13 Απρ 2009

Σαν σήμερα 13 Απριλίου


το 1924... οι Έλληνες τάσσονται με δημοψήφισμα υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας.

το 1970... κάτω από τις διεθνείς πιέσεις, η Χούντα απελευθερώνει το Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος φεύγει για το Παρίσι, όπου τον περιμένουν η Μελίνα Μερκούρη και ο Κώστας Γαβράς.

το 1970... τελειώνει η δίκη της ελληνικής αντιστασιακής οργάνωσης "Δημοκρατική Άμυνα", η οποία εξελίχθηκε σε δριμύ "κατηγορώ" κατά της Χούντας, τόσο από τους κατηγορούμενους όσο κι από τους μάρτυρες υπεράσπισης.

το 1992... μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το Μακεδονικό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοινώνει ότι, αναλαμβάνει ο ίδιος το ΥΠΕΞ, αποπέμποντας τον Αντώνη Σαμαρά.

το 2003... τραγικό δυστύχημα με απολογισμό είκοσι ένα μαθητές νεκρούς και τριάντα δύο τραυματίες σημειώνεται στην εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης, κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στα Τέμπη. Φορτηγό-ρυμουλκό, που μετέφερε πλάκες νοβοπάν, ξεφεύγει από την πορεία του, πιθανότατα λόγω μετατόπισης βάρους και συγκρούεται πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο, θερίζοντας κυριολεκτικά τους 49 μαθητές και τους 3 καθηγητές του Α' Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας.