, έχει αφεθεί στην τύχη της, με αρκετά από τα έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη της να φεύγουν άρον - άρον σε σύνταξη και τους ανταγωνιστές να αλωνίζουν ανεξέλεγκτοι την αγορά.
Η καθυστέρηση τοποθέτησης νέας διοίκησης διαιωνίζει την κρίση στον οργανισμό και δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα που δύσκολα θα ανατραπούν στην συνέχεια.

Η ΠΟΣΤ θα έπρεπε να πάρει θέση (εάν μπορεί βέβαια κάτω από τις αδιευκρίνιστες εξαγγελίες των ημερών), για το θέμα της φορολόγησης της αποζημίωσης, ώστε οι συνάδελφοι που έχουν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση να γνωρίζουν τι θα κάνουν. Η αβεβαιότητα και ο φόβος τους οδηγούν στην έξοδο.

Για το εκλογικό επίδομα έχουμε τοποθετηθεί και παλαιότερα, θεωρούμε απαράδεκτη την κοινή συμφωνία που υπέγραψε η ΠΟΣΤ και μειώνει το ποσοστό επί των εσόδων της εκλογικής αλληλογραφίας, που θα μοιραστεί στο προσωπικό από το 75% στο 60% για τα πρώτα τρία εκατομμύρια ευρώ των εισπράξεων. Θεωρούμε μεθόδευση να πληρωθεί το εκλογικό επίδομα τον Φεβρουάριο, για να μην εμφανιστούν αυξημένα ακόμη περισσότερο τα ελλείμματα του 2009.

Είναι πολύ θετικό το γεγονός, ότι η πλειοψηφία δέχτηκε την πρόταση μας στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής επιτροπής στις 3-12-2009 , να καθορίσει μια συνεδρίαση του Δ Σ της ΠΟΣΤ με μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση του προβλήματος των ληστειών και την προστασία των συναδέλφων μας.

Στο θέμα των προσλήψεων του μόνιμου προσωπικού, έχουμε τονίσει πολλές φορές, πως η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την ΠΟΣΤ, δημιούργησε τελικά μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που ήθελε να λύσει. Οι προηγούμενες διοικήσεις απέφυγαν να κάνουν προσλήψεις μονίμων εδώ και τρία χρόνια, περιμένοντας την απόφαση του ΣτΕ, ενώ στην πραγματικότητα ουσιαστικά δεν τις ήθελαν, γιατί πρόθεση τους ήταν η μείωση του αριθμού των μονίμων στις 6.500 με 7.000. Άλλωστε αυτά αναφέρουν και οι προτάσεις των εταιριών που είχαν αναλάβει να κάνουν μελέτες για τα ΕΛΤΑ.
Σήμερα δυστυχώς οι συνθήκες πρόσληψης έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ, μετά και τις κυβερνητικές εξαγγελίες και πολύ δύσκολα θα αντικατασταθεί το προσωπικό που συνταξιοδοτήθηκε.

Σίγουρα είναι πολύ θετική εξέλιξη η κατάργηση του θεσμού των ενοικιαζομένων εργαζομένων στις Ταχυμεταφορές, όμως η μαζική αποχώρηση τους στις 31/12/2009 δημιουργεί σοβαρό λειτουργικό πρόβλημα στην εταιρία.
Αναλυτικά η θέση μας στην ανάρτηση μας http://pak-elta.blogspot.com/2009/12/blog-post_08.html

Επίσης η θέση μας για τον εκπρόσωπο που πρέπει να έχει ο ΕΛΤΑ στο Δ Σ του Τ Τ είναι αποτυπωμένη στην ανάρτηση μας: http://pak-elta.blogspot.com/2009/12/blog-post_6661.html στο σχόλιο που κάναμε στο τέλος.

Για το θέμα πρόσληψης δημοσιογράφου και διαχειριστή του παραθεριστικού, έχουμε εφαρμογή της παροιμίας «δάσκαλε που δίδασκες και νόμους δεν εκράτεις»
Δεν μπορεί η ΠΟΣΤ να έχει απαίτηση από την πολιτεία να κάνει αξιοκρατικές προσλήψεις με διαφάνεια και εκείνη να προσλαμβάνει προσωπικό της αρεσκείας της.
Διαφωνούμε με την προτεινόμενη διαδικασία και προτείνουμε η ΠΟΣΤ να κάνει δημοσίευση ενδιαφέροντος στον τύπο για τους συνεργάτες που χρειάζεται και στην συνέχεια να επιλέξει τον καλύτερο με αντικειμενικά κριτήρια.